Nabi Khaidir a.s masih hidup ?

CG Sponsors
lwashere

Active Member
Joined
Oct 22, 2008
Messages
2,163
Reaction score
18
Points
35
Khidr secara luas dikenal karena penampilannya dalam Al Qur'an dalam surah al-Kahfi [Qur'an 18:65] sebagai panduan Musa dan Iskandar Agung, seorang wali (orang suci), nabi, dan salah satu dari empat abadi bersama dengan Henokh (Idris), Isa, dan Elia. Di Persia Alexander Romances (Iskandarnama), Khidr muncul sebagai wakil Iskandar dan juru masak yang diperoleh keabadian dengan meminum air kehidupan kekal. Namanya, tetapi dieja dan diucapkan - al-Khadir, al-Khidr, al-Khizr (Arab), al-Khezr (Persia), H1z1r (Turki), atau Khidlir dan Khizir (Indonesia) - secara harfiah berarti, "Green. "Nabi Muhammad diperluas pada cerita, selanjutnya merinci perjalanan Musa dengan Khidr. Ditanyakan oleh sahabat tentang Khidir, Nabi Muhammad menjelaskan bahwa setelah al-Khidr duduk di tanah tandus, tanah berubah menjadi hijau dengan vegetasi.
 
Sponsored Post

lwashere

Active Member
Joined
Oct 22, 2008
Messages
2,163
Reaction score
18
Points
35
Pendapat yang mengatakan masih hidup

Bagi mereka yang mengatakan Nabi Khidir a. s masih hidup, mereka berpegang kepada dalil yang menyebut bahawa ada empat orang di kalangan nabi yang masih hidup, dua orang di kalangan mereka berada di langit iaitu Nabi Isa a.s dan Nabi Idris a.s manakala dua orang lagi berada di bumi iaitu Nabi Khidir a.s dan Nabi Ilyas a.s. Nabi Khidir berada di lautan manakala Nabi Ilyas berada di daratan.

Selain itu ada juga hadis yang mengatakan Nabi Khidir dan Nabi Ilyas a.s bertemu pada musim Haji setiap tahun. Kemudian diceritakan pada satu ketika Rasulullah saw berada di dalam masjid Madinah dan baginda mendengar satu suara di belakangnya. Para sahabat keluar daripada masjid dan mendapati orang yang bercakap itu adalah Nabi Khidir a.s.

Hujah ini turut di sokong oleh ramai ulama antaranya, Abu Ishaq As-Tha’labi yang merupakan seorang ahli tafsir dengan katanya, “Dikatakan bahawa Nabi Khidir a.s tidak akan wafat kecuali di akhir zaman iaitu sewaktu Al-Quran di angkat ke langit ”.

Ibnu Solah berkata : “Beliau masih hidup di kalangan para ulama dan bergaul dengan mereka ”. Amru bin Dinar pula berkata : “ Sesungguhnya Nabi Khidir a.s dan Nabi Ilyas a.s kedua-duanya masih lagi hidup selagi masih ada Al-Quran sehinggalah ia di angkat ke langit barulah mereka akan wafat .”

Manakala Al-Yafi’ie berpendapat, “ Sesungguhnya aku telah mendengar seorang Sheikh besar iaitu Najmuddin Al-Asfahani berada di belakang kubur Nabi Ibrahim a.s menyatakan bahawa Nabi Khidir a.s memohon dari Allah SWT agar dicabut nyawanya ketika Al-Quran di angkat ke langit .”
 

lwashere

Active Member
Joined
Oct 22, 2008
Messages
2,163
Reaction score
18
Points
35
Pendapat yang mengatakan sudah wafat

Mereka menggunakan dalil surah Al-Anbiaa ayat 34,

وما جعلنا لبشر من قبلك الخلد أفاين مت فهم الخلدون (34)

Maksudnya : Dan Kami tidak menjadikan seseorang manusia sebelummu dapat hidup kekal di dunia ini). Maka kalau engkau meninggal dunia (wahai Muhammad), adakah mereka akan hidup selama-lamanya ?

