USD MYR 4.12450 BTC MYR 257,983 Gold MYR 7,283.60
Time now: Jun 1, 12:00 AM

nak buka kedai toys

zall

Active+ Member
Joined
Sep 2, 2010
Messages
3,377
Reaction score
19
Points
25
bro,
saya ada stok kereta diecast Rastar... ada few model...
 
Sponsored Post

quasar10

Fun Poster
Joined
Jun 3, 2011
Messages
588
Reaction score
40
Points
20
ok. kalau berminat nanti saya contact bro.

saya dah survey beberapa brg. alhamdulillah. dari 4 jenis brg yg saya try, 2 mmg hot. margin pun menarik.

jenis-jenis pembekal
- local - ni pembekal dekat dgn kita. barang2 tak byk jenis tp kdg2 mmg harga menarik. dpt stok lego clone (yg 30pcs) harga bawah rm2.
- national - ni pembekal national. mcm kat plaza GM tu. harga kadang2 tak murah gak.

saya jual di mudah dan FB. ada 3-4 order sebulan. brg saya jual mmg rare. takde seller lain.

yg jual offline pulak, saya beli dari KL je..
 

quasar10

Fun Poster
Joined
Jun 3, 2011
Messages
588
Reaction score
40
Points
20
1. beli offline jual online...
2. jgn jual benda yg org lain pun jual...
3. research lah sikit.. mudah, lelong, cg, fb...

Beli Offline Jual Online
saya dapat dari satu pembekal ni badge button. harga 30sen satu. macam2 gambar dan logo. nak jual offline gak mmg susah lah. Jual online dgn harga RM8 - 5pcs termasuk pos.

Jual Benda Lain lah pulak
semua pakat jual toys yg sama. supplier toy pun sama jugak. perang harga pun berlaku. jual online kena ada margin yg bagus supaya berbaloi kita buat kerja. bila perang harga, nobody win.

Research
buatlah kajian sikit bila nak menjual ni.. jgn ikut sedap saja. paling teruk, siap mintak panduan a-z. nak berniaga ni spoonfeed tak jadi. konsep mentor mungkin lebih baik.

berapa banyak boleh buat duit dengan toys?
50% sebulan...
 

dhaniel

Active+ Member
Joined
Jun 27, 2012
Messages
2,688
Reaction score
3
Points
35
semoga berjaya tt..aku pon dok berangan nk ada biz sendiri..modal tak cukup lg
 

soletemo

Freshie
Joined
May 3, 2013
Messages
22
Reaction score
0
Points
3
bos, ini bisnes toy untung besar ka? sebab boleh jumpa banyak kedai permainan kanak-kanak mahupun di bandar kecik. Mana lokasi yang baik untuk bisnes ini? sebab nampak banyak yang buka tepi jalan ja, tengah fikir budak budak mana mungkin bising ayah masuk kedai nak beli permainan kalau duduk dalam kereta, dalam shopping mall ada nampak baru bising kan, tapi rental shopping mall teramat tinggi siao @@
 

quasar10

Fun Poster
Joined
Jun 3, 2011
Messages
588
Reaction score
40
Points
20
modal kecil - pasar malam / pasar pagi / expo
modal banyak - retail shop
modal lagi besar - shopping complex.

kalau modal 10k
2k - rental di giant (dlm 6x3 kaki)
6k beli brg
2k spare untuk deposit.
 

quasar10

Fun Poster
Joined
Jun 3, 2011
Messages
588
Reaction score
40
Points
20
Jun - start sale slow
July - sale slow (puasa)
Ogos - boom (raya)
Sep - Boom
Okt - normal...
 

MugenMTX5

Super Active Member
Platinum Member
Joined
Dec 9, 2011
Messages
5,889
Reaction score
52
Points
75
nak murah mainan gi petaling street..amat murah..clearence stok, mainan besar besar RM10 je..beli kat anak Rm100..10 mainan dapat..ehehe
 

quasar10

Fun Poster
Joined
Jun 3, 2011
Messages
588
Reaction score
40
Points
20
sy terbaca dalam satu artikel. sales utk toys ni akan giler2 masa krismas.
biasanya sales masa krismas ialah 65% dari sales tahunan.
mmg besar le kat sebelah sana.

kalau di malaysia, sy jangkakan sales lepas raya (2 bulan) sekitar 50% dari sales tahunan. mungkin spt di bawah

bulan 1 - 7 - 10k
bulan 8/9 (lps raya) 15k
bulan 10 - 12 5k
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register