MUALLAF Penuh Emosi

CG Sponsors
alisha_qistina

Super Active Member
Joined
Jun 27, 2008
Messages
6,407
Reaction score
256
Points
81


Filem kontroversi ini bukanlah diangkat untuk menceritakan kehidupan individu yang memeluk agama Islam, namun ianya menekankan keyakinan yang ikhlas di dalam hati terhadap kewujudan tuhan yang satu, tidak kira kepercayaan yang didasari dalam diri. Muallaf mengikut pemahaman saya setelah menontonnya adalah mengisahkan kejahilan seseorang itu terhadap agamanya.

Dibintangi oleh Brian Yap (Brian), Sharifah Amani (Rohani), Sharifah Aleysha ( Rohana), Datuk Rahim Razali (Datuk), Ning Baizura (Datin), dan Tony Savarimuthu (Bro. Anthony). Ia mengisahkan Brian seorang guru Sejarah di sebuah sekolah di Ipoh Perak yang hilang kepercayaan terhadap agama setelah dimalukan oleh ayahnya (seorang pengikut Katholik). Peristiwa silam terus menghantui dirinya sehingga memaksa Brian untuk berjauh hati dengan ibunya.

Manakala Rohana dan Rohani pula tinggal di sebuah banglo usang setelah kehilangan ibu. Mereka kemudiannya melarikan diri daripada ayah mereka yang hidup bergelumang dosa. Terdapat pelbagai metafora dan sinisan yang terdapat dalam Muallaf yang cuba ditonjolkan oleh Yasmin. Bagaimana seorang Islam yang minum arak takut untuk menyentuh anjing walhal kedua-duanya sama haram disisi Islam.

Dapat dilihat bagaimana pemerhatian Yasmin yang tajam apabila memperlihatkan Rohana sering mengulangi beberapa nombor yang sebenarnya mempunyai makna tersirat yang amat bermakna untuk dijadikan panduan kehidupan manusia.

Pertembungan tiga insan ini telah menyingkap kisah tiga jiwa yang mencari erti sebenar kehidupan. Filem ini banyak mengajar nilai murni dalam kehidupan sementara ini. Bagaimana insan yang kecil seperti kita mampu untuk memaafkan kesalahan insan-insan yang pernah menyakitinya sebelum tidur? Namun Nani menegaskan begitulah Yasmin yang pernah dikenali suatu ketika dulu dan nilai itulah yang cuba diterapkan dalam Muallaf.
 
Sponsored Post

lovebattery

Banned
Joined
Dec 11, 2007
Messages
1,280
Reaction score
13
Points
25
another gem from allahyarhamah yasmin.
can't wait to see the movie.
 

azmi_tshirt

Super Active Member
Joined
Nov 2, 2007
Messages
5,624
Reaction score
19
Points
65
harap2 cerita ni best la... dvd dah kuar lum? he he...
 
Sponsored Post
Top
Log in Register