Berdasarkan ayat di atas, Allah SWT menegaskan bahawa tidak ada seorang pun manusia sebelum mahupun selepas Nabi Muhammad saw yang boleh hidup kekal selama-lamanya. Justeru ayat ini sekaligus menafikan dakwaan mereka yang mengatakan Nabi Khidir a.s masih hidup sehingga sekarang.

Jika Nabi Khidir a.s masih hidup, ia adalah satu perkara besar dan sudah tentu hal sebesar ini akan disebut di dalam Al-Quran sebagaimana Allah SWT pernah menyebut tentang kisah Ashabul Kahfi yang dihidupkannya selama 950 tahun sebagai bukti tanda kebesaran dan kekuasaanNya.

Kalau kisah Ashabul Kahfi yang hidup selama 950 tahun disebut di dalam Al-Quran , maka lebih-lebih lagilah kisah Nabi Khidir a.s yang dihidupkanNya sepanjang zaman juga akan di sebut di dalam Al-Quran. Sedangkan dalam Al-Quran tidak ada satu ayat pun yang mengisahkan Nabi Khidir masih hidup sampai sekarang. Ini menunjukkan kepada kita bahawa dakwaan yang mengatakan Nabi Khidir a.s masih hidup tidak berpegang kepada dalil Al-Quran yang merupakan rujukan utama umat Islam.

Jika benarlah dakwaan Nabi Khidir a.s masih hidup, sudah pasti baginda akan membantu Nabi Muhammad saw sebagaimana Nabi Harun a.s pernah membantu Nabi Musa a.s. Bukankah ini sudah termasuk dalam perjanjian antara nabi-nabi dengan Allah SWT sebagaimana yang dirakamkan di dalam Al-Quran surah Ali-‘Imran ayat 81,

"Dan ingatlah ketika Allah SWT mengambil perjanjian dari para Nabi : Sesungguhnya Aku memberikan kitab dan kebijaksanaan padamu, kemudian datanglah kepadamu seorang Rasul yang membenarkan ajaran yang ada padamu, hendaklah kamu percaya dan memberikan pertolongan kepadanya. Allah berfirman : Adakah kamu semua mengakui dan menerima perjanjianKu yang sedemikian itu ? Mereka menjawab : Kami semua mengakui. Allah berfirman pula : Oleh sebab itu hendaklah kamu menjadi saksi dan Aku menjadi saksi pula bersamamu ".

Tetapi tidak terdapat dalam catatan sejarah yang menunjukkan bahawa Nabi Khidir pernah membantu Rasulullah saw dalam perjuangannya menegakkan syiar Islam apatah lagi di saat-saat genting seperti dalam peperangan Badar, Uhud dan sebagainya. Ini adalah bukti yang menunjukkan bahawa Nabi Khidir a.s sudah pun wafat.

Dalam sepotong hadis yang diriwayatkan oleh Jabir ra. menjelaskan bahawa Rasulullah saw bersabda,

والله لو كان موسى حيا بين أظهركم ما حل له الا أن يتبعنى

Maksudnya : Demi Allah, andaikata Musa masih hidup dan ada di hadapanmu, maka tidak ada tempat baginya melainkan dia tentu mengikut ajaranku..

Berdasarkan hadis di atas, jika Nabi Khidir a.s masih hidup, kenapa dia tidak datang mengerjakan solat Jumaat, dan menunaikan Haji bersama-sama Rasulullah saw. Bukankah mengerjakan solat Jumaat dan menunaikan Haji itu termasuk ajaran Rasulullah saw ?

Jika seseorang mendakwa bahawa dia pernah berjumpa Nabi Khidir a.s, maka apakah tanda atau bukti yang membolehkan dia mengenali Nabi Khidir ? Apakah cukup dengan mendakwa “ Sayalah Nabi Khidir ” lalu orang yang melihat terus mempercayainya tanpa sebarang bukti daripada Allah SWT.

Di samping itu para ulama seperti Imam Bukhari apabila ditanya mengenai Nabi Khidir dan Nabi Ilyas a.s, adakah kedua-duanya masih hidup, beliau menjawab, bagaimanakah boleh jadi demikian ? Bukankah Rasulullah saw bersabda, Tidak seorang pun yang ada pada hari ini kekal apabila tiba seratus tahun.

