Nama-nama Allah & Sifat-Sifat Wajib Bagi Allah

CG Sponsors




cashman

Fun Poster
Joined
Oct 5, 2010
Messages
672
Reaction score
106
Points
23
Wajib mempelajari sifat 20 bg anak2 muslim yg sudah berakal..perkara pertama2 bg org islam dlm rukun.islam.itu apa?
Rukun Islam yg pertama: mengucap 2 Kalimah Syahadah

Tlg hurai Kalimah Syahadah dari pemahaman tuan ttg Sifat 20

Jzkk
 
Sponsored Post

cashman

Fun Poster
Joined
Oct 5, 2010
Messages
672
Reaction score
106
Points
23
Asmaul Husna
No. Nama Arab Maksud

8 al-Aziz العزيز Maha Gagah

46 al-Hakim الحكيم Maka Bijaksana

(بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيم)ِ
(تَنْزِيلُ الْكِتَابِ مِنَ اللَّهِ الْعَزِيزِ الْحَكِيمِ)
Turunnya Kitab Al-Quran ini dari Allah, Yang Maha Kuasa, lagi Maha Bijaksana.
[Surat Az-Zumar 1]

via @QuranAndroid

Al'Aziz: Maha [email protected] Kuasa
Huraian: Bersedia menghukum sesiapa shj di atas tindakan susulan (yg tidak menepati kehendak&tuntutan Allah) yg dilakukan seseorang itu setelah mendapat kitab ini.

AlHakim: Maha Bijaksana
Huraian: Setelah Dia menurunkan AQ, Dia memberi peluang (sifat ibhal) kpd manusia utk berikhtiar di dalam tempoh yg ditentukanNya; sblm mati.
Bukan bermakna hari ini ingkar, Allah Taala terus hukum

Campuran dari 2 sifat ini ialah;
Allah Taala boleh menghukum seseorang itu, bila2 masa dgn tidak peduli sesiapapun. Dia bole hukum seseorg itu ketika di dunia, semasa nak mati, setelah mati atau di akhirat kelak. Dan setelah menurunkan AQ, Dia masih memberi tempoh masa kpd setiap manusia utk berikhtiar.

Maka bertuahlah seseorang yg diberi Kitab ini, lalu dia mendekatinya, buka & pelajari isinya, mendalami & men'tadabbur'i lalu dia berusaha menghayati dan mengamalkan apa yg dia belajar.

Allahua'lam
#JomNgajiTafsirAQ
 

tokey99

Super Active Member
Joined
Jan 22, 2009
Messages
5,804
Reaction score
896
Points
121
Rukun Islam yg pertama: mengucap 2 Kalimah Syahadah

Tlg hurai Kalimah Syahadah dari pemahaman tuan ttg Sifat 20

Jzkk
Syahadah..ada syarat sah,rukun,dan batal..sebelum kita nk talk lebih lanjut..bgtau syarat sah dulu dr ilmu quran kamu..dan aku bg ilmu dr ulama2 muktabar aku..
 

cashman

Fun Poster
Joined
Oct 5, 2010
Messages
672
Reaction score
106
Points
23
Syahadah..ada syarat sah,rukun,dan batal..sebelum kita nk talk lebih lanjut..bgtau syarat sah dulu dr ilmu quran kamu..dan aku bg ilmu dr ulama2 muktabar aku..
Ilmu AQ bukan i punya

I dah pesan dlm thread tu..sila jawab soalan shj tanpa konar ie tanya i balik

[email protected] i mudah difahami bukan?

Rukun Islam yg pertama: mengucap 2 Kalimah Syahadah

Tlg hurai Kalimah Syahadah dari pemahaman tuan ttg Sifat 20

Jzkk
 
Last edited:

tokey99

Super Active Member
Joined
Jan 22, 2009
Messages
5,804
Reaction score
896
Points
121
Ilmu AQ bukan i punya

I dah pesan dlm thread tu..sila jawab soalan shj tanpa konar ie tanya i balik

[email protected] i mudah difahami bukan?
So,xde lah kan dalil dlm.quran tu syarat2 sah syahadah..so,better u belajar dgn.i je lah..itu pun kalau u rase ilmu yg masih kurang lagi..
 

tokey99

Super Active Member
Joined
Jan 22, 2009
Messages
5,804
Reaction score
896
Points
121
Ilmu AQ bukan i punya

I dah pesan dlm thread tu..sila jawab soalan shj tanpa konar ie tanya i balik

[email protected] i mudah difahami bukan?
Tiada tuhan melainkan Allah..siapa Allah..kene tau rukun syahadah..rukun syahadah ada 4..3 mengenai Allah taala iaitu nasfihi,sifat Allah dan AsmaNya atau AFalNya..dan 1 lagi.mebegenai Rasul s.a..w.
2 rukun syaahadah itu leh belajar sifat 20..kalau x tau..kita masih lagi duduk dlm syirik uluhiyah wa rububiyah..
 

cashman

Fun Poster
Joined
Oct 5, 2010
Messages
672
Reaction score
106
Points
23
So,xde lah kan dalil dlm.quran tu syarat2 sah syahadah..so,better u belajar dgn.i je lah..itu pun kalau u rase ilmu yg masih kurang lagi..
Jazakallah on your offer
I kalo nak tuntut ilmu ugama dgn sesape..i akan tanya/cek latar belakang ilmu ugama orang/cikgu/guru itu

