Nak tanya berkenaan hukum FD

Recommended Brokers


Poll : CariGold new board 2019

  • Fonts terlampau besar, boleh kecilkan sedikit

    Votes: 24 22.4%
  • Warna terlampau terang

    Votes: 8 7.5%
  • Sidebar besar agak mengganggu

    Votes: 44 41.1%
  • Sangat berminat dengan theme baru ini

    Votes: 29 27.1%
  • Serius, tak minat langsung

    Votes: 34 31.8%

Latest Threads

MeGusta562

Active Member
Joined
Jun 5, 2012
Messages
1,061
Reaction score
0
Points
0
salam semua.
nak tanya, kalau simpan duit kat FD ni kira duit riba' ke?
kalau tak,kat mana yang bagus eh?
thanks warga cg :D
 
Sponsored Post

MeGusta562

Active Member
Joined
Jun 5, 2012
Messages
1,061
Reaction score
0
Points
0
bagaimana semua?
ada yang boleh tolong jawabb?
 

stutroop

Freshie
Joined
Jan 17, 2013
Messages
35
Reaction score
0
Points
0
mudah jer... ko pilih fd islamic yang ditawarkan oleh perbankan islam. confirm halal sebab telah melalui tapisan penasihat syariah bank tersebut, n majlis penasihat syariah BNM. antara yang paling glamer di pasaran ialah fr al mudharabah bank rakyat
 

dhiaperfumes

Permanently Banned
Joined
Nov 12, 2009
Messages
41,573
Reaction score
55
Points
0
FD konvesional haram.. sbb ada riba.. tapi kalau nak islamic kena ambil pelaburan al-mudrabah.. itu keuntungan dalam bentuk dividen.
 

dikr

Junior Member
Joined
Dec 22, 2012
Messages
50
Reaction score
0
Points
0
pelaburan FD islamik yg terbaik..cimb..maybank..bank rakyat
 

hellkvr

Fun Poster
Joined
Nov 3, 2011
Messages
122
Reaction score
0
Points
0
Salam bagi aku FD dari bank konvensional dan islamik dua dua adalah haram.
Nak tau tak sebab apa. Sebab kamu semua dah di kelirukan dengan term term islamik yang di guna pakai oleh bank dan panel shariah mereka. Contoh saya bagi. Bank itu cakap die guna konsep mudharabah!! ( untung/rugi ) melalui business mereka! Tapi dia dah cakap jika encik melaburkan rm 10k dalam tempoh 1 tahun. Dapat 4%. Yeeeeerrrrrrr. Belum labur dah janji!( gharar ) ragu ragu dah. Faham tak?? Dah gurantee!! Padahal belum tahu lagi untung rugi wang yang di laburkan. Sama macam konsep loan islamik takda riba!! Ditukarkan term dia cas cas perkidmatan ( tabarru). Yerrrr!!! Sampai interest rate sama macam konvensional!. Takda riba apahalll tu!! Maaflah yer. Memang kita semua dah dikelirukan dengan term term islamik oleh pihak tak bertanggungjawab.
 

ayah_ne

Active Member
Joined
Feb 17, 2009
Messages
2,100
Reaction score
5
Points
0
Salam bagi aku FD dari bank konvensional dan islamik dua dua adalah haram.
Nak tau tak sebab apa. Sebab kamu semua dah di kelirukan dengan term term islamik yang di guna pakai oleh bank dan panel shariah mereka. Contoh saya bagi. Bank itu cakap die guna konsep mudharabah!! ( untung/rugi ) melalui business mereka! Tapi dia dah cakap jika encik melaburkan rm 10k dalam tempoh 1 tahun. Dapat 4%. Yeeeeerrrrrrr. Belum labur dah janji!( gharar ) ragu ragu dah. Faham tak?? Dah gurantee!! Padahal belum tahu lagi untung rugi wang yang di laburkan. Sama macam konsep loan islamik takda riba!! Ditukarkan term dia cas cas perkidmatan ( tabarru). Yerrrr!!! Sampai interest rate sama macam konvensional!. Takda riba apahalll tu!! Maaflah yer. Memang kita semua dah dikelirukan dengan term term islamik oleh pihak tak bertanggungjawab.

walaupun berat untuk diterima...tp inilah hakikatnya....ambe setuju sangat dengan kenyataan tuan....
Tapi Allah itu maha segalanya....bak kata pepatah tiada rotan penampo pun berguna....ekekekeke...
 
Sponsored Post
Top
Log in Register