Nak beli rumah, tapi deposit 10% tak cukup..

CG Sponsors




myvi sporty

Active Member
Joined
Mar 16, 2009
Messages
1,743
Reaction score
35
Points
30
salam CGrian.. nak tanya cket pada abang2x, otai2x, nak tanya pasal nak beli rumah.. saya dan isteri berminat ngan satu rumah ni..harga dalam 200k.. ingat nak beli terus la sebab rumah dah cun, dah modified habis, dengan kitchen cabinet, plaster siling, owning.. masalahnye deposit nye tak cukup cket.. nak tanya pendapat korang kalo loan rumah aku lepas 250k..bleh ke aku apply loan 250k, balance tu buat deposit rumah? sesape bleh share.. kalo nak kuar duit kwsp kene ada s&p..kalo nak kene ada S&P kene bayar deposit tu dulu..:-?:-?:-?:-?

terima kasih pada yang sudi memberi info..moga Allah membalasnya.. :):):)
 
Sponsored Post

gedebuk

Junior Member
Joined
Sep 28, 2007
Messages
68
Reaction score
0
Points
6
Cakap dengan pemaju atau owner rumah tu, 10% akan di bayar lepas keluar EPF.....

Saya beru lepas beli rumah di PG, JB....saya hanya keluar RM100 untuk booking...tetapi saya ada EPF Acct II=RM50k dan wife RM15K....masa gi pemaju tu saya kata "boleh tak deposit lepas epf keluar?....Officer tu kata "boleh!...then saya tanya , "boleh tak S&P 2 nama, loan satu nama?"..dia kata boleh.....aku bayar 20%...untuk rumah tu..

Then saya dengan isteri proceed the documentations...loan atas nama wife (memang dalam planing)..sebab komitment saya tinggi...

Seminggu je bank loan lulus...2 bank lagi...minggu ke-2 sign s&p...minggu ke-3 submit ke EPF..EPF lulus loan 2 hari waktu bekerja..hari ke-3 tengok dah masuk dalam akaun bank

Aku bayar RM25 (20%)...lebih nye aku dam kat ASB ...kasi dia dividen tahun ni...setengah tahun pun tak apa..

Tahun depan nak pakai duit tu untuk clear hutang...fushhhh.......
 

zali8057

Fun Poster
Joined
Feb 6, 2010
Messages
690
Reaction score
5
Points
15
rumah baru @ subsale?
kana check market value dulu...
kalau rumah tu marketvalue 250k kau layak r bt pinjaman penuh (thn depan r).
kalau rumah marketvalue 150k.. :eek: :-? byk juga nak kena tambah tu..
 

myvi sporty

Active Member
Joined
Mar 16, 2009
Messages
1,743
Reaction score
35
Points
30
gedebuk : thankz.. bannyaknye duit, epf ada 50k :)
zali : betui jgk kan.. silap2x kene tambah lagi 50k...
 

opzaney

Fun Poster
Joined
Apr 8, 2010
Messages
289
Reaction score
2
Points
15
deposit ni bergantung kepada owner...tp better check market value, dan biasanya kalo rumah baru + renovation,harga rumah terkini adalah market value+ 50% dr kos renovation tu...utk epf, rasanya mmg kna tunggu lama sbb documentation lawyer kna siap...especially utk leasehold...lawyer kna dptkan consent dr pemaju...
 

ayip

Active Member
Joined
May 6, 2009
Messages
2,294
Reaction score
371
Points
41
ghasa..thread nie tak sesuai lotak kat sini..

mintak MOD transfer kan thread nie ke tempat perbincangan..

tQ
 
Sponsored Post
Top
Log in Register