BTC USD 57,276.7 Gold USD 1,777.88
Time now: Jun 1, 12:00 AM

NameWee Bakal Mengamuk?

guysempoi

Banned
Messages
282
Joined
Aug 15, 2008
Messages
282
Reaction score
15
Points
15
Bagi rakyat Semenanjung, masalah blackout tidak seteruk di negeri Sabah. Isu masalah elektrik di negeri Sabah sudah beberapa kali diutarakan kepada pihak-pihak yang

bertanggungjawab, tapi kesudahan orang-orang Sabah yang terkesan kadang-kadang terpaksa hidup ala-ala primitif(untuk tempoh berjam-jam lamanya). Begitulah keadaan

dan senario yang berlaku di negeri Sabah. Projek Bakun yang dibina sudah awal-awal lagi bertujuan untuk menyalurkan tenaga ke Semenanjung.

Di Sabah, tenaga elektriknya di bawah pengurusan Sabah Electricity Sdn. Bhd. (SESB) yang mana merupakan anak syarikat kepada Tenaga Nasional Berhad(TNB). Di Semenanjung,

TNB yang memainkan peranan yang sama manakala di Sarawak adalah SESCO. IPP (independent power producer) pula adalah power plant yang bukan dimiliki oleh syarikat utiliti

elektrik tersebut. Tugas IPP adalah generate electricity dan jual ke syarikat utiliti elektrik (SESB in this case) pada harga yang tinggi. Masalah bertambah serius dengan

perkembangan kawasan perumahan baru dan juga pusat-pusat membeli-belah dan dalam masa yang sama bekalan elektrik yang ada tidak dapat menampung keperluan permintaan

semasa.

Sebelum ini, saya ada mengeluarkan artikel yang menyentuh Perkara 20 Sabah. Janganlah kerajaan yang bertanggungjawab mempermainkan dan memperjudikan kepercayaan yang

diberikan rakyat Sabah. Apabila tiba pilihanraya sahaja, akan keluar kenyataan akan seperti “kerajaan memperuntukkan 40 juta untuk naiktaraf elektrik ” atau pun “kerajaan berjanji

masalah blackout di negeri Sabah tidak akan berlaku lagi selepas ini”. Tetapi kesudahannya? Hanya orang-orang Sabah yang “terkesan” lebih memahami dan mengetahuinya.



kalau setakat blackout 1, 2 jam dia dah bikin tsunami di TNB inikan pula kalau dia kena masalah macam kat Sabah
NameWee oh NameWee
mesti banyak video 3GP keluar kalau ko duduk sana:)):eek:
 
Last edited:
Sponsored Post

sureheboh.com

Passed Away
Messages
18,961
Paid Membership
Joined
Jan 17, 2007
Messages
18,961
Reaction score
309
Points
131
Kalau dia trade forex bila jumpa "no connection", "common error" atau "requote" mau dia serang broker ni... paling sopan dia akan kata SPAM. huhuhu
 

Azrai

Freshie
Messages
14
Joined
Nov 30, 2009
Messages
14
Reaction score
0
Points
3
tak kena tangkap mamat ni ker????
pling kuat pun bagi motivasi kat dia
bagi cerdik skit kepala otak :D
 

eboss

CG Hardcore
Messages
85,652
Paid Membership
Joined
Nov 29, 2007
Messages
85,652
Reaction score
1,895
Points
591
Akibat tindakan dulu menghina lagu Negaraku tidak dihukum makin menjadi2 lah cina nie
 

roslanab

Active Member
Messages
2,485
Joined
Dec 30, 2008
Messages
2,485
Reaction score
26
Points
30
Tak abis2 namawe ni nak kutuk2.
suruh dia keja kat TNB la, jadi ceo.
Dia bole handle ke tak.
kalau takat nak nyanyi sumua org pun boleh.
cuma sumbang ke tak je.
 

Mr.81

Active Member
Messages
1,401
Joined
Jul 5, 2009
Messages
1,401
Reaction score
4
Points
35
ni kes pendidikan luar lar nih...
ingat semua senang...
cuba gi sabah tgk mcm mana SESB berusaha nak sediakan kemudahan neh...
susah woo dgn keadaan geografi sana...
 

guysempoi

Banned
Messages
282
Joined
Aug 15, 2008
Messages
282
Reaction score
15
Points
15
ni kes pendidikan luar lar nih...
ingat semua senang...
cuba gi sabah tgk mcm mana SESB berusaha nak sediakan kemudahan neh...
susah woo dgn keadaan geografi sana...

tak jugak
cuba bayangkan kalau korupsi dapat dihapuskan, bebaban perjanjian dengan IPP
Insyaallah kita akan punyai dana utk memperbaiki prasarana grid elektrik di saba, tak mustahil juga janakuasa elektrik baru dapat ada di sabah.
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register