BTC USD 43,043.9 Gold USD 1,817.43
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Nasa lancar misi rempuh asteroid

akudotcom

CG Top Poster Club
gem
Messages
22,080
Top Poster #4
Joined
Jun 17, 2007
Messages
22,080
Reaction score
3,186
Points
261
Awards
1
*Nasa lancar misi rempuh asteroid*

Washington: Pentadbiran Angkasa Lepas dan Aeronautik Kebangsaan (Nasa) akan melancarkan kapal angkasa bulan depan untuk merempuh asteroid dan mengubah laluannya.

The Washington Post melaporkan pelancaran misi Double Asteroid Redirection Test (Dart) akan berlangsung pada 24 November ini, kata agensi itu.

Roket SpaceX Falcon 9 akan dilancarkan dari Pangkalan Angkasa Angkasa Vandenberg, kira-kira 80 kilometer di barat laut Santa Barbara, California.

Nasa menyasarkan sepasang asteroid yang mengorbit matahari dan ada ketikanya ia mendekati Bumi.

Ia tidak berada begitu dekat untuk memberikan ancaman, tetapi jarak itu menjadikannya sasaran utama untuk ujian teknik mencegah asteroid berbahaya daripada menghentam bumi.


"Kami akan memastikan bahawa batu dari angkasa tidak menghantar kita kembali ke Zaman Batu," kata Thomas Statler, seorang saintis Nasa.

Dimorphos, satu daripada asteroid itu berukuran 152 meter mempunyai persamaan dengan ukuran asteroid yang biasanya memberikan ancaman kepada bumi.

"Ia tidak semestinya asteroid yang akan mengundang sebarang kesan buruk di Bumi," katanya.

=======================😎
 
Sponsored Post

TT

CG Super Hardcore Club
gemgemgemgem
Messages
163,367
Joined
Jan 13, 2009
Messages
163,367
Reaction score
22,245
Points
1,831
Awards
1
Tiada pelan kecemasan sekiranya asteroid hentam Bumi – NASA

WASHINGTON – Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa Lepas Kebangsaan (NASA) memberi amaran bahawa Amerika Syarikat (AS) tidak mempunyai sebarang pelan mengenai cara-cara mengendalikan ancaman asteroid yang boleh membahayakan kehidupan di Bumi, lapor akhbar Daily Star kelmarin.

Meskipun NASA menjelaskan bahawa kebarangkalian bagi sebuah asteroid untuk menghentam Bumi adalah sekitar satu dalam 1,000 tahun, pakar mendakwa bahawa tiada agensi AS yang sebenarnya bertanggungjawab mengendalikan krisis tersebut sekiranya berlaku.

“Tiada pihak yang dipertanggungjawabkan untuk mengendalikan krisis itu.

“Kongres ada menggariskan undang-undang yang ditetapkan oleh White House mengenai siapa yang bertanggungjawab, namun permintaan itu telah ditolak,” kata pakar strategi Angkatan Udara Angkasa Lepas, Peter Garretson.

Sementara itu, seorang lagi pakar, Danica Remy berkata, terdapat tiga juta asteroid di angkasa lepas dan tiada sebarang klu memberitahu dengan jelas mengenai lokasi ia berada.

“Penyelidikan semasa sukar membuat pemetaan mengenai apa yang ada di luar sana (angkasa lepas),” ujarnya. – AGENSI

 

TT

CG Super Hardcore Club
gemgemgemgem
Messages
163,367
Joined
Jan 13, 2009
Messages
163,367
Reaction score
22,245
Points
1,831
Awards
1
NASA lancar kapal angkasa musnahkan asteroid

WASHINGTON: Agensi Aeronautik dan Angkasa Lepas (NASA) sedang menyediakan misi untuk menghentam asteroid menggunakan kapal angkasa.

Misi itu adalah satu ujian sekiranya manusia perlu menghentikan ancaman batu angkasa gergasi daripada menghapuskan kehidupan di bumi.

Ia mungkin kedengaran seperti bahan fiksyen sains, tetapi DART (Ujian Pengalihan Asteroid Berganda) ialah eksperimen bukti konsep sebenar, berlepas dari tapak pelancaran pada 10:21 malam Waktu Pasifik Selasa (0621 GMT Rabu) di atas roket SpaceX dari Pangkalan Angkatan Angkasa Vandenberg di California.

"Semua sistem dan cuaca kelihatan baik untuk pelancaran Falcon 9 malam ini," ciap syarikat Elon Musk di Twitter.

Sasarannya adalah untuk mengubah sedikit trajektori asteroid anak bulan Dimorphoss sekitar 525 kaki (160 meter atau sepanjang dua Patung Liberty).

Ia mengelilingi asteroid yang lebih besar dipanggil Didymos (diameter 762 meter) dan kedua-duanya mengorbit matahari secara bersama.

Impak hentaman akan berlaku pada musim luruh 2022 apabila sistem asteroid binari berada pada jarak 11 juta kilometer (km) dari bumi, titik terdekat yang pernah direkodkan.

"Apa yang kami cuba pelajari ialah bagaimana untuk menangkis ancaman," kata saintis terkemuka NASA, Thomas Zuburchen mengenai projek AS$330 juta (RM1.4 bilion) itu.

Bagaimanapun, setakat ini bumi tidak menerima ancaman daripada asteroid berkenaan tetapi ia tergolong dalam kelas Objek Dekat Bumi (NEO) atau asteroid dan komet yang menghampiri dalam jarak 48 juta km.

Pejabat Pelarasan Pertahanan Planet NASA bagaimanapun berminat dengan objek yang lebih besar daripada 140 meter yang berpotensi untuk meratakan seluruh bandar atau wilayah dengan kekuatan berkali ganda daripada purata bom nuklear.

Kini terdapat 10,000 asteroid yang dekat dengan bumi yang diketahui bersaiz 140 meter atau lebih besar namun tiada satu pun berisiko untuk menghentam bumi dalam tempoh 100 tahun akan datang ini.

Saintis juga berpendapat masih ada 15,000 lagi objek sedemikian yang menunggu untuk dikenal pasti. - AFP

 

TT

CG Super Hardcore Club
gemgemgemgem
Messages
163,367
Joined
Jan 13, 2009
Messages
163,367
Reaction score
22,245
Points
1,831
Awards
1
More photos from last night's Falcon 9 launch of @nasa's double asteroid redirection test →


 
Sponsored Post

CG Sponsors
Top
Log in Register