USD MYR 4.12450 BTC MYR 258,511 Gold MYR 7,287.25
Time now: Jun 1, 12:00 AM

nak buka kedai toys

quasar10

Fun Poster
Joined
Jun 3, 2011
Messages
588
Reaction score
40
Points
20
c1d74443e64f6081.jpg

ok kalau camni. bajet beso kot.

saya cdg start dengan "keperluan" budak-budak
- wallet (rm2) (*)
- badge button (50sen - rm1) (*)
- angry birds stuff. soft toy, pencil, beg (**)
- belon cartoon. pakai udara biasa dan ada stick. bukan pakai helium. (rm3-4) (***)
- belon buih yang pakai tiup mcm pedang tu. (rm2-rm3). (***)
(*) supplier dah ada
(**) supplier dah ada, dan masih cr supplier baru
(***) tgh cari supplier
 
Sponsored Post

quasar10

Fun Poster
Joined
Jun 3, 2011
Messages
588
Reaction score
40
Points
20
sekarang masa yg tepat pada anggaran saya. promo kuat2 time nim. biar budak2 aim dulu apa nak beli lepas raya ni.

perancangan saya, tumpang kedai orang. saiz tapak dalam 8x8. rental dalam rm500.

bajet
deposit 3+1 = 2000
rak display (cermin) - 1k
rak stok - 700
kerusi, meja, laci - 300
promo tool (risalah, banner) - 500
stok - 4k
jumlah 8.5k

kos bulanan
sewa - 500
pekerja - 800 (10pm - 7pm)
(time rehat, samada kita ganti atau tutup je kejap sbb lokasi dlm kedai org)
transport - 100
stok rosak - 200
jumlah m1600.


forcast untung kasar 2.5k sebulan.
untung bersih = 2500 - 1400 = rm900

anggaran pulang modal = 8500/900 = 9.5 bulan
anggaran pulang modal (tolak deposit) = (8500-1500)/900 = 7.8 Bulan
 

dkitos

Fun Poster
Joined
Apr 3, 2012
Messages
158
Reaction score
1
Points
15
kalo nk mainan yg mcm kt jusco/toys r us punye tu boleh la calling2,tp stok reject kilang la,takde la byk mana stok ni tp bole la skit2 hehhe

bro...saya berminat nak jual barang mainan mcm toy r us punya tu...
PM bro...
 

quasar10

Fun Poster
Joined
Jun 3, 2011
Messages
588
Reaction score
40
Points
20
saya test bukak kecil-kecilan depan kedai sedia ada.

kos
rak - 200 + 150
rak cermin - 600
rak gantung - 150

sebab saja nak test, saya masuk barang rm500 je.
staff mmg yg sedia ada. space pun depan kedai yg mmg dah sedia ada.

apa yg saya perhatikan
- mainan bawah rm5 cepat laku
- yang harga rm10 ke atas agak sukar laku.

yg rm20 ke atas tu jual online, lagi cepat.

baru sebulan lebih buat. sbb takde kos tambahan (sewa free, staff pun sedia ada), jd untung kasar tu kira untung bersih. saya target dalam setahun untuk dpt untung kasar 2k sebulan.

antara barang yg saya jual
- aksesori budak perempuan rm1-rm5
- mainan kecik2 rm1-rm5
- headset/earphone murah rm5
- lampu kecik2, acc budak lelaki - rm1-rm5
- alatulis rm1-rm5

yg mahal sikit. yg ni susah jual offline. mungkin sebab lokasi. jadi saya jual online. jual kat forum lain yg kurang sibuk, dan mudah.
- hobbykit
- remote heli kecik
- remote car kecik
- gamepad 20 in 1

margin ................ mmg menarik.
 

+kOoL+

Legendary Member
Joined
Apr 11, 2007
Messages
12,425
Reaction score
68
Points
120
saya test bukak kecil-kecilan depan kedai sedia ada.

kos
rak - 200 + 150
rak cermin - 600
rak gantung - 150

sebab saja nak test, saya masuk barang rm500 je.
staff mmg yg sedia ada. space pun depan kedai yg mmg dah sedia ada.

apa yg saya perhatikan
- mainan bawah rm5 cepat laku
- yang harga rm10 ke atas agak sukar laku.

yg rm20 ke atas tu jual online, lagi cepat.

baru sebulan lebih buat. sbb takde kos tambahan (sewa free, staff pun sedia ada), jd untung kasar tu kira untung bersih. saya target dalam setahun untuk dpt untung kasar 2k sebulan.

antara barang yg saya jual
- aksesori budak perempuan rm1-rm5
- mainan kecik2 rm1-rm5
- headset/earphone murah rm5
- lampu kecik2, acc budak lelaki - rm1-rm5
- alatulis rm1-rm5

yg mahal sikit. yg ni susah jual offline. mungkin sebab lokasi. jadi saya jual online. jual kat forum lain yg kurang sibuk, dan mudah.
- hobbykit
- remote heli kecik
- remote car kecik
- gamepad 20 in 1

margin ................ mmg menarik.

tangkap la gambar kedai bro tu.. kasi stim sket kami dkt sini.. :">
 

tiram kelabu

Freshie
Joined
Feb 21, 2012
Messages
2
Reaction score
0
Points
3
pegi kt area chowkit kt area KFC tu byk kedai2 toys yg murah2..
aku pn slalu amik kt sane..
 

STA231

Fun Poster
Joined
Jan 23, 2010
Messages
536
Reaction score
16
Points
15
salam.. just nak bg cadangan... modal stok mungkin zero.. cari pengumpul brg2 mainan yg rare suruh letak kat kedai... ambil komisyen je kalau terjual...
 

quasar10

Fun Poster
Joined
Jun 3, 2011
Messages
588
Reaction score
40
Points
20
salam.. just nak bg cadangan... modal stok mungkin zero.. cari pengumpul brg2 mainan yg rare suruh letak kat kedai... ambil komisyen je kalau terjual...
takut hilang barang org.

sekarang saya konsentret pada online/offline model collector
1. tengok apa trend org nak. caranya hari2 masuk mudah/lelong tengok apa yg org jual. tengok fb.

2. cari source. tengok berapa margin boleh dapat.

3. boleh untung ke? hahaha.. mmg boleh untung. cuma bab brg yg tak terjual tu je lah.

apa yg saya jual sekarang ialah
- diecast model kereta dan motosikal.
- mainan murah.

next target 130331 : 2x stock

734335_556834597679509_728126166_n.jpg
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register