MRTA Takaful

CG Sponsors




ganurianz

Fun Poster
Joined
Dec 11, 2005
Messages
967
Reaction score
17
Points
15
Salam,

pada agen2 insurans TAKAFUL sahaja, aku nak tahu berapa aku kena bayar utk takaful rumah = Mortgage Reduced Term Takaful (=MRTA) utk loan rumah RM200k selama 10tahun sahaja...umur 27thn..

bayaran sekaligus atau bole buat bulanan?

sila nyatakan kelebihan pakej masing2 untuk penilaian...mana yg best+murah aku nak amik :)cgrock
 
Sponsored Post

ganurianz

Fun Poster
Joined
Dec 11, 2005
Messages
967
Reaction score
17
Points
15
taknak komisyen ke???

Hai...xde response dari agen-agen takaful nih...dah ade prospek taknak approach plak :-?

takkan nak jual medical card + life assurance je kot ~X(

apsal, MRTA tak dapat banyak komisyen ka? #:-S
 

azizriadi

Active+ Member
Joined
Sep 4, 2007
Messages
4,117
Reaction score
58
Points
30
MRTT PruBSN Takaful, aku tak de rate yang latest la. Nanti aku check dulu. Kalau Prudential punya ada le. Sat ye..aku kira sat.
 

kuhik

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
Jun 12, 2007
Messages
39,519
Reaction score
1,312
Points
191
salam saudara ganurianz.

maaf jika tiada sebarang respon dari rakan-rakan ejen. mungkin kebanyakan ejen kat sini diorang takde lesen takaful AM, so that's why diorang tak dapat nak kasi reply kat sini.

saya juga pun tiada lesen Takaful AM juga. tapi mengikut apa yang saya tahu, untuk MRTA bayarannya akan berkurangan setiap tahun kerana interestnya dikira berdasarkan daripada baki.

bayaran adalah dibuat secara bulanan, tahunan pun boleh tapi rasanya akan diletak dalam bentuk partial payment.

murah dan besh tu, kebanyakan MRTA tu sama je setiap takaful, cuma yang beza ialah pakej-pakej hadiah saguhati yang disediakan oleh pihak Takaful. kalau di Takaful IKHLAS, ada pakej cabutan umrah setiap tahun. rate keuntungan pun around 6%-12%..

ni jer yang mampu saya jawab, yang selebihnya saya serahkan kepada yang lebih ahli :)

maaf tidak dapat banyak membantu :(
 

azizriadi

Active+ Member
Joined
Sep 4, 2007
Messages
4,117
Reaction score
58
Points
30
Salam,

pada agen2 insurans TAKAFUL sahaja, aku nak tahu berapa aku kena bayar utk takaful rumah = Mortgage Reduced Term Takaful (=MRTA) utk loan rumah RM200k selama 10tahun sahaja...umur 27thn..

bayaran sekaligus atau bole buat bulanan?

sila nyatakan kelebihan pakej masing2 untuk penilaian...mana yg best+murah aku nak amik :)cgrock
Berapa interest rate loan umah kou?
 

ganurianz

Fun Poster
Joined
Dec 11, 2005
Messages
967
Reaction score
17
Points
15
Berapa interest rate loan umah kou?
hah...ade pon agen takafaul yg reply :"> :">

interest? kena tau gak ke?blom decide lg bank mana nak buat...tapi maybe alliance islamic...1st 2 year BFR-2.3%, thereafter BFR-2.05% :)

aku prefer takaful sbb nk bayar bulan2...xnak bayar lump sump...aku rasa alliance allow amik 3rd party MRTT....tu yg nak tau pro contra amik 3rd party takaful
 

azizriadi

Active+ Member
Joined
Sep 4, 2007
Messages
4,117
Reaction score
58
Points
30
Prudential punya rate kalau bayar lump sum.

Umur 27. Interest home loan 7% - 9%

MRTA rates := 6.84 per 1000 sum insured. So, kalau 200,000.00 so 6.84*200 = 1368.

So, kalau RM 1368 kou bayar lump sum je.

Sekian.
 

azizriadi

Active+ Member
Joined
Sep 4, 2007
Messages
4,117
Reaction score
58
Points
30
hah...ade pon agen takafaul yg reply :"> :">

interest? kena tau gak ke?blom decide lg bank mana nak buat...tapi maybe alliance islamic...1st 2 year BFR-2.3%, thereafter BFR-2.05% :)

aku prefer takaful sbb nk bayar bulan2...xnak bayar lump sump...aku rasa alliance allow amik 3rd party MRTT....tu yg nak tau pro contra amik 3rd party takaful
Kalau loan tenure pendek2 mcm 10 tahun dan ke bawah, murah je bang MRTT nya. Then, pada aku la kalau bank bg kelonggaran utk amik MRTT kenapa tak upgrade policy Takaful kou....under sum assured. Lagi senang.

Rate kat atas yang aku kira tadi tu based on loan interest 7% hingga 9%.

200K kou nak bayar 10 tahun je?..berapa bayaran bulanan tu?..
 

azizriadi

Active+ Member
Joined
Sep 4, 2007
Messages
4,117
Reaction score
58
Points
30
Kalau kou amik takafulink, kou bayar sebulan 120, kou dah boleh dapat coverage 200K kalau meninggal atau lumpuh. Mmg le kalau kou compare dengan MRTA nampak takafulink ni mahal. Tapi coverage tak reduced dan ia lebih flexible. Maksudnya, next time, klu kou ada beli umah lain, utk investment, kou tak perlu nak beli MRTA lagi, just continue yang lama dengan premium rate yang sama. Kalau lepas 10 tahun kou amik MRTA lain, kou nak kena sign up MRTA baru dan ikut umur yang baru. Kalau sihat lagi, kalau dah sakit, silap2 tak bleh nak dapat MRTA lagi dah..cam no?
 

ganurianz

Fun Poster
Joined
Dec 11, 2005
Messages
967
Reaction score
17
Points
15
Kalau loan tenure pendek2 mcm 10 tahun dan ke bawah, murah je bang MRTT nya. Then, pada aku la kalau bank bg kelonggaran utk amik MRTT kenapa tak upgrade policy Takaful kou....under sum assured. Lagi senang.

Rate kat atas yang aku kira tadi tu based on loan interest 7% hingga 9%.

200K kou nak bayar 10 tahun je?..berapa bayaran bulanan tu?..
en aziz, yg ko kire tu utk berapa tahun nyer?

mmg nak amik MRTA 10thn je sbb target xnak pegang lama umah tu...tahun ke 9 panjang umur jual ler...rugi je amik utk 30thn :)cgrock

upgrade policy? mmm..mmg pk camtu gak, tapi bank WAJIBkan amik MRTA sekurang2nya 5thn :)paid
 
Sponsored Post
Top
Log in Register