BTC USD 65,111.0 Gold USD 1,787.10
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Nak jadi usahawan tapi tak de modal....macam mana nak buat ???

nubiz4all

Super Active Member
Joined
Nov 1, 2010
Messages
9,643
Reaction score
215
Points
73
Ramai yang bercita2 nak jadi usahawan, jutawan dan number one!! Tapi ramai yang tak berjaya, antara sebab2;
1. Tak ada modal.
2. Tak ada pengalaman.
3. Dah kena tipu dgn kawan, partner dan lain2 lagi.

Ayuh kongsi idea, pengalaman, peluang dan apa saja yang boleh bagi kebaikan bersama.
 
Sponsored Post

ARIFFX

Legendary Member
Paid Membership
Joined
Mar 27, 2008
Messages
12,037
Reaction score
159
Points
123
modal x boleh tidak.. kena jugak usahakan.

biznes xdak modal adalah bines haram.
 

nubiz4all

Super Active Member
Joined
Nov 1, 2010
Messages
9,643
Reaction score
215
Points
73
Nak jadi usahawan tapi tak ada modal...mcm mana nak buat???
Minta pandangan atau kongsi idea. Cari kerja dulu ke atau buat pinjaman ke atau jadi apa2 saja yang boleh dikongsi.
Cepatnya dah keluar hukum...hehehehe..haram terus tu..:D.
 

DreamCatcher

CG Top Poster Club
Joined
Jan 11, 2008
Messages
23,856
Reaction score
934
Points
176
rasanya masuk kursus usahawanan dulu. Bongkarkan diri apa bisnes boleh buat. :D
 

aBe_kun89

Active Member
Paid Membership
Joined
Jun 24, 2010
Messages
2,309
Reaction score
43
Points
35
kalau dah pasti ada idea bisnes yang dah pasti berjaya..take risk dengan buat pinjaman...tapi...fikir 100.2789 kali dulu naa...hehe
 

naz84

Active+ Member
Joined
May 8, 2009
Messages
3,869
Reaction score
45
Points
45
apa2 bisnes pn kena kuar modal...kos pengangkutan, sewa, barang, tol..suma tu modal...xde jln senang dlm hdup ni...so, mindset kena tukar...nk jd usahawan kena ada mindset cam usahawan...nk jd usahawan tp mindset suma nk senang je xble..pikir sedalam2nye bisnes ape yg mampu...cari modal...n trus buat...
 

nubiz4all

Super Active Member
Joined
Nov 1, 2010
Messages
9,643
Reaction score
215
Points
73
Betul tu...sini mesti dah ramai yang ada pengalaman. Bayangkan kalau kebanyakan kita diberi peluang patah balik 10 tahun..mesti ada yg akan kita buat lain dari yg pernah dibuat. Pengalaman mengajar kita.

Ada business yang sediakan peluang jadi ejen tanpa modal..based on komisen atas jualan. Mungkin boleh explore sebagai cara mencari pengalaman. Tak kan yang ni tiba2 terus haram!! :D
 

ARIFFX

Legendary Member
Paid Membership
Joined
Mar 27, 2008
Messages
12,037
Reaction score
159
Points
123
Betul tu...sini mesti dah ramai yang ada pengalaman. Bayangkan kalau kebanyakan kita diberi peluang patah balik 10 tahun..mesti ada yg akan kita buat lain dari yg pernah dibuat. Pengalaman mengajar kita.

Ada business yang sediakan peluang jadi ejen tanpa modal..based on komisen atas jualan. Mungkin boleh explore sebagai cara mencari pengalaman. Tak kan yang ni tiba2 terus haram!! :D

mesti project TM ni..

kalo ada peluang cari customer baru jual, itu pun terbaek jugak..

cuma kena test market betul2 la,,
 

[email protected]

CG Top Poster Club
Paid Membership
Joined
Jul 16, 2009
Messages
20,561
Reaction score
571
Points
166
Just pandangan aku plak....nak jadi usahawan tanpa modal umpama tanam pokok xberbaja...huhuhuh......pling mudah...bykkn network...dan berkongsi2 idea....

TT ada idea yg baik ?
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register