MP Cheras minta maaf silap dakwa 42 plot tanah DBKL dijual sejak Annuar jadi menteri

CG Sponsors
cek mek molek

CG Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #2
Joined
Jun 3, 2013
Messages
76,233
Reaction score
12,114
Points
1,906
DAP jangan asyik ‘belit’, kemuka bukti atau lapor kepada SPRM – PCM

19 November 2020

MGF29112017_DiskusiUMNO-Online008.jpg

Datuk Huan Cheng Guan

KUALA LUMPUR – “Jangan asyik cakap tanpa bukti dan fakta dengan niat untuk terus racuni fikiran rakyat.
“Tindakan Pengerusi DAP, Tan Kok Wai yang bercakap menuduh Menteri Wilayah Persekutuan, Tan Sri Annuar Musa tanpa mengemukakan apa-apa bukti kukuh sebenarnya bukan sahaja meragukan malah timbul apakah agenda berbuat demikian?


“Pada kami, baik sahaja Kok Wai dan DAP membuat laporan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dan ambil apa sahaja tindakan undang-undang seperti kebiasaan terhadap mana-mana pihak yang mengkritik mereka,”
Itu kata-kata Pengerusi Parti Cinta Malaysia (PCM), Datuk Huan Cheng Guan berhubung tuduhan Kok Wai yang juga Ahli Parlimen Cheras bahawa 42 plot tanah milik Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) telah terjual sepanjang Annuar menjadi Menteri Wilayah Persekutuan lapan bulan ini.

Kata Cheng Guan, sememangnya senang untuk tuduh menuduh atau dakwa sesuatu sehingga mampu meracun atau mengelirukan rakyat namun negara mempunyai undang-undang,.
“Senang saja , kalau ada bukti rasuah , saya minta MP Cheras pergi lapor segera kepada SPRM. Kita tidak boleh biarkan perkara serius seperti ini begitu sahaja.

“Tetapi jika tidak ada bukti, saya minta pula DBKL dan Annuar serta Kementerian Wilayah Persekutuan menyaman Kok Wai kerana membuat fitnah. Jangan ingat anda kebal hanya kerana pembangkang.
“Ingat juga, rakyat juga bukanlah buta untuk dengar semua kenyataan tuduhan serta fitnah mengarut semata-mata kempen politik kamu,” katanya kepada MalaysiaGazette sebentar tadi.

Petang semalam sebuah portal berita melaporkan bukan sahaja mendakwa 42 plot tanah telah terjual sebaliknya juga menyoal apakah status penjualan tanah-tanah ini.
Dakwa Kok Wai lagi, sejak Annuar memegang jawatan Menteri Wilayah Persekutuan banyak tanah telah dijual kepada pihak swasta untuk dimajukan, dibangunkan sebagai projek perumahan dan campuran komersial.
Kok Wai mendakwa daripada 42 plot tanah tersebut, empat daripadanya adalah dari kawasan Parlimennya. -MalaysiaGazette

 
Sponsored Post

cek mek molek

CG Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #2
Joined
Jun 3, 2013
Messages
76,233
Reaction score
12,114
Points
1,906
Tan Kok Wai sila kemukakan bukti 42 plot tanah DBKL dijual


19 November 2020

MGF13062020_WALKABOUT-TIMBALAN-MENTERI-WILAYAH12-1.jpg

Timbalan Menteri Wilayah Persekutuan, Datuk Seri Dr Santhara Kumar bercakap pada sidang media selepas mengadakan sesi walkabout sempena Kempen Kesedaran Bebas Covid-19 & Publisiti Industri Perniagaan berikutan Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) di Masjid India, Kuala Lumpur. foto AFFAN FAUZI, 13 JUN 2020


KUALA LUMPUR – Tindakan Pengerusi DAP, Wilayah Persekutuan, Tan Kok Wai membuat tuduhan melulu terhadap Menteri Wilayah Perseketuan, Tan Sri Annuar Musa jelas membuktikan budaya parti itu yang suka mengeluarkan kenyataan berbaur fitnah.
Ahli Parlimen Cheras itu menuduh sebanyak 42 buah plot tanah milik Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) telah terjual sejak lapan bulan terakhir Annuar menjadi Menteri Wilayah Persekutuan.


Terkejut dengan tuduhan tidak berasas itu, Timbalan Menteri Wilayah Persekutuan, Datuk Seri Dr Santhara Kumar berkata, sememangnya Kok Wai tidak ubah seperti memperjudikan nasibnya dengan fakta tidak betul.
Kata Ahli Parlimen Segamat itu, bagi pemimpin yang sudah lama bergelumang dalam dunia politik untuk mengeluarkan kenyataan berbaur fitnah itu sungguh menjengkelkan serta mengejutkan.

“Saya boleh berikan pengesahan kepada anda, tidak ada apa-apa tanah DBKL terjual ketika Perikatan Nasional (PN) memerintah seperti yang didakwa oleh Kok Wai ini.
“Apakah DAP ini memang kebal untuk keluarkan apa sahaja tuduhan serta kenyataan tanpa siasatan? Memang peliklah.

“Tindakan Kok Wai ini sebenarnya mencemarkan imej Menteri, kementerian juga DBKL. Ini fitnah dan tidak benar sama sekali. Saya gesa Kok Wai untuk segera tampil berikan fakta serta bukti tentang dakwaan ini atau mohon maaf secara terbuka dengan segera,” katanya kepada MalaysiaGazette malam tadi.

