BTC USD 48,890.8 Gold USD 1,785.33
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Muhammad Sajjad aka Sajat kini di Australia

Sponsored Post

maxpda

Super Active Member
Messages
8,424
Joined
Jan 15, 2007
Messages
8,424
Reaction score
425
Points
91
Malaysians are shallow minded. Oppressing transgender individual.

1. Fakta; Sajat kalah kes saman pd disember 2020 sebab gagal bekalkan bekung setelah bayaran dibuat. Jumlah ganti rugi RM200,000..

2. April 2021, Sajat gagal dalam proses rayuan utk batalkan keputusan mahkamah pasal kes ganti rugi RM200,000 tu.

3. Jun 2021, Sajat dikehendaki Polis berhubung siasatan kes penipuan kad pengenalan.

4. September 2021, Sajat ditahan oleh Polis Thailand atas kesalahan imigresen, masuk negara melalui jalan haram. Secara automatik, menjadi kesalahan di Malaysia juga keluar negara secara haram.

5. JAIS hanya mendakwa Sajat atas kesalahan lelaki berpakaian spt wanita yg hanya memperuntukan hukuman denda RM1000 ATAU penjara 1 tahun. Most of the time, pesalah akan bayar denda dan Hakim syariah pun xnak masukan org mcm ni dlm jail.

6. If u ask me, Sajat bukan lari drpd denda RM1000. Dia nak lari drpd kes tipu IC dan kes saman RM200,000. Ade beribu-ribu pondan kat Malaysia ni sihat helok je cari rezeki kt Malaysia. Bayar duit org ko tipu tu dulu Sajat.

 

cek mek molek

CG Hardcore Club
Messages
95,721
Paid Membership
Top Poster #2
Joined
Jun 3, 2013
Messages
95,721
Reaction score
15,473
Points
1,906
Malaysians are shallow minded. Oppressing transgender individual.

1. Fakta; Sajat kalah kes saman pd disember 2020 sebab gagal bekalkan bekung setelah bayaran dibuat. Jumlah ganti rugi RM200,000..

2. April 2021, Sajat gagal dalam proses rayuan utk batalkan keputusan mahkamah pasal kes ganti rugi RM200,000 tu.

3. Jun 2021, Sajat dikehendaki Polis berhubung siasatan kes penipuan kad pengenalan.

4. September 2021, Sajat ditahan oleh Polis Thailand atas kesalahan imigresen, masuk negara melalui jalan haram. Secara automatik, menjadi kesalahan di Malaysia juga keluar negara secara haram.

5. JAIS hanya mendakwa Sajat atas kesalahan lelaki berpakaian spt wanita yg hanya memperuntukan hukuman denda RM1000 ATAU penjara 1 tahun. Most of the time, pesalah akan bayar denda dan Hakim syariah pun xnak masukan org mcm ni dlm jail.

6. If u ask me, Sajat bukan lari drpd denda RM1000. Dia nak lari drpd kes tipu IC dan kes saman RM200,000. Ade beribu-ribu pondan kat Malaysia ni sihat helok je cari rezeki kt Malaysia. Bayar duit org ko tipu tu dulu Sajat.


aah ye, dok terfikir yg sajat mmg ada kes yg tak settled sebenarnya cuma tak ingat apa dia
ni org ni dah bagitau, ye mmg betul dah yg disebut ni
 

notepad

Super Active Member
Messages
9,583
Joined
Sep 17, 2011
Messages
9,583
Reaction score
836
Points
126

Terbongkar!!! Sajat Lari Sebab Elak Dari Bankrap Bukan Masalah Gender​


553.jpeg

Selama ini ramai yang menganggap punca sebenar usahawan kosmetik, Muhammad Sajjad bin Kamaruz Zaman, sanggup mengeluarkan puluhan ribu untuk lari dari Malaysia adalah untuk mengelakkan diri dari diambil tindakan oleh pihak Jabatan Kemajuan Agama Islam Malaysia (JAKIM), berhubung isu gender beliau.

Dan kini, Sajat yang sudah pun ditahan oleh pihak berkuasa Thailand namun dibebaskan atas ikat jamin, sedang berusaha mendapatkan suaka politik dari Kerajaan Australia pula.

Namun, berita yang baru Edisi Siasat terima ini agak mengejutkan.

Sumber memaklumkan, masalah gender bukanlah sebab utama mengapa Sajat melarikan diri dari Malaysia.

Tetapi sebenarnya, Sajat larikan diri dari Malaysia adalah untuk mengelakkan dari dirinya diisytiharkan bankrap oleh Jabatan Insolvensi Malaysia.

Maklumat yang diterima ini ada asasnya kepada pihak Edisi Siasat.

