Muhyiddin umum RM2j untuk persatuan, penulis

CG Sponsors
shop onlines

Fun Poster
Joined
Apr 11, 2013
Messages
279
Reaction score
0
Points
10
Sejumlah RM2 juta akan disalurkan kepada Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) bagi membantu penulis menghasilkan karya bermutu.

Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata peruntukan khas itu akan diguna bagi melaksanakan lima inisiatif membina bakat dan kemahiran penulis di negara ini.

"Saya melihat golongan penulis, khususnya menerusi persatuan-persatuan penulis di negara kita telah memainkan peranan penting dalam proses pembinaan negara bangsa.

"Golongan penulis di negara kita perlu terus dibela supaya mereka dapat menyumbang secara lebih bermakna terhadap usaha membina sebuah masyarakat yang maju, berilmu dan bersatu padu," katanya pada majlis ramah mesra bersama penulis, di Kuala Lumpur hari ini.

Lima inisiatif itu termasuk memberi bantuan kewangan RM10,000 kepada setiap persatuan penulis untuk membiayai program pembudayaan bahasa dan sastera, bantuan khas RM5,000 kepada penulis yang berminat menerbit dan memasarkan karya mereka serta membiayai kos menjalani program latihan luar negara.

Peruntukan itu juga diguna untuk membekalkan buku sastera ke perpustakaan sekolah dan Institut Pendidikan Guru Malaysia (IPGM) dan menjadikan Hadiah Sastera Perdana Malaysia sebagai acara tahunan bermula tahun ini berbanding dwi-tahunan sebelum ini.

Muhyiddin turut menyarankan DBP dan Institut Terjemahan dan Buku Malaysia (ITBM) mengkaji semula program-program yang berpotensi melonjakkan penghasilan karya penulis dalam semua bidang.

Beliau berkata kerajaan BN amat menghargai peranan para penulis yang telah memberikan sumbangan besar terhadap usaha mewujudkan sebuah masyarakat yang maju, berilmu dan bersatu padu.

Katanya, untuk memastikan bidang penulisan dalam pelbagai genre terus berkembang seiring dengan kemajuan pesat negara, kerajaan akan terus membantu golongan penulis menerusi pemberian insentif, dana dan program latihan penulis muda.

"Bagi pihak kerajaan, usaha murni ini perlu sentiasa disokong supaya cita-cita mewujudkan sebuah negara maju beracuan sendiri dapat dicapai," katanya.

Justeru, beliau mahu penulis dan kerajaan sentiasa bersama-sama berganding bahu membina sebuah negara bangsa bertamadun tinggi melalui industri penulisan dan perbukuan negara.

Katanya, kerajaan bersedia menerima cadangan penambahbaikan dasar mahupun program bagi menjaga kebajikan penulis meliputi kemudahan berkarya, insentif, kebajikan dan pengiktirafan.

Dalam ucapannya, beliau turut menarik perhatian mengenai kejayaan pelaksanaan program transformasi kerajaan khususnya dalam bidang pendidikan termasuk pelaksanaan Pelan Induk Pendidikan Malaysia (2013-2015) yang sedang dan akan terus dilaksanakan jika BN terus diberi mandat.

Turut hadir Ketua II Gabungan Persatuan Penulis Nasional (Gapena) dan Ketua Pengarah DBP Dr Awang Sariyan.

- Bernama
 
Sponsored Post

ibn_wan

Fun Poster
Joined
Jul 9, 2008
Messages
796
Reaction score
1
Points
25
byk tabur duit ni..da la xde kuasa...
 

nham

Active+ Member
Joined
Mar 7, 2012
Messages
2,836
Reaction score
12
Points
25
Lepas ni nak umum apa lagi da..
Mcm2 hal da...
 
Sponsored Post
Top
Log in Register