BTC USD 58,573.6 Gold USD 1,797.34
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Ask/Help Nak Tanya Pasal KWSP

m.fadli

Fun Poster
Joined
Mar 10, 2009
Messages
335
Reaction score
0
Points
10
Salam semua..

Ceritanya macam nih.....
Aku bekerja sebagai seorang Tech. Kompeni yang aku kerja nih sub kon untuk telekom. so kerja aku nih sebagai tech tuk line telepon n streamyx.

Gaji permulaan yang ditawarkan adalah sebanyak 1250(basic). Pada bulan keempat, aku da dapat confirmation letter. So basic aku da jadi 1400.

Masalahnya disini, bila aku cek penyata kwsp aku, hanya bulan pertama sahaja yang masuk full. Kira-kira dlm 160++. bulan ke 2,3,4 hanya masuk separuh iaitu rm44, rm76, rm72.~X(

PERSOALANNYA BOLEH KE MAIN MASUK MACAM TUH??

Pastu yang lagi bestnye, bulan ke 5,6,7,8,9,10 langsung xcarum. Tapi masih potong dalam aku punya pay slip nih. Dalam pay slip tulis potong 170++, tp dalam KWSP xde pon..Boleh ke macam tuh? Bulan nih carum bulan depan x...~X(~X(

Bila Kitorang tanya dengan boss, die kate die masukkan tp lambat skit la.. aku da tnye senior2 aku, yang tahun lepas pon belom abes bayar lagi.

So aku nk tnye sape2 yang pakar dalam hal nih, boleh ke boss aku buat macam tuh??
Ape yang patut aku buat
~X(~X(
 
Last edited:
Sponsored Post

Dzoolhelmi™

Legendary Member
Paid Membership
Joined
Dec 8, 2008
Messages
10,486
Reaction score
163
Points
133
den pernah gak kena cam tue. company dah bayar tapi lambat clear kat kwsp. masuk gak lah tapi lambat. dlm 1-2 bln gak rasanya baru setel

tapi kalo dah senior ko cakap tahun lepas punya pon lom setel mmg nampak sgt company tue ada masalah
 

Scorpions10

Legendary Member
Joined
Jan 29, 2010
Messages
16,345
Reaction score
56
Points
120
blh repot atau tanya ngan org2 kwsp tu sendiri..jgn berlengah lg.
 

m.fadli

Fun Poster
Joined
Mar 10, 2009
Messages
335
Reaction score
0
Points
10
payslip yg bulan 11 hari tuh lg best. boss aku yg bijak nih die pegi edit kt basic salary semua org. basic die kurangkan jd 350, so untuk caruman hanya rm44 sahaja. yang selebihnya die masok kat claim.
contoh :
basic : 1400

Rate yang die bayar : 350
KWSP : RM44
Claim : 1400-350..
NET PAY : 1050 - 44 + OT(tu pon kene tolak lagi)
Bijak jugak boss aku nih pnye kepala otak!
 

satria_girl

Permanently Banned - Multiple ID
Joined
Dec 2, 2010
Messages
1,318
Reaction score
1
Points
25
kerja tempat lain berlambak lagi..jangan berlengah lagi..dan jangan sia siakan masa muda mu ..
 

Dellx

Fun Poster
Joined
Dec 5, 2007
Messages
389
Reaction score
17
Points
15
Gaji + elaun + Bonus harus dipotong KWSP. Hanya OT yang tidak dipotong KWSP. Buat aduan di pejabat kwsp yang terdekat sebelum terlambat. Rugi tu. Simpan semua slip gaji sebagai bukti dan juga appointment letter kalau ada. Majikan tidak akan dapat elak kalau tertera dalam surat tawaran ada potongan KWSP.
Cuma kena ingat ada kind of Bos yang akan berhentikan pekerjanya bila dapat tahu ada aduan.
 

popzz

Active Member
Joined
Jul 13, 2010
Messages
2,284
Reaction score
11
Points
25
aduan bole buat bila2 masa saja bro, walau pun da btahun majikan tak byar, janji ada payslip atau bukti mcm offer letter ker, walau pun da bhenti, kwsp tetap akan kejar majikan utk byar semua caruman tertunggak. Lagi lama diorang tak byar, lagi banyak penalti akan diorang kena. Kita pulak, walau pun lmbat majikan byar caruman tu, semua dividen yg spatutnya kita dapat kwsp akan bagi. Masalah nya, bila nak buat aduan, masa masi kerja atau lepas bhenti keje..
 

m.fadli

Fun Poster
Joined
Mar 10, 2009
Messages
335
Reaction score
0
Points
10
thanks to all..
nanti aku pegi kwsp bila ade masa yang sesuai.
tp kene dengar dlu penjelasan dari boss.
esok die datang nk terangkan pasal nih.
 

ismandi76

Active Member
Joined
Nov 29, 2007
Messages
1,837
Reaction score
125
Points
33
:eek:nah tuh..peg kwsp dah bersuara:D sape lg klu bukan c dellx tu:)cgrock
 
Last edited:

GamezStar

CG Top Poster Club
Joined
Jul 1, 2008
Messages
34,359
Reaction score
2,296
Points
201
den pernah gak kena cam tue. company dah bayar tapi lambat clear kat kwsp. masuk gak lah tapi lambat. dlm 1-2 bln gak rasanya baru setel

tapi kalo dah senior ko cakap tahun lepas punya pon lom setel mmg nampak sgt company tue ada masalah


klu nak kepastian .. pi kaunter tanye kt kaunter .. dia org leh cek sama ade company bayar atau tak bayar ... klu company da bayar tapi masih x clear kt kwsp .. nanti org kautter leh jelaskan... :-?:-?
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register