Nasihat dari Bank Negara Malaysia

CG Sponsors




lamborghini06

Active Member
Joined
Jan 15, 2006
Messages
2,043
Reaction score
11
Points
25
Aku menerima balasan email dari Bank Negara Malaysia yang menasihati supaya jangan terlibat dengan syarikat yang tidak mendapat kelulusan darinya. Jika tiada di dalam senarai yang sah bermakna haram/illegal untuk diceburi. Bolehla diambil iktibar daripadanya. Aku copy dan paste kat sini!
Tuan,
Kami merujuk e-mel tuan bertarikh 9 Disember 2008.

Kami ingin menasihati tuan agar tidak terlibat dalam mana-mana transaksi yang tidak diketahui langsung latar belakangnya. Ramai orang awam terpedaya dengan skim-skim cepat kaya samada di dalam negeri mahupun di luar negeri. Skim-skim cepat kaya ini menjanjikan pelbagai ganjaran seperti pulangan yang tinggi dan lain-lain lagi dengan syarat tuan membayar wang pendahuluan. Pengurusan skim-sim tersebut pada kebiasaanya akan memutuskan hubungan serta komunikasi setelah lesap bersama wang pendahuluan tuan.

Untuk makluman tuan, Bank Negara Malaysia hanya memberi lesen kepada institusi kewangan untuk menjalankan operasi melibatkan urusniaga mengambil deposit (deposit taking).

Untuk kemudahan tuan mengenal pasti sama ada sesebuah syarikat itu berlesen dengan Bank Negara Malaysia atau sebaliknya, sila rujuk senarai syarikat yang diberi lesen oleh Bank Negara Malaysia di laman web kami, di alamat berikut --> http://www.bnm.gov.my/index.php?ch=17&pg=54&ac=57
Sekiranya syarikat tersebut TIDAK TERSENARAI di dalam laman web kami, bermakna syarikat tersebut TIDAK DIBERI LESEN oleh Bank Negara Malaysia untuk menjalankan operasi atau menawarkan produk/perkhidmatan kewangan.

Tuan juga boleh merujuk kepada laman web Suruhanjaya Sekuriti untuk membuat pengesahan lanjut

1. http://www.sc.com.my/eng/html/licensing/licenseMain.html
2. http://www.sc.com.my/eng/html/licensing/investors/Alert_list.html
3. http://www.sc.com.my/eng/html/licensing/investors/IApg_other.html

Harap maklum.

BNMTELELINK
Bank Negara Malaysia
No Tel : 1-300-88-5465
No Faks : 03-21741515
Email : [email protected] Nak tahu tentang legal/illegal hubungilah sendiri!
 
Sponsored Post

Pelesit Api Malaya

Active+ Member
Joined
Oct 20, 2008
Messages
2,549
Reaction score
162
Points
33
Aku menerima balasan email dari Bank Negara Malaysia yang menasihati supaya jangan terlibat dengan syarikat yang tidak mendapat kelulusan darinya. Jika tiada di dalam senarai yang sah bermakna haram/illegal untuk diceburi. Bolehla diambil iktibar daripadanya. Aku copy dan paste kat sini!
Tuan,
Kami merujuk e-mel tuan bertarikh 9 Disember 2008.

Kami ingin menasihati tuan agar tidak terlibat dalam mana-mana transaksi yang tidak diketahui langsung latar belakangnya. Ramai orang awam terpedaya dengan skim-skim cepat kaya samada di dalam negeri mahupun di luar negeri. Skim-skim cepat kaya ini menjanjikan pelbagai ganjaran seperti pulangan yang tinggi dan lain-lain lagi dengan syarat tuan membayar wang pendahuluan. Pengurusan skim-sim tersebut pada kebiasaanya akan memutuskan hubungan serta komunikasi setelah lesap bersama wang pendahuluan tuan.

Untuk makluman tuan, Bank Negara Malaysia hanya memberi lesen kepada institusi kewangan untuk menjalankan operasi melibatkan urusniaga mengambil deposit (deposit taking).

Untuk kemudahan tuan mengenal pasti sama ada sesebuah syarikat itu berlesen dengan Bank Negara Malaysia atau sebaliknya, sila rujuk senarai syarikat yang diberi lesen oleh Bank Negara Malaysia di laman web kami, di alamat berikut --> http://www.bnm.gov.my/index.php?ch=17&pg=54&ac=57
Sekiranya syarikat tersebut TIDAK TERSENARAI di dalam laman web kami, bermakna syarikat tersebut TIDAK DIBERI LESEN oleh Bank Negara Malaysia untuk menjalankan operasi atau menawarkan produk/perkhidmatan kewangan.