Sheikul Islam Ibnu Taimiyah pernah ditanya mengenai soalan yang serupa, beliau menjawab : Seandainya Nabi Khidir a.s masih hidup, wajib ke atasnya menemui Rasulullah saw dan berjihad serta belajar daripada baginda.

Abu Al-Faraj ibn al-Jawzi berkata : “Alangkah jauhnya fahaman orang yang mengatakan Nabi Khidir masih hidup kerana dengan mengatakan yang sedemikian bererti dia membantah syariat Islam ”.
 

lwashere

Active Member
Joined
Oct 22, 2008
Messages
2,163
Reaction score
18
Points
35
Perihal Nabi Khidr ‘alaihi salam

Bukhari, Ibn al-Mandah, Abu Bakar al-Arabi, Abu Ya’la, Ibn al-Farra’, Ibrahim al-Harbi dan lain-lain berpendapat, Nabi Khidir a.s. tidak lagi hidup dengan jasadnya, ia telah wafat. Yang masih tetap hidup adalah ruhnya saja, iaitu sebagaimana firman Allah:

وَمَا جَعَلْنَا لِبَشَرٍ مِّن قَبْلِكَ الْخُلْدَ أَفَإِن مِّتَّ فَهُمُ الْخَالِدُونَ

“Kami tidak menjadikan seorang pun sebelum engkau (hai Nabi), hidup kekal abadi.” (al-Anbiya’: 34)

Hadith marfu’ dari Ibn Umar dan Jabir (r.a.) menyatakan:

“Setelah lewat seratus tahun, tidak seorang pun yang sekarang masih hidup di muka bumi.”

Ibn al-Šalah, al-Tsa’labi, Imam al-Nawawi, al-Hafiz Ibn Hajar al-Asqalani dan kaum Sufi pada umumnya; demikian juga jumhurul-‘ulama’ dan ahl al-šalah (orang-orang saleh), semua berpendapat, bahawa Nabi Khidir a.s. masih hidup dengan jasadnya, ia akan meninggal dunia sebagai manusia pada akhir zaman. Ibn Hajar al-Asqalani di dalam Fath al-Bari menyanggah pendapat orang-orang yang menganggap Nabi Khidir a.s. telah wafat, dan mengungkapkan makna hadith yang tersebut di atas, iaitu huraian yang menekankan, bahawa Nabi Khidir a.s. masih hidup sebagai manusia. Ia manusia makhsus (dikhususkan Allah), tidak termasuk dalam pengertian hadith di atas.

ilakan lihat kitab Ušul al-Wušul karya Imam al-Ustaz Muhammad Zaki Ibrahim, Jilid I, Bab: Kisah Khidir Bainas-Šufiyah Wa al-‘Ulama’. Dipetik dengan sedikit perubahan dari al-Hamid al-Husaini, al-Bayan al-Syafi Fi Mafahimil Khilafiyah; Liku-liku Bid‘ah dan Masalah Khilafiyah (Singapura: Pustaka Nasional Pte Ltd, 1998, m.s. 488).

Banyak sekali riwayat-riwayat tentang nabi khidr dalam kitab-kitab yang mu’tabar. Ada riwayat yang mengatakan bahwa Nabi khidr masih hidup dan mati ditangan Dajjal.

Dajjal akan menangkap seorang pemuda beriman. Kemudian dajjal menyuruhnya untuk menyembahnya, tapi pemuda itun menolak dan tetap beriman pada Allah. Lalu Dajjal membunuhnya dan membelah nya menjadi Dua. satu Bagian Dilempar sejauh mata memandang dan satu bagian dilempar sejauh mata memandang kesebelah lainnya. Kemudian Dajjal menghidupkan kembali pemuda itu. dajjal menyuruhnya agar beriman kepadanya karena ia telah mematikannya lalu menghidupkannya. Maka pemuda itu tidak mau dan tetap beriman kepada Allah. Pemuda itu bahkan mengatakan “Kamu benar-benar Dajjal!!”. Lalu Dajjal mewafatkannya lagi.

