BTC USD 60,045.3 Gold USD 1,792.47
Time now: Jun 1, 12:00 AM

nak makan nasi ambang warisan jawa?

frybeez

Active Member
Joined
Oct 21, 2010
Messages
1,575
Reaction score
6
Points
25
disini saye nak share lokasi2 makanan expecialy nasi ambang,umum ramai mungkin kurang tahu tentang nasi ambang ini.

nasi ambang adalah hidangan makanan masyarakat orang jawa.biasanya dimakan didalam dulang dan makanan akan dibahagikan sama rata kepada pemakan yang makan didulang itu..

umumnya komuniti yang banyak mengamalkan memakan nasi ambang ini adalah di johor(batu pahat,parit jawa,n dll),selangor(banting,sabak bernam,sungai panjang,dll).

antara yang ada dalam hidangan ini adalah:

-nasi putih
-jangan lombok(sayur sambal goreng)
-ayam masak kicap(sumur)
-ewak gereh(ikan masin yg biasenyer ikan masin bulu ayam)
-serunding kelape

ini adalah basic yang perlu ada dalam sesuatu nasi ambang,namun kalau tuan rumah mampu bagi lebih,biasenyer akan ditambah:

-rempeyek(hati2!!jangan cakap TEMPEYEK,salah bahase ni,kene tampar t xtau...)
-sambal taun
-dll(makanan2 org jawe la)

nasi ambang ini sering dihidangkan pada kenduri doa selamat,kenduri tahlil, dll..agak sukar juga nak makan nasi ambang yg ori ni kalau xjumpe kenduri2 tahlil ni..
hehehe...

disini saye nak share lokasi untuk mendapatkan nasi ambang!!haa,nak rase??jom terjah ke:

SELANGOR,SHAH ALAM!!

kenape??
sbb di shah alam,ade seorang makcik(siap ade pesbook tuh,search NASI AMBANG WARISAN JAWA),makcik tu xjawa pn,tapi suaminyer jawa,saye tanyer mane makcik belajar buat nasi ambang ni??diye kate,mak mertue saye yg ajar...huhu,tapi sedap gak,sebijik cm org jawe masak!!

nanti sy uploadkan gambarnyer kalau beli t..

kalau warge CG nak rase,bolehlah berkunjung di pasar malam
  • seksyen 18(isnin),
  • seksyen 17(selase)
  • seksyen 7(rabu),
  • jumaat(masjid ubudiah seksyen 19,yg ni kene cepat,biasenyer cepat abes sbb org keje kilang cepat sapu) n
  • seksyen 19(sabtu)

care nak kenal tempat makcik(akak) ni senang je.
-ade banner warne kuning yg tulis NASI AMBANG WARISAN JAWA(TM tuh)
-makcik ni putih2 skt,cm cina pn ade..tp ramah!!
-paling penting,serundingnyer xmanis!!
-kat pasar makcik ni biasenyer diye jual kuih gak,sebijik 50sen(tp gedabak kuihnyer!!)yg sedap kuih kasuie,serimuke nan lapis..kalau nak carik agar2 pn ade,banyak pilihan!!kalau nasib baik,ade agar2 ali cafe!!
hehehe...
-ayam yg diye jual ade dua jenis biasenyer iaitu ayam masak kicap lada itam nan ayam cili api..(puas ati tol)..

jadi kalau korang nak try rase,jempot2lah datang kt gerai makcik ni,aku tolong promot je sbb aku da rase sedapnyer nasik ambang ni!!

kalau da test,korang leh cite kt thread ni t cmne rasenyer..

ok lah,kang ade lak yg mengate aku ni nk up nasik ambang tuh lak,ape2 pn,g rase dulu...

nanti kalau ade lokasi2 yg besh pasal kedai2 makan ni(lebih2 lg sal nasi ambang)sharekn maklumat anda disini!!

oh ye,ni no tipon makcik tuh:

019-6133325(kak liza)

lau sesat t tipon la diye...
hehe..

PETANG NIE AKU NAK G PASAR NAK BELI NASIK AMBANG,ADE SAPE2 NK POLLOW??HEHEHE.

sekian,salam kekenyangan..:)paid:)paid:)paid
 
Last edited:
Sponsored Post

sunnyfx

Super Active Member
Joined
Jan 6, 2008
Messages
7,802
Reaction score
73
Points
70
Nasi yang banyak kos nya....kena tunggu ade kenduri baru boleh jumpa nasi ambang ni...
 

nurwi

Fun Poster
Joined
May 21, 2010
Messages
556
Reaction score
0
Points
10
Dah lama carik ni.... Terima kasih infonya.
 

frybeez

Active Member
Joined
Oct 21, 2010
Messages
1,575
Reaction score
6
Points
25
Nasi yang banyak kos nya....kena tunggu ade kenduri baru boleh jumpa nasi ambang ni...

mamang tinggi kosnyer..
makcik tu jual 5hengget je...kire murah gak la sbb kalau stakat yg xkuat makan tuh,2org sebungkus on jadi..

hehe..
 

frybeez

Active Member
Joined
Oct 21, 2010
Messages
1,575
Reaction score
6
Points
25
jauhnya.. kat bangi/kajang xde ker?

makcik tu capak,sekarang ni niage sekat2 shah alam je,tp xtau la kalau t makcik tu nak niage kt tempat lain lak..

tp diye ade cakap nk bukak tempat makan kt kelane jaye kot,kt masjid2(ari jumaat)..
tp xtau bile g..korang leh update dgn kctau tempat yg bes2 tok jdi lokasi tempat makan..t aku kctau kt makcik tu..:eek::eek::eek:
 

anbusan

Super Active Member
Joined
Jan 22, 2006
Messages
8,318
Reaction score
296
Points
91
klu kenduri tempat aku sampai x termakan nasik ambeng ni hehe tmpt aku panggil berkat
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register