BTC USD 34,619.1 Gold USD 1,802.30
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Nak buat auto background music kat blog saya

khairul_izwan

Fun Poster
Joined
May 16, 2008
Messages
373
Reaction score
0
Points
10
salam semua bloger2..

nak tanya macam mana nak buat background music kat blog..

boleh tak ambil dari youtube?
atau guna url?
atau pakai mp3 je..

dah try buat tapi tak menjadi pon..:D:D
 
Sponsored Post

CikSukan

Blogger Moderator
Joined
Aug 19, 2006
Messages
9,946
Reaction score
580
Points
111
salam semua bloger2..

nak tanya macam mana nak buat background music kat blog..

boleh tak ambil dari youtube?
atau guna url?
atau pakai mp3 je..

dah try buat tapi tak menjadi pon..:D:D

Ini mudah sahaja, ada dah dalam bahagian blog accessories di thread sticky. Secara asasnya..saya anggap anda berblogging menggunakan platform blogspot.

1. Pergi kat laman web sharing lagu yg ada bagi code untuk play lagu. contoh macam imeem.com

2. Istilah mengambil lagu letak code kita panggil embed code. Code biasanya didalam bahasa javascript.

3. Contoh code dan camna nak kecik, besar (width) eg.425 kasi tukar 100 try error adjust or autoplay dsb. Saya ambil lagu "papajahat"

<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/5qxKv9D0PTA&hl=en&fs=1&"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/5qxKv9D0PTA&hl=en&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>

4. Paste lah code kat sidebar blog anda under HTML/Javascript
 
Last edited:

CikSukan

Blogger Moderator
Joined
Aug 19, 2006
Messages
9,946
Reaction score
580
Points
111
Nak buat video youtube di blog autoplay

kalau korang embed code youtube memang default untuk kena klik manual baru leh tengok beza bila gi kat website youtube sendiri.

so kalau nak jadikan video youtube macam flash shockwave player boleh adjust code youtube dengan:-

<object width="425" height="350"><param name="movie" value="youtubecom/watch?v=sH7c4nE9LPk"&autoplay=1></param><param name="wmode" value="transparent"></param><embed src="youtubecom/watch?v=sH7c4nE9LPk&autoplay=1" type="application/x-shockwave-flash" wmode="transparent" width="425" height="350"></embed></object>

tambah code colour merah tu didepan video url.. no 0-1 2 3 ++ =speed
kalau video berat elok letak 0 atau 1 je cukup.
Harap membantu kalau korang nampak apa yang laling nampak hehehe.
 
Last edited:

the_ultimatez_najman

Active+ Member
Joined
Oct 20, 2008
Messages
2,852
Reaction score
33
Points
30
jgn letak background muzik kat blog bro..
tu akan menyebakan org chow dri blog ko..
contoh ak tgh syok2 layan lgu dri winamp..
tetiba masuk blog bro..
ade lgu..trus spoil..
sbb org akan trus bla..
lgi2 lagu tu x kne ngan citarasa pendengar...
tpi klau nak pasang gak ape salahnye,.,,
 

MoshedFX

Super Active Member
Platinum Member
Joined
Nov 15, 2007
Messages
8,374
Reaction score
89
Points
70
jgn letak background muzik kat blog bro..
tu akan menyebakan org chow dri blog ko..
contoh ak tgh syok2 layan lgu dri winamp..
tetiba masuk blog bro..
ade lgu..trus spoil..
sbb org akan trus bla..
lgi2 lagu tu x kne ngan citarasa pendengar...
tpi klau nak pasang gak ape salahnye,.,,

terpulang la kpd dia...tapi kalau die nak tau jugak betulke tak... hehe...leh rujuk thread ni

http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=64223

CARI PERKARA NO 5....:)


bukan semua orang suka lagu kita...huhu
 

CikSukan

Blogger Moderator
Joined
Aug 19, 2006
Messages
9,946
Reaction score
580
Points
111
jgn letak background muzik kat blog bro..
tu akan menyebakan org chow dri blog ko..
contoh ak tgh syok2 layan lgu dri winamp..
tetiba masuk blog bro..
ade lgu..trus spoil..
sbb org akan trus bla..
lgi2 lagu tu x kne ngan citarasa pendengar...
tpi klau nak pasang gak ape salahnye,.,,

Tak semestinya..Bergantung jenis niche blog anda dan sapa target audience anda. Macam TT contoh dia ialah ahli muzik yg audience nya dikalangan composer, penyanyi dsb. Dia perlukan music autoplay untuk meransang mereka bagi mudah mendapat tawaran mencipta code music. All the best TT
 

khairul_izwan

Fun Poster
Joined
May 16, 2008
Messages
373
Reaction score
0
Points
10
dah setle dah.. tq laling.. dan semua..
semua pandangan dan nasihat dipertimbangkan.. bukan apa bro2 semua..
dalam proses belajar ni kena try semuanya.. haha.. harini ni mungkin aku mintak tolong dekat bro2 semua.. sapa tau mungkin nnt orang tanya aku macam mana nak buat background music ni.. aku leh ajar.. hehhe.. ilmu tersebar tuu.. tq semua

"kawan2 tak mau lawan"..
 

khairul_izwan

Fun Poster
Joined
May 16, 2008
Messages
373
Reaction score
0
Points
10
- mod boleh tutup tread ni.. tq

"kawan2 tak mau lawan"
 

MoshedFX

Super Active Member
Platinum Member
Joined
Nov 15, 2007
Messages
8,374
Reaction score
89
Points
70
Tak semestinya..Bergantung jenis niche blog anda dan sapa target audience anda. Macam TT contoh dia ialah ahli muzik yg audience nya dikalangan composer, penyanyi dsb. Dia perlukan music autoplay untuk meransang mereka bagi mudah mendapat tawaran mencipta code music. All the best TT

haaa..pandangan ni yg terbaik..hehe..saja la, kongsi2..hehe:)
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register