BTC USD 38,617.6 Gold USD 1,770.95
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Covid-19 Muka Macam Melayu, Lelaki Ini Sampai Letak IC Atas Meja Takut Kena Tuduh Tak Puasa

aim02Aug

Super Active Member
Joined
Sep 5, 2011
Messages
7,385
Reaction score
888
Points
121
xde mcm melayu pon
mcm kap lam ya nga jah
 
Sponsored Post

theblur

Super Active Member
Joined
Apr 15, 2012
Messages
7,147
Reaction score
808
Points
121
muka mamak. dan mamak bukan melayu. mcm mana mamak boleh dpt status bumiputra.

lariiiiiii....
 

theblur

Super Active Member
Joined
Apr 15, 2012
Messages
7,147
Reaction score
808
Points
121
Tahun 1996 pernah belajar kat kolej di kk.
A'ah. Duk sekali dgn warga tempatan dan sarawak. Memula keliru juga tgk nama mcm melayu, ada bible dlm bahasa melayu, makan minum yg tak halal. Rupanya kristian.
Lagi satu yg dayak or iban kristian asal sarawak yg perempun, nama ada binti cth kisma binti ali. Mcm mana tu, apa shortform b.i.n.t.i plak tu...
Sepanjang duk dgn diorang, tkde plak di beritau yg b.i.n tu adalah shortform.
Yg pasti mmg bin dan binti tu ikut budaya setempat.

yang nama macam melayu tapi bukan muslim tu Sabahan. sarawak kebanyakan nama bahasa diorang. belom pernah lagi aku nampak org Sarawak nama melayu tapi bukan muslim. Sarawak jarang pakai binti bin kalau bukan islam, diorang pakai 'anak'.

Sabah je kristian pakai bin binti.

nama Rosnah, Rosmah, Kartini, Karim, tu memang common kat Sabah.

p/s: asal Sabah.
 

iced_coolz

Active Member
Joined
May 18, 2013
Messages
1,158
Reaction score
276
Points
41
yang nama macam melayu tapi bukan muslim tu Sabahan. sarawak kebanyakan nama bahasa diorang. belom pernah lagi aku nampak org Sarawak nama melayu tapi bukan muslim. Sarawak jarang pakai binti bin kalau bukan islam, diorang pakai 'anak'.

Sabah je kristian pakai bin binti.

nama Rosnah, Rosmah, Kartini, Karim, tu memang common kat Sabah.

p/s: asal Sabah.
Yup betul. Sbb kebanyakkan yg dr sarawak mmg guna 'anak'. Mmg saya tahu yg sabah akan guna bin binti. Cuma pelik yg perempuan tu mmg dari sarawak, suku iban or dayak, tapi guna binti. Maybe sebelum tu lahir kat sabah kot.

Masa duk kat kk tu, area sembulan, zaman sutera harbour tgh construction, sebelum ribut greg, dah boleh cam suku2 di sabah dgn tgk wajah. Nk gi bandar kk, kadang2 jalan kaki ja. Layan MTV memalam. Jalan dgn org tempatan. Ada juga diperingatkan pasal org pilak.

Tapi yg jd kenangan, van prebet boleh buka pintu sendiri. Terkebil2 gak. Rupanya ada level kt pemandu..
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register