MRTA Please

CG Sponsors




mifard

Fun Poster
Joined
Mar 20, 2007
Messages
224
Reaction score
7
Points
15
Salam..
1st of all, sy minta maaf if thread ni salah lokasi..tapi since ni under insurance topic, rasanya still relevant..
sy open pada semua agen if ada pakej yg sesuai dgn situasi sy..

sy dan wife baru beli rumah..guna wife nye gov loan, interest rendah sikit..total loan dalam rm240k..MRTA kena dlm rm6.5k..
1st name wife, dan 2nd sy..
bila apply gov loan, MRTA insurance totally 100% dicover atas nama peminjam, iaitu wife sy..gov tak bagi utk any ratio, cth 50:50 mcm bank..mesti atas nama peminjam..

pendek cerita, if ape2 jadi pada wife sy (nauzubillah), rumah tu sy dpt free..
so masalah nye, sy nak juga cover isteri sy, if anything happen pd sy (minta dijauhkan), tak perlu wife utk byr lg monthly rumah tu..

so ada tak MRTA yg boleh dibeli atas nama sy dlm kes mcm ni??
yg sy tau cuma ada fire insurance shj, tp tak cover kes kemalangan/sakit kritikal/kematian..
any reply sy dahului dgn terima kasih byk2..:)
-knowledge sharing-
 
Sponsored Post

azizriadi

Active+ Member
Joined
Sep 4, 2007
Messages
4,117
Reaction score
58
Points
30
Salam..
1st of all, sy minta maaf if thread ni salah lokasi..tapi since ni under insurance topic, rasanya still relevant..
sy open pada semua agen if ada pakej yg sesuai dgn situasi sy..

sy dan wife baru beli rumah..guna wife nye gov loan, interest rendah sikit..total loan dalam rm240k..MRTA kena dlm rm6.5k..
1st name wife, dan 2nd sy..
bila apply gov loan, MRTA insurance totally 100% dicover atas nama peminjam, iaitu wife sy..gov tak bagi utk any ratio, cth 50:50 mcm bank..mesti atas nama peminjam..

pendek cerita, if ape2 jadi pada wife sy (nauzubillah), rumah tu sy dpt free..
so masalah nye, sy nak juga cover isteri sy, if anything happen pd sy (minta dijauhkan), tak perlu wife utk byr lg monthly rumah tu..

so ada tak MRTA yg boleh dibeli atas nama sy dlm kes mcm ni??
yg sy tau cuma ada fire insurance shj, tp tak cover kes kemalangan/sakit kritikal/kematian..
any reply sy dahului dgn terima kasih byk2..:)
-knowledge sharing-
Dalam kes ni, lebih baik you amik plan takafulink atau investment link...daripada you nak amik MRTA atas nama you.

Kalau Sum Assured Rm 240K, sebulan baru bayar dalam 150 sebulan, termasuk simpanan. Then, coverage fixed tak macam MRTA yang reduced ikut term loan. Lepas tu pulak, in case kalau tak berlaku apa2, you still dapat duit, kalau berlaku apa2 pun dapat duit jugak.

MRTA nie biasanya you kena bayar lump sum, then kalau tak nak lump sum, masukkan dalam loan, tapi teramat rugi sebab premium MRTA tu terkena interest sekali.

Kalau nak info lanjut, boleh tengok blog saya, saya ada bg sedikit perbandingan mengenai MRTA & Takafulink..

http://www.prubsninfo.com/2008/06/mrta-vs-takafulink.html

Nak lagi details, boleh jumpa saya, saya terangkan lebih lanjut, then, mcm mana takafulink plan nie lebih flexible in case kalau you nak buat property investment (beli rumah utk investment)..
 

Wea Izre

Legendary Member
Joined
Apr 13, 2007
Messages
14,009
Reaction score
33
Points
120
better amik ilp drp mrta,tp mrta is cheaper premium tu burn ahh,ade pro n cons
 

mifard

Fun Poster
Joined
Mar 20, 2007
Messages
224
Reaction score
7
Points
15
thanks azizriadi, Wea Izre..

sy tau ttg Takafulink, agen PruBSN sy ada btau..tapi sy tak berminat sbb byr monthly..insurance diri sendiri, wife dan anak je dah dekat rm500 sebulan..utk Takafulink, sebulan rm150, setahun dah rm1800..klu 25 dah berapa..even nilai tu kita akan dpt blk if anything happen atau tak..

sy lebih prefer MRTA sbb byr lumpsum..let say rm6000..sy dah tak pyh pening kepala nak byr monthly tu..dan rumah tu bukan utk investment..

ke insurance co. mcm Pru, TI, Etiqa dll takde polisi MRTA mcm kes sy ni..musykil juga..
so agen2 semua, ada idea???sy mmg nak beli polisi MRTA tu..please offer me...tq
 

brodean

Active+ Member
Joined
Jul 9, 2007
Messages
3,636
Reaction score
73
Points
30
thanks azizriadi, Wea Izre..

sy tau ttg Takafulink, agen PruBSN sy ada btau..tapi sy tak berminat sbb byr monthly..insurance diri sendiri, wife dan anak je dah dekat rm500 sebulan..utk Takafulink, sebulan rm150, setahun dah rm1800..klu 25 dah berapa..even nilai tu kita akan dpt blk if anything happen atau tak..

sy lebih prefer MRTA sbb byr lumpsum..let say rm6000..sy dah tak pyh pening kepala nak byr monthly tu..dan rumah tu bukan utk investment..

ke insurance co. mcm Pru, TI, Etiqa dll takde polisi MRTA mcm kes sy ni..musykil juga..
so agen2 semua, ada idea???sy mmg nak beli polisi MRTA tu..please offer me...tq
brapa budget ko?
kalau takat RM6K..sama mcm beli mrta biasa aje la bang..cover mati not critical illness..
 

azizriadi

Active+ Member
Joined
Sep 4, 2007
Messages
4,117
Reaction score
58
Points
30
thanks azizriadi, Wea Izre..

sy tau ttg Takafulink, agen PruBSN sy ada btau..tapi sy tak berminat sbb byr monthly..insurance diri sendiri, wife dan anak je dah dekat rm500 sebulan..utk Takafulink, sebulan rm150, setahun dah rm1800..klu 25 dah berapa..even nilai tu kita akan dpt blk if anything happen atau tak..

sy lebih prefer MRTA sbb byr lumpsum..let say rm6000..sy dah tak pyh pening kepala nak byr monthly tu..dan rumah tu bukan utk investment..

ke insurance co. mcm Pru, TI, Etiqa dll takde polisi MRTA mcm kes sy ni..musykil juga..
so agen2 semua, ada idea???sy mmg nak beli polisi MRTA tu..please offer me...tq
Then, kalau mcm tu, you just amik sama mcm yang you amik skrg laa....
 

mifard

Fun Poster
Joined
Mar 20, 2007
Messages
224
Reaction score
7
Points
15
ok bro semua..
problem dah settle..
thanks bg idea, kongsi pelan masing2..
tq
 
Sponsored Post
Top
Log in Register