Pertama, untuk apa beliau melarikan diri sampai ke luar negara kerana di bawah Undang Undang Syariah, beliau hanya didakwa berpakaian wanita di khalayak ramai.

Bukan kesalahan yang membawa hukuman mati mandatori pun.

Kedua, mungkin ramai yang sudah lupa, pada 30 Julai lalu, Mahkamah Tinggi Shah Alam telah membenarkan notis kebankrapan terhadap Sajat diserahkan secara penyampaian ganti melalui notis iklan dan penampalan.

Berdasarkan notis berkenaan, Sajat perlu membayar RM113,327 dengan 5% kadar faedah setahun atas jumlah baki dari 13 September 2018 (tarikh pemfailan writ saman) sehingga 3 Mac 2021 (tarikh notis kebankrapan) serta kos mahkamah sebanyak RM70,000 dan setakat 3 Mac 2021 jumlah itu menjadi RM197,329.87.

Akta Insolvensi 1967 membenarkan prosiding kebankrapan dimulakan ke atas mana-mana individu yang gagal membayar penghakiman melebihi RM100,000.
Oleh itu, OWA Resources memfailkan notis kebankrapan terhadap Sajat kerana masih gagal membayar jumlah berkenaan sehingga kini.

Seperti yang Edisi Siasat nyatakan, ada asasnya sekiranya Sajat melarikan diri untuk mengelak dari diisytiharkan bankrap.

Di bawah Akta Insolvensi 1967, tidak terdapat mana-mana klausa yang menyatakan pengisytiharan bankrap oleh Jabatan Insolvensi Malaysia akan juga dikuatkuasakan di mana-mana negara lain.

Sekiranya Sajat berjaya melarikan diri ke Australia, Sajat masih lagi boleh berbelanja mewah, memiliki aset atas nama sendiri, sementara perniagaan beliau akan diuruskan oleh proksi beliau.

Bagi Edisi Siasat, mungkin Sajat boleh melarikan diri dari mahkamah dunia tetapi bolehkah beliau melarikan diri ketika berada di Padang Mahsyar nanti?


 

BandarSriSendayan

Fun Poster
Messages
573
Joined
Mar 14, 2021
Messages
573
Reaction score
161
Points
23

Terbongkar!!! Sajat Lari Sebab Elak Dari Bankrap Bukan Masalah Gender​


553.jpeg

Selama ini ramai yang menganggap punca sebenar usahawan kosmetik, Muhammad Sajjad bin Kamaruz Zaman, sanggup mengeluarkan puluhan ribu untuk lari dari Malaysia adalah untuk mengelakkan diri dari diambil tindakan oleh pihak Jabatan Kemajuan Agama Islam Malaysia (JAKIM), berhubung isu gender beliau.

Dan kini, Sajat yang sudah pun ditahan oleh pihak berkuasa Thailand namun dibebaskan atas ikat jamin, sedang berusaha mendapatkan suaka politik dari Kerajaan Australia pula.

Namun, berita yang baru Edisi Siasat terima ini agak mengejutkan.

Sumber memaklumkan, masalah gender bukanlah sebab utama mengapa Sajat melarikan diri dari Malaysia.

Tetapi sebenarnya, Sajat larikan diri dari Malaysia adalah untuk mengelakkan dari dirinya diisytiharkan bankrap oleh Jabatan Insolvensi Malaysia.

Maklumat yang diterima ini ada asasnya kepada pihak Edisi Siasat.

Pertama, untuk apa beliau melarikan diri sampai ke luar negara kerana di bawah Undang Undang Syariah, beliau hanya didakwa berpakaian wanita di khalayak ramai.

Bukan kesalahan yang membawa hukuman mati mandatori pun.

Kedua, mungkin ramai yang sudah lupa, pada 30 Julai lalu, Mahkamah Tinggi Shah Alam telah membenarkan notis kebankrapan terhadap Sajat diserahkan secara penyampaian ganti melalui notis iklan dan penampalan.

Berdasarkan notis berkenaan, Sajat perlu membayar RM113,327 dengan 5% kadar faedah setahun atas jumlah baki dari 13 September 2018 (tarikh pemfailan writ saman) sehingga 3 Mac 2021 (tarikh notis kebankrapan) serta kos mahkamah sebanyak RM70,000 dan setakat 3 Mac 2021 jumlah itu menjadi RM197,329.87.

Akta Insolvensi 1967 membenarkan prosiding kebankrapan dimulakan ke atas mana-mana individu yang gagal membayar penghakiman melebihi RM100,000.
Oleh itu, OWA Resources memfailkan notis kebankrapan terhadap Sajat kerana masih gagal membayar jumlah berkenaan sehingga kini.