Ada riwayat yang mengatakan pemuda beriman ini adalah Nabi Khidr a.s. (wallahua’lam).
 

lwashere

Active Member
Joined
Oct 22, 2008
Messages
2,163
Reaction score
18
Points
35
sekadar renungan.. sila berforum dengan berhemah tq :)
 

~mag~

Fun Poster
Joined
Nov 6, 2011
Messages
671
Reaction score
3
Points
15
info ni... tapi hanya ALLAH aje yg tahu
 

SupportSlave

Active+ Member
Joined
Aug 20, 2011
Messages
2,962
Reaction score
11
Points
25
nabi musa rasul ulul azmi pun nk berguru dengan nabi khidir..

tak perlu la sampai nk kata ilmu laduni/kasyaf tu sesat.. dah laduni ni khidir sendiri yg bawak.. sepertimana surah baqarah ayat 3 yang berbunyi.. bismillah hirrahman nirrahim..

(yaitu) "..mereka yang beriman kepada yang gaib, yang mendirikan shalat dan menafkahkan sebahagian rezki yang Kami anugerahkan kepada mereka"


Nabi Khidir as, menurut pendapat yang benar , telah mati sebagaimana manusia lainnya akan mati. Dalilnya sebagaimana firman Allah di dalam QS Al Anbiya ‘ : 34-35 , :

“ Dan Kami ( Allah ) tidak menjadikan seorang manusia-pun sebelum kamu ( wahai Muhammad) abadi, maka apabila engkau mati, apakah mereka akan abadi ??. Setiap jiwa akan merasakan kematian. Dan Kami akan menimpakan kepada kamu sekalian kejelekan dan kebaikan sebagai ujian bagi kamu. Dan kepada Kami-lah kamu sekalian akan dikembalikan . “

hidup dan matinya nabi2 tu wallahua'lam.. Isa tu memang dah pasti Allah angkat sebab Isa akan turun semula ke bumi mematahkan salib2 dan mengembalikan kristian kepada ajaran Islam dan Isa sendiri kata baginda akan wafat sebagai umat Muhammad (umat Rasul yang terakhir)
 
Last edited:

SupportSlave

Active+ Member
Joined
Aug 20, 2011
Messages
2,962
Reaction score
11
Points
25
jangan keluar cite pasal Tok Uban pulak pasni.. jenuh ..
 

lwashere

Active Member
Joined
Oct 22, 2008
Messages
2,163
Reaction score
18
Points
35
nabi musa rasul ulul azmi pun nk berguru dengan nabi khidir..

tak perlu la sampai nk kata ilmu laduni/kasyaf tu sesat.. dah laduni ni khidir sendiri yg bawak.. sepertimana surah baqarah ayat 3 yang berbunyi.. bismillah hirrahman nirrahim..

(yaitu) "..mereka yang beriman kepada yang gaib, yang mendirikan shalat dan menafkahkan sebahagian rezki yang Kami anugerahkan kepada mereka"


Nabi Khidir as, menurut pendapat yang benar , telah mati sebagaimana manusia lainnya akan mati. Dalilnya sebagaimana firman Allah di dalam QS Al Anbiya ‘ : 34-35 , :

“ Dan Kami ( Allah ) tidak menjadikan seorang manusia-pun sebelum kamu ( wahai Muhammad) abadi, maka apabila engkau mati, apakah mereka akan abadi ??. Setiap jiwa akan merasakan kematian. Dan Kami akan menimpakan kepada kamu sekalian kejelekan dan kebaikan sebagai ujian bagi kamu. Dan kepada Kami-lah kamu sekalian akan dikembalikan . “

hidup dan matinya nabi2 tu wallahua'lam.. Isa tu memang dah pasti Allah angkat sebab Isa akan turun semula ke bumi mematahkan salib2 dan mengembalikan kristian kepada ajaran Islam dan Isa sendiri kata baginda akan wafat sebagai umat Muhammad (umat Rasul yang terakhir)
cume kongsi je.. dan nak tau.

mmg dari firman Allah dah beritahu yang tiada manusia yang kekal abadi.
 

boboyy

Fun Poster
Joined
Jul 23, 2011
Messages
883
Reaction score
0
Points
10
cume kongsi je.. dan nak tau.

mmg dari firman Allah dah beritahu yang tiada manusia yang kekal abadi.
hasil nukilan sendiri atau COPY PASTE dari website/blog org lain? kalo kopipes, bg la kredit kat mereka tuh...
 
Sponsored Post
Top
Log in Register