BTC USD 28,376.7 Gold USD 1,973.80
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Muktadir Bersaudara antara yang diburu di Sabah

TT

CG Super Hardcore Club
gemgemgemgem
Messages
166,137
Joined
Jan 13, 2009
Messages
166,137
Reaction score
22,840
Points
1,831
Awards
1
lanun2.ashx

Muktadir bersaudara yang dikehendaki polis kerana terbabit kegiatan jenayah antara sempadan.

KOTA KINABALU: Polis memperhebatkan gerakan memburu enam lelaki termasuk Muktadir bersaudara yang dipercayai mempunyai hubungan rapat dengan kegiatan jenayah antara sempada di Sabah.

Kumpulan itu dipercayai kerap masuk dan keluar dari Sabah ke Filipina untuk kegiatan menculik dan jenyah lain sejak beberapa tahun lalu.

Mereka yang dikenal pasti itu adalah Badong, [email protected], Nikson yang juga Muktadir bersaudara; [email protected] Black, Wahab dan Alex.


462eff05043144a5ba6c006c30bc7197.ashx

Tiga daripada enam lelaki yang diburu pasukan keselamatan di Sabah.


Komandar Kawasan Keselamatan Khas Pantai Timur Sabah (Esscom), Datuk Abdul Rashid Harun berkata, kesemua mereka dipercayai mempunyai hubungan rapat dengan komuniti di perairan timur Sabah.

"Mereka adalah rakyat tempatan dan sebab itu kita perlukan bantuan orang ramai di pantai timur Sabah untuk bekerjasama dengan polis bagi menyalurkan maklumat mengenai pergerakan kumpulan ini.

"Kami perlukan mereka untuk membantu sisatan polis berhubung kegiatan jenayah antara sempadan di sini," katanya pada Isnin.

Rashid berkata, pihaknya juga mendapatkan bantuan sumber risikan untuk mengesan keenam-enam lelaki berkenaan.

"Kami tidak pasti di mana mereka berada ketika ini, tetapi percaya mereka keluar dan masuk Sabah sepanjang masa," katanya.

Menurut sumber, Muktadir bersaudara dipercayai berpangkalan di kawasan perkampungan air di Pulau Sitangkai iaitu pulau berhampiran Tawi Tawi di perairan pantai timur Sabah.

Difahamkan, mereka pernah menetap di Semporna ketika bapa mereka bekerja sebagai pengawal keselamatan sebelum menjadi lanun dan beroperasi di sekitara daerah itu dan juga selatan Filipina. -mstar
 
Top
Log in Register