Tuan juga boleh merujuk kepada laman web Suruhanjaya Sekuriti untuk membuat pengesahan lanjut

1. http://www.sc.com.my/eng/html/licensing/licenseMain.html
2. http://www.sc.com.my/eng/html/licensing/investors/Alert_list.html
3. http://www.sc.com.my/eng/html/licensing/investors/IApg_other.html

Harap maklum.

BNMTELELINK
Bank Negara Malaysia
No Tel : 1-300-88-5465
No Faks : 03-21741515
Email : [email protected] Nak tahu tentang legal/illegal hubungilah sendiri!
Makasih kerna info ini... :)cgrock
 

lamborghini06

Active Member
Joined
Jan 15, 2006
Messages
2,043
Reaction score
11
Points
25
Awas pelabur , sykt yg tiada lesen dan menyalahi undang2 negara. Kalau waswas boleh hubungi sendiri!
 

tapirbawaklori

Super Active Member
Joined
Oct 24, 2007
Messages
8,149
Reaction score
207
Points
73
banyak yang illegal....

tapi terpulang la pada masing masing amik tahu skit ...

kenkadang dah nasihat macammana pun dorang degil gak..
 

kamal_kampong

Legendary Member
Joined
Apr 30, 2007
Messages
16,651
Reaction score
831
Points
171
tq2..

info yang bagus nih..samer2 ambik peringatan..

kalo nak tengok kisah..boleh masuk thread J*I, M**B, N*R***,B****M**, E**T*** dll..tengok time awal2 ramai yang pertahankan..ramai yang promote..pastu sangkut satu persatu coz akta2 bnm nih ler..

bukanya nak salahkan sesaper, simpati jugak n sy antara yang tersangkut gak:">..tapi kisah yang sama seakan2 berulang tu patut dielakkan..

p/s..yang ramai x semestinya betul..ilmu itu penyuluh kehidupan..pengalaman itu mendewasakan tindakan..nilailah sesuatu berdasarkan penilaian sendiri n bertanya pada yang tiada kepentingan..
 

lamborghini06

Active Member
Joined
Jan 15, 2006
Messages
2,043
Reaction score
11
Points
25
tq2..

info yang bagus nih..samer2 ambik peringatan..

kalo nak tengok kisah..boleh masuk thread J*I, M**B, N*R***,B****M**, E**T*** dll..tengok time awal2 ramai yang pertahankan..ramai yang promote..pastu sangkut satu persatu coz akta2 bnm nih ler..

bukanya nak salahkan sesaper, simpati jugak n sy antara yang tersangkut gak:">..tapi kisah yang sama seakan2 berulang tu patut dielakkan..

p/s..yang ramai x semestinya betul..ilmu itu penyuluh kehidupan..pengalaman itu mendewasakan tindakan..nilailah sesuatu berdasarkan penilaian sendiri n bertanya pada yang tiada kepentingan..
Betul tu bro....semua sykt yg kena tu tiada di dalam senarai yg diluluskan oleh BNM. Kalau dah kena duit memang hangus tak payah tunggu 3 bulan ke....tunggu surat saman bicara...lawan kalau berani...dah jelas tiada dlm senarai yg diluluskan boleh menang ke? Aku sebelum join...aku tanya dulu BNM apa susahnya semua telepon , email, fax akan dijawab!
 

kamal_kampong

Legendary Member
Joined
Apr 30, 2007
Messages
16,651
Reaction score
831
Points
171
banyak yang illegal....

tapi terpulang la pada masing masing amik tahu skit ...

kenkadang dah nasihat macammana pun dorang degil gak..
:D:D

bab tu payah utk ditafsir sikit..tapi ingat tak..HYIP akhirnya x dapat sambutan walaupun dulu hangat(terutama di cg tahun 06-07)..jadi program2 sebegini pun x mustahil nanti jadi sejuk coz ramai yang dah paham apa kesudahannya..#:-S
 

AlchemisT

Permanently Banned - , Newbie hacker password stea
Joined
Feb 19, 2008
Messages
11,718
Reaction score
328
Points
131
good info......
 
Sponsored Post
Top
Log in Register