Seperti yang Edisi Siasat nyatakan, ada asasnya sekiranya Sajat melarikan diri untuk mengelak dari diisytiharkan bankrap.

Di bawah Akta Insolvensi 1967, tidak terdapat mana-mana klausa yang menyatakan pengisytiharan bankrap oleh Jabatan Insolvensi Malaysia akan juga dikuatkuasakan di mana-mana negara lain.

Sekiranya Sajat berjaya melarikan diri ke Australia, Sajat masih lagi boleh berbelanja mewah, memiliki aset atas nama sendiri, sementara perniagaan beliau akan diuruskan oleh proksi beliau.

Bagi Edisi Siasat, mungkin Sajat boleh melarikan diri dari mahkamah dunia tetapi bolehkah beliau melarikan diri ketika berada di Padang Mahsyar nanti?


Satu malaysia kena scam. Macam scam ivermevtin ni
 

TT

CG Super Hardcore Club
Messages
161,973
Top Poster #4
Joined
Jan 13, 2009
Messages
161,973
Reaction score
22,075
Points
1,671
Baru ratus k. Sajat bkn aset juta2 ke
 

siamanggagapp

Active+ Member
Messages
3,853
Joined
Jul 20, 2013
Messages
3,853
Reaction score
449
Points
41
macam mana dia boleh dapat PR Australia senang2 je? yg saya tau kena bayar mahal, pastu kena duduk sana few years dulu baru boleh dapat. Aussie pun nak bagi PR pada yg akan contribute kpd negara mereka je. takkanlah dia ada kad UNHCR (macam Rohingya) dia boleh terus dapat PR? atas dasar "teraniaya dgn negara sendiri kerana saya LGBT"?

ada duit smua jd, jow low pn bole dpt byk negara
 

notepad

Super Active Member
Messages
9,583
Joined
Sep 17, 2011
Messages
9,583
Reaction score
836
Points
126
hutang tak mahu bayar.
lepas tu menunjuk kekayan beliau di luar negara
kena pijak kanggaro baru tahu
 

cek mek molek

CG Hardcore Club
Messages
95,721
Paid Membership
Top Poster #2
Joined
Jun 3, 2013
Messages
95,721
Reaction score
15,473
Points
1,906

Sajat hanya lapor dia dikasari bukan diraba, kata polis​


October 21, 2021 11:48 PM

Nur-Sajat-Bernama-150621.jpg


Nur Sajat memberitahu New York Times kejadian itu disaksikan ibunya sendiri, yang menegur dan mempertikaikan perbuatan berkenaan oleh seseorang yang sepatutnya alim. (Gambar Bernama)


PETALING JAYA: Usahawan kosmetik Nur Sajat tidak membuat laporan polis mengenai serangan seksual yang dialaminya, kata polis Selangor.

Nur Sajat, yang baru-baru ini diberikan suaka di Australia mendakwa dia telah dikasari oleh pegawai penguat kuasa agama.

Bagaimanapun, Ketua Polis Selangor Arjunaidi Mohamed berkata, mereka hanya menerima laporan bahawa Nur Sajat dikasari ketika ditahan oleh Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) pada Januari, lapor The Star.
“Kami membuka siasatan di bawah Seksyen 323 Kanun Keseksaan kerana secara dengan sengaja mendatangkan kecederaan.



‚ÄúTidak ada laporan mengenai serangan seksual atau cabul dalam laporan polis,‚ÄĚ katanya memetik akhbar harian berbahasa Inggeris itu.

Dalam temu bual dengan New York Times, Sajat atau nama sebenarnya Muhammad Sajjad Kamaruzzaman berkata kejadian itu disaksikan ibunya sendiri, yang menegur dan mempertikaikan perbuatan berkenaan oleh seseorang yang sepatutnya alim.
“Dia dimaklumkan, tidak mengapa kerana Nur Sajat lelaki.

‚ÄúMereka melihat tidak salah menyentuh bahagian sulit dan dada saya kerana menganggap saya lelaki,‚ÄĚ katanya.

Selepas kejadian itu, Nur Sajat membuat laporan polis, dan beberapa hari kemudian pihak berkuasa berkata seorang pegawai penguat kuasa jabatan agama dipanggil untuk memberikan kenyataan.

Menurut Sajat, kejadian itu berlaku Januari lalu ketika dia dipanggil ke Jabatan Agama, di mana dia dan beberapa anggota keluarga serta rakan telah menemui pegawai-pegawai yang mendakwa menerima aduan awam mengenainya.

Beliau mendakwa, ketika disoal sekurang-kurangnya tiga lelaki mengasarinya termasuk meraba dadanya sebelum dia dimasukkan ke tempat tahanan lelaki untuk semalaman.

 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register