Setau i, orang yg nak ngajar ugama, mesti dah belajar ugama secara talaqi dgn guru yg benar, at least 8tahun (full time..bukan pjj)

Tiada tuhan melainkan Allah..siapa Allah..kene tau rukun syahadah..rukun syahadah ada 4..3 mengenai Allah taala iaitu nasfihi,sifat Allah dan AsmaNya atau AFalNya..dan 1 lagi.mebegenai Rasul s.a..w.
2 rukun syaahadah itu leh belajar sifat 20..kalau x tau..kita masih lagi duduk dlm syirik uluhiyah wa rububiyah..
Ha..kan senang, jawap straight to d point tanpa konar2

Now as we all know, Nabi SAW tidak ajar Sahabat RA pemahaman Kalimah Syahadah sprt yg u explain. To be specific; Sifat 20.

Again, as we all know, Sifat 20 adalah hasil dari gabungan 2 ajaran oleh Imam Asyaari & Imam Maturidi, yg hidup di sekitar tahun 300H

I have to hilite this sblm tuduhan dtg:
I tidak sekali2 kata belajar Sifat 20 ini sesat/2 ulama ini syirik & sesat/tidak perlu belajar etc


U dah sempurna belajar secara talaqi dgn guru, akan mana2 kitab muktabar karangan 2 ulama ini? If yes, tlg share nama kitab (minta nama kitab ja..bukan minta dalil..sila jgn konar)

Dan sila beri nama kitab muktabar mereka yg i maksudkan dlm quote below

Bismillah
I hope explanations below will change your perception (stated above)

Dlm sebuah kitab muktabar Asyaari yg disyarah seorang ulama besar Maturidi, di dlm bab mukaddimah, dia berkata:

"Pegangan (@akidah) para Salaf (slps zaman Nabi SAW hingga 300H) adalah yg tepat. Bagi mereka yang ingin belajar pegangan Asyaari & Maturidi, mereka mesti telah mempunyai asas ilmu ugama yg kukuh".

**cari la kitab ni..i xingat nama kitab..1 of kitab muktabar karangan mereka

Apa ilmu asas dlm ugama?
AlQuran & Sunnah (rujuk pesanan Nabi SAW dlm Khutbah Wida')

Jd focus dulu kpd ilmu asas dlm ugama.
Allah turunkan 30juzuk..6k+ ayat..bukan main2..kita je yg main2, xambil berat sgt akan AQ.
Tau AQ ni wahyu Allah..tau Nabi SAW terima wahyu via Jibril..but kita xanggap pun ianya penting utk diambil tahu..didekati..dipelajari

Allahu'alam

Al-Baqarah:2 - Kitab Al-Quran ini, tidak ada sebarang syak padanya (tentang datangnya dari Allah dan tentang sempurnanya); ia pula menjadi [email protected] bagi orang-orang yang (hendak) bertaqwa;
So u sendiri, dah sempurna pengajian kitab AQ, kitab Sunan Sittah & beberapa kitab muktabar Hadis ie muwatta, bulughul maram, misykatul masobih dll?

Jzkk
 

tokey99

Super Active Member
Joined
Jan 22, 2009
Messages
5,804
Reaction score
896
Points
121
Jazakallah on your offer
I kalo nak tuntut ilmu ugama dgn sesape..i akan tanya/cek latar belakang ilmu ugama orang/cikgu/guru itu

Setau i, orang yg nak ngajar ugama, mesti dah belajar ugama secara talaqi dgn guru yg benar, at least 8tahun (full time..bukan pjj)



Ha..kan senang, jawap straight to d point tanpa konar2

Now as we all know, Nabi SAW tidak ajar Sahabat RA pemahaman Kalimah Syahadah sprt yg u explain. To be specific; Sifat 20.

Again, as we all know, Sifat 20 adalah hasil dari gabungan 2 ajaran oleh Imam Asyaari & Imam Maturidi, yg hidup di sekitar tahun 300H

I have to hilite this sblm tuduhan dtg:
I tidak sekali2 kata belajar Sifat 20 ini sesat/2 ulama ini syirik & sesat/tidak perlu belajar etc


U dah sempurna belajar secara talaqi dgn guru, akan mana2 kitab muktabar karangan 2 ulama ini? If yes, tlg share nama kitab (minta nama kitab ja..bukan minta dalil..sila jgn konar)

Dan sila beri nama kitab muktabar mereka yg i maksudkan dlm quote below



So u sendiri, dah sempurna pengajian kitab AQ, kitab Sunan Sittah & beberapa kitab muktabar Hadis ie muwatta, bulughul maram, misykatul masobih dll?

Jzkk
1..jgn berdust nabi s.a.w. x ajar para sahabat r.a...ko ingat ilmu tauhid yg nabi ajar 13 tahun kan..kalau nabi s.a.w. x ajar..camne sahabat leh sebut dan faham akan.perkataan AHAD..ko cerita APA ITU AHAD..ALLAHU AHAD..AHAD TU APA?? HARI AHAD KE??CER KO TERANGKAN AHAD(KEESAAN ALLAH TU CAMNE)?
 

jumatmajid

Super Active Member
Joined
Jun 5, 2012
Messages
7,534
Reaction score
218
Points
78
hhhmmm dah mcm msg2 nak tunjuk ilmu plak jdnyer...

"mcm" jer, hrp2 slh ler anggapan tuh...
 
Sponsored Post
Top
Log in Register