BTC USD 16,409.9 Gold USD 1,751.10
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Musytari (Jupiter) Akan Lalu Paling Dekat Dengan Bumi

Xploit Machine

CG Top Poster Club
gem
Messages
38,833
Top Poster #4
Joined
Nov 23, 2012
Messages
38,833
Reaction score
4,909
Points
296
Awards
1
25.09.2022 - Kuala Lumpur, Musytari akan membuat pendekatan paling dekat dengan Bumi dalam tempoh 59 tahun pada hari Isnin, 26 September, memberikan hidangan untuk pemerhati langit pada petang itu. Selain itu, Musytari akan menentang bermakna ia akan naik di langit timur kerana Matahari terbenam di barat dan menjadikan planet terbesar Sistem Suria kita terutamanya kelihatan di langit petang.

"Di luar Bulan, ia sepatutnya menjadi salah satu objek paling terang di langit malam," kata ahli astrofizik penyelidikan Pusat Penerbangan Angkasa Nasa Marshall, Adam Kobelski dalam satu kenyataan.

Nasa JPL memberikan petua tentang cara menonton pendekatan paling dekat Musytari ke Bumi Bumi dan Musytari mengikuti elips, bukannya orbit bulat, dan jarak di mana mereka melewati satu sama lain berbeza dari semasa ke semasa. Pada hari Isnin, Musytari akan datang dalam jarak 367 juta batu bumi, berbanding dengan 600 juta batu yang memisahkan kedua-dua dunia apabila Musytari berada di titik paling jauh di sepanjang orbitnya dari Bumi.

Walaupun Musytari menjadi pembangkang sekali setiap 13 bulan, kali terakhir Musytari adalah dekat dengan Bumi adalah pada tahun 1963, menurut blog Nasa. Musytari melepasi bumi ini semasa dalam pembangkang jarang berlaku. Mereka yang berharap untuk menangkap Musytari yang terang dan agak berdekatan hanya boleh melihat ke ufuk timur sekitar matahari terbenam pada hari-hari menjelang 26 September, tarikh itu sendiri, dan hari-hari berikutnya, yang semuanya harus membenarkan melihat mata kasar planet ini.

Walau bagaimanapun, pendekatan rapat dan penentangan akan membolehkan pandangan Musytari yang lebih menarik bagi mereka yang mempunyai akses kepada teleskop atau peralatan optik lain. Anda tidak memerlukan banyak pembesaran untuk Musytari dan beberapa lebih daripada 50 bulan untuk mengadakan persembahan yang baik.

"Dengan teropong yang baik, banding (sekurang-kurangnya jalur tengah) dan tiga atau empat satelit Galilean (bulan) harus kelihatan," kata Dr Kobelski dalam kenyataannya. "Penting untuk diingat bahawa Galileo memerhatikan bulan-bulan ini dengan optik abad ke-17."

Bulan-bulan Galilean adalah satelit semulajadi terbesar Musytari, Io, Europa, Ganeymede dan Callisto. Misi Europa Clipper oleh NASA boleh dilancarkan dalam perjalanan untuk menggegarkan bulan berais, yang saintis percaya pelabuhan lautan subpermukaan global, seawal Oktober 20204. Mereka yang ingin melihat lebih dekat harus mempertimbangkan teleskop sekurang-kurangnya 4 inci atau lebih besar, menurut Dr Kobelski, dan mungkin penapis hijau dan biru; ini akan meningkatkan keterlihatan Tempat Merah Besar Musytari dan banding lapisan awan planet gergasi gas besar.

"Pandangan itu sepatutnya bagus untuk beberapa hari sebelum dan selepas 26 September," kata Dr Kobelski. "Jadi, ambil kesempatan daripada cuaca baik di kedua-dua belah tarikh ini untuk melihat."​

1664080406416.png
 
Top
Log in Register