Nak Tau Pasal LCD Laptop

CG Sponsors




ajib88

Super Active Member
Joined
Jun 21, 2010
Messages
6,507
Reaction score
6
Points
65
Salam to all cg members...
aku baru jer berjinak2 nak repair lcd laptop...sekarang aku ada 3 ready stock lcd 14 inci..2 acer and satu lagi toshiba..just nak tau boleh ke kalo kita nak replace kat laptop yang different model tapi size sama je screen laptop to..contoh 14 inci dengan laptop 14 inci gak..ke ada effect apa2..klo fit boleh la aku try tukar kat laptop customer aku nie..huhuh...mintak otai2 boleh bagi respon....
 
Sponsored Post

zerovirus

CG Super Hardcore Club
Platinum Member
Joined
Jan 25, 2009
Messages
182,141
Reaction score
79
Points
1,020
mcm mana ko leh dapat idea mcm ni .... kalau ikut cable ok .. voltan ok .. tak ada effect rasanya
 

ajib88

Super Active Member
Joined
Jun 21, 2010
Messages
6,507
Reaction score
6
Points
65
mcm mana ko leh dapat idea mcm ni .... kalau ikut cable ok .. voltan ok .. tak ada effect rasanya
idea apa bro??..sori lambat pickup skit..so means maksud bro if brand lain pown janji kena sama saiz je la eyh...
 

zerovirus

CG Super Hardcore Club
Platinum Member
Joined
Jan 25, 2009
Messages
182,141
Reaction score
79
Points
1,020
idea apa bro??..sori lambat pickup skit..so means maksud bro if brand lain pown janji kena sama saiz je la eyh...
idea menukar screen ler :))
 

ajib88

Super Active Member
Joined
Jun 21, 2010
Messages
6,507
Reaction score
6
Points
65
idea menukar screen ler :))
hahaha..sori la bro tengah hari pending skit..aku slama ni repair desktop jer reti laptop xbrapa sangat..so semalam aku gi baraikan laptop yang dah kong so sambil2 aku tgk la video kat youtube camne nak tukar lcd..sekali senang da..hahaha..aku pown apa lagi godam dan try kat laptop aku yang sama brand..so conclusionnye pasni aku dah leh wat sendiri..huhuhu
 

ajib88

Super Active Member
Joined
Jun 21, 2010
Messages
6,507
Reaction score
6
Points
65
xkesah...kalau tak silap acer pny lcd brand toshiba @ samsung...bole masuk je mana2 laptop.....janji cable inverter ngan cable lcd (24pin kot) die masuk.
ok bro..tq..pasni leh try wat sendiri..huhuh..klo graphic card laptop yang mana eyh..tu boleh tukar ker??off topic sikit
 

mnzaim

Active+ Member
Joined
Oct 6, 2010
Messages
2,850
Reaction score
20
Points
25
Lupe plak...lg 1.....kalau brand2 laptop baru2....semua pakai LED....so LCD monitor yg lama2 tak bole masuk....sbb LED monitor ni x pakai inverter.
 

mnzaim

Active+ Member
Joined
Oct 6, 2010
Messages
2,850
Reaction score
20
Points
25
ok bro..tq..pasni leh try wat sendiri..huhuh..klo graphic card laptop yang mana eyh..tu boleh tukar ker??off topic sikit
laptop slalu xdak graphic card yg bole cabut2 macam desktop pc, kecuali laptop yg mahal2, harga 4k keatas. Biasa slalu pakai chipset je....ade certain2 kedai je ada barang tuk cabut chipset graphic ni.
 

ajib88

Super Active Member
Joined
Jun 21, 2010
Messages
6,507
Reaction score
6
Points
65
Lupe plak...lg 1.....kalau brand2 laptop baru2....semua pakai LED....so LCD monitor yg lama2 tak bole masuk....sbb LED monitor ni x pakai inverter.
orait bro..hamba paham..ada component yang sensitif x masa nak tukar lcd/ led..maksud aku yang kita kena handle hati2 masa tukar lcd/led tu..takot nie aku xsentuh ke yang boleh wat benda lain kong..sori bro..aku newbies nak repair laptop nie..:):)
 
Sponsored Post
Top
Log in Register