nak invest emas

CG Sponsors




mint

Super Active Member
Joined
Apr 27, 2009
Messages
5,431
Reaction score
16
Points
65
salam..kwn cgrian sekelian..

aku ada bercadang nak buat investment utk emas fizikal..

dan modal aku rm10k..:)

1. cuma aku nak tanya, emas yg mana elok?..bar atau syiling emas?

2. dan dengan rm10k ni, berapa berat emas yang aku bole dapat?

3. berapa keuntungan bulanan yg aku boleh dapat daripada jumlah pelaburan emas fizikal rm10k ni?

4. daripada ejen mana yg bagus untuk beli emas ni?..aku tgk maybank ada kijang emas, public bank ada public gold..bole bg suggestion?

tolong ya bagi pandangan..nak labur dlm forex aku tak berani,jd bercadang nak labur dalam emas...:">
 
Sponsored Post

adela1183

Active+ Member
Joined
Apr 14, 2006
Messages
2,723
Reaction score
32
Points
30
bagus thread ni, kalau ada modal byk tu..
otai2 emas boleh la tolong suggest teknik mana
yg boleh digunakan..

harap tt berjaya dgn 10k, melabur dgn emas..
insyaAllah untung..:D

aku tolong bg semangat je la..:D
 

mint

Super Active Member
Joined
Apr 27, 2009
Messages
5,431
Reaction score
16
Points
65
bagus thread ni, kalau ada modal byk tu..
otai2 emas boleh la tolong suggest teknik mana
yg boleh digunakan..

harap tt berjaya dgn 10k, melabur dgn emas..
insyaAllah untung..:D

aku tolong bg semangat je la..:D
tq bro..

itu yg minta pandangan geng2 kat sini..

forex aku tak berani nak tanggung risiko..

rezeki bukan senang nak dpt..tu yg aku cuba nak labur pada emas dgn jumlah rm10k..mungkin keuntungan nya slow berbanding forex, tp lebih terjamin sbb harga emas lebih stabil..

kwn2 cgrian bagi la suggestion atau kita bole bincang disini..

at least apa yg aku tanya ni bole jd ilmu kpd cgrian lain yg jg berfikiran mcm aku..hehe:D
 

matalim

Legendary Member
Joined
Jan 7, 2007
Messages
15,794
Reaction score
58
Points
120
pilihan yg tepat!

harap otai dpt bagi pendapat yg jujur. x de kepentingan diri.. jgn salah ajaran dah le...:D

gud luck TT!
 

kawetoksedoh

Active+ Member
Joined
Sep 20, 2007
Messages
3,626
Reaction score
235
Points
33
salam..kwn cgrian sekelian..

aku ada bercadang nak buat investment utk emas fizikal..

dan modal aku rm10k..:)

1. cuma aku nak tanya, emas yg mana elok?..bar atau syiling emas?

2. dan dengan rm10k ni, berapa berat emas yang aku bole dapat?

3. berapa keuntungan bulanan yg aku boleh dapat daripada jumlah pelaburan emas fizikal rm10k ni?

4. daripada ejen mana yg bagus untuk beli emas ni?..aku tgk maybank ada kijang emas, public bank ada public gold..bole bg suggestion?

tolong ya bagi pandangan..nak labur dlm forex aku tak berani,jd bercadang nak labur dalam emas...:">
hang tunggu dec ni syukor nak buat seminar buat duit ngan emas. rm160 yuran dia, kat cititel midvalley

pastu publicgold pun buat seminar kat tabung haji kelana jaya 4 dec... yuran rm60

hang pi dua-dua ni, pastu baru hang dump duit. jangan terburu2 nak dump duit.
 

endingman86

Legendary Member
Joined
Jun 5, 2008
Messages
11,492
Reaction score
61
Points
120
aku prefer gold bar untuk pelaburan....

untuk cari yang terbaik...pelbagai faktor ambil dikira....

- stok mudah or susah
- spread jual beli rendah ke tinggi
- pandai predict harga emas advantage (beli harga murah jual harga tinggi)

lagi satu layan ar-rahnu n emas maya macam (GIA,KFH-i or GSPA) untuk maksimakan modal n untung

my 2 cents.....

ini disertakan spread harga emas mengikut bank n factory (17 oktober 2010)





spread percent usha kat hujung sekali...
 

satsepit

Active+ Member
Joined
Dec 29, 2007
Messages
3,902
Reaction score
271
Points
51
sama2 la kita kumpul emas.
cam org dulu2 kat kg aku.

tadi ngn duit 3k aku dapat 22.06gram.
kalau PG 20gram dah 3+++

-ni emas kelantan 999 aku beli pada 16/11 harga rm136/g, hari ni dgr khabar turun lagi. kalau ada masa nk beli seketul lagi.
-takde sijil, nk pajak susah sikit tp kena ingat bila nama emas walau hodoh mcm mana pun rupa tak spt kilang2 buat dlm bentuk syiling/ bunga etc.. Ia tetap bernilai
 
Last edited:

mint

Super Active Member
Joined
Apr 27, 2009
Messages
5,431
Reaction score
16
Points
65
hang tunggu dec ni syukor nak buat seminar buat duit ngan emas. rm160 yuran dia, kat cititel midvalley

pastu publicgold pun buat seminar kat tabung haji kelana jaya 4 dec... yuran rm60

hang pi dua-dua ni, pastu baru hang dump duit. jangan terburu2 nak dump duit.
aiseh..jauh pulak bro..aku bulan 12 ni pula program full ler..:((
 

mint

Super Active Member
Joined
Apr 27, 2009
Messages
5,431
Reaction score
16
Points
65
aku prefer gold bar untuk pelaburan....

untuk cari yang terbaik...pelbagai faktor ambil dikira....

- stok mudah or susah
- spread jual beli rendah ke tinggi
- pandai predict harga emas advantage (beli harga murah jual harga tinggi)

lagi satu layan ar-rahnu n emas maya macam (GIA,KFH-i or GSPA) untuk maksimakan modal n untung

my 2 cents.....

ini disertakan spread harga emas mengikut bank n factory (17 oktober 2010)





spread percent usha kat hujung sekali...
spread percent ni kira secara bulanan ke?..adakah dia tetap?atau berdasarkan nilai emas kat pasaran??..

satu lg bro..dgn nilai emas pasaran hari ni dan jika aku laburkan rm10k dgn nilai emas hari ni, berapa gram emas fizikal yg aku dapat?..dan jika guna emas maya, berapa gold saving yg bole dapat?..

satu lagi, aku tgk spread percent bg emas saving passbook lebih tinggi daripada emas fizikal..jd adakah gold saving passbook lebih berbaloi?:-?
 
Sponsored Post
Top
Log in Register