MGF05052019_PERSIDANGAN-DAP_15.jpg

Tan Kok Wai

Semalam Malaysiakini melaporkan Kok Wai bukan sahaja mendakwa 42 plot tanah telah terjual sebaliknya juga menyoal apakah status penjualan tanah-tanah ini.

Dakwa Kok Wai lagi, sejak Annuar memegang jawatan Menteri Wilayah Persekutuan banyak tanah telah dijual kepada pihak swasta untuk dimajukan, dibangunkan sebagai projek perumahan dan campuran komersial.

Kok Wai mendakwa daripada 42 plot tanah tersebut, empat daripadanya adalah dari kawasan Parlimennya.
Santhara turut mencabar Kok Wai terus membuat laporan kepada Suruhanhjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) seandainya mempunyai segala macam bukti bagi membuktikan semua dakwaan tersebut.

“Sepatutnya sebagai seorang wakil rakyat veteran seperti anda yang cukup arif pastinya tahu selok belok bagaimana mahu tangani isu seperti ini, mengapa terus kepada media dan bukannya SPRM?
“Tolong buat laporan dengan kadar segera kepada SPRM untuk buktikan semua dakwaan serta pandangan anda,” ujarnya.

Dalam pada itu Santhara turut memberikan kata dua kepada Kok Wai untuk segera memohon maaf seandainya tidak dapat memberikan bukti dakwaan beliau.
“Jika beliau gagal mengemukakan sebarang bukti, tidak memohon maaf maka bersedialah untuk tindakan seterusnya seperti laporan polis serta proses perundangan. Jangan sesuka hati keluarkan kenyataan tidak profesional seperti ini,” tegasnya.

Santhara turut meminta Kok Wai menjelaskan maksud ‘over developement’ atau terlalu banyak pembangunan dilakukan oleh Annuar mahupun kementeriannya.
“Apa pula yang berlaku di Pulau Pinang, tidak banyak pembangunan di negeri DAP itu, sekadar hendak bertanya,” ujar Santhara. -MalaysiaGazette

 

cek mek molek

CG Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #2
Joined
Jun 3, 2013
Messages
76,233
Reaction score
12,114
Points
1,906
Wujud konflik kepentingan menteri terus teraju YWP, kata C4

November 20, 2020 5:49 PM

Yayasan-Wilayah-persekutuan-YWP-20112020-1.jpg

YWP ialah syarikat berdaftar bawah Akta Syarikat 1965 dan tidak diawasi oleh mana-mana pihak berkuasa termasuk Jabatan Audit Negara.

PETALING JAYA: Sebuah kumpulan anti rasuah berkata terdapat konflik kepentingan yang jelas kepada Menteri Wilayah Persekutuan Annuar Musa untuk terus menerajui Yayasan Wilayah Persekutuan (YWP), memberi amaran ia boleh menjurus kepada penyalahgunaan kuasa.

Pusat Memerangi Rasuah dan Kronisme (C4) berkata, Annuar mempunyai kuasa untuk menolak keputusan datuk bandar Kuala Lumpur dalam perkara perancangan seperti termaktub dalam Akta (Perancangan) Wilayah Persekutuan 1982.

“(Selain) merupakan pengerusi kepada pemilik tanah persendirian menerusi YWP, (Anuar) juga mempunyai kuasa yang membolehkan keputusan kerajaan berpihak kepada pemilik tanah persendirian yang sama,” kata Pengarah Eksekutif C4 Cynthia Gabriel dalam kenyataan.
“Secara jelasnya, timbul isu konflik kepentingan dan potensi penyalahgunaan kuasa seperti dilihat pada masa lalu.

“Penglibatan YWP kononnya dalam beberapa penjualan tanah sangat membimbangkan kerana ia adalah sebuah syarikat berhad yang tidak terikat dengan sebarang audit persekutuan atau kerajaan.

“Justeru, tiada sebarang mekanisme ketelusan atau kebertanggungjawaban untuk mengesan penipuan dan/atau konflik kepentingan berhubung urusan melibatkan tanah kerajaan.”

Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) baru-baru ini mendedahkan 97 transaksi penjualan tanah milik DBKL dilakukan tanpa merujuk kepada sebarang SOP sejak 2011, proses itu terlalu longgar dan mudah terdedah kepada penyalahgunaan kuasa.

PAC juga menyatakan pengurusan YWP terdedah konflik kepentingan kerana menteri Wilayah Persekutuan dan datuk bandar Kuala Lumpur adalah pengerusi dan ahli lembaga pemegang amanah yayasan itu.


YWP ialah sebuah syarikat berdaftar bawah Akta Syarikat 1965 dan ia tidak diawasi oleh mana-mana pihak berkuasa, termasuk Jabatan Audit Negara.

C4 turut membidas bekas menteri Wilayah Persekutuan Khalid Samad kerana kegagalannya memberi penjelasan lebih jelas mengenai penjualan tanah itu, sambil menambah mereka menganggarkan tanah terbabit bernilai sekitar RM4.28 bilion.

“Transaksi itu dilakukan bawah bidang kuasa bekas menteri Wilayah Persekutuan Tengku Adnan Mansor. Walaupun berlaku pertukaran kerajaan, butiran mengenainya tetap dirahsiakan dan tidak didedahkan kepada umum.

“Antara lain, Khalid gagal menjelaskan bagaimana penjualan tanah menjadi sesuatu yang meragukan pada peringkat permulaan, kenapa SOP tidak diikuti dan jenis pembaharuan yang ingin dilakukannya sebagai langkah pencegahan,” katanya.

C4 juga menggesa supaya laporan pasukan petugas khas 2018 mengenai penjualