BTC USD 66,512.1 Gold USD 1,786.47
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Nama Malaysia Termaktub Dalam Buku Ripley's 1943...Bila Malaysia wujud sebenarnya??

miecs

Super Active Member
Joined
Nov 12, 2009
Messages
5,487
Reaction score
355
Points
86
Aq ada beli kat eBay satu buku Ripley's edisi tahun 1929, cetakan aq punyer tahun 1943
dalam buku tu, banyak kali ulang nama "Malaysia"... walhal nama Malaysia hanya wujud selepas 1963...

kalau korang ada buku tu, refer

ms 59:...this includes Mongolia, Manchuria, MALAYSIA, Tibet, China,,,,
ms 119: ..is a native of MALAYSIA...
MS 121: ...the man eating clams of MALAYSIA...

edisi pertama tahun 1929, edisi aq ni cetakan tahun 1943...era perang dunia kedua...so nama Malaysia ni sbenarnya dh wujud sejak bila??? believe it or not

ni gambar reissue punyer, aq punye tahun 1943... uzur sungguh kulitnya

51aGcCsx6OL._SS500_.jpg


siap ada cop "Buy United States War Bond and Stamps FOR VICTORY!"...era WWII la katakan...
"in order to cooperate government's war effort,this book has been made with WPB regulations restricting the use of certain materials"

396517d511b812eda64bd24.jpg


"Malaysia".. written in 1922.. long before merdeka..

how??? hahahaa

*** credit dari forum sebelah.
 
Sponsored Post

Scorpions10

Legendary Member
Joined
Jan 29, 2010
Messages
16,345
Reaction score
56
Points
120
alamak..btul ke nih..mn ahli2 sejarah ni blh sahkan berita ni..tq
 

Hang B Hang F

Active+ Member
Joined
Apr 24, 2010
Messages
3,305
Reaction score
11
Points
25
ni ada orang dapat 'back to the future' la kot..tak pun ni cuma konspirasi:))
 

miecs

Super Active Member
Joined
Nov 12, 2009
Messages
5,487
Reaction score
355
Points
86
hahaha...tah tah baru printed tulis 1922 kot..

bro kalo baru cetak cetak takkan uzur bebenor kulit buku tu.... dapat rare item ni dari ebay lak ...sampai naik kuning dah helaian kertas tu.
 

mokhaini

Active+ Member
Joined
Sep 24, 2009
Messages
3,094
Reaction score
13
Points
25
aku ada terbaca dalam threads dalam cg ni bahawa malaysia ni sudah di cadangkan oleh pihak barat sejak dahulu lagi. kesahihannya tak tau. nanti kita sesama refer arkib negara.
 

kentahici

Fun Poster
Joined
Jan 21, 2009
Messages
207
Reaction score
0
Points
10
aku ada terbaca dalam threads dalam cg ni bahawa malaysia ni sudah di cadangkan oleh pihak barat sejak dahulu lagi. kesahihannya tak tau. nanti kita sesama refer arkib negara.

ada benarnya.. melihatkan pd isu APCO yg tak reveal sepenuhnya, apepon boleh jadi kebarangkaliannya. :-?
 

AILA2002

Super Active Member
Joined
Mar 11, 2008
Messages
8,094
Reaction score
326
Points
81
Istilah botani yg sering di rujuk kepada kepulauan nusantara.... Seawal abad 19 dah ujud nama ni...

Kalau korang reti baca bahasa Inggeris, cuba baca perenggan pertama kat gambar tu....ianya merujuk kepada kepulauan nusantara dgn sebutan melanisian archipelago...
 
Last edited:

dimea1

Fun Poster
Joined
Apr 17, 2008
Messages
356
Reaction score
6
Points
15
bukan takat 1943, sejak sebelum 1900 lagi nama Malaysia dah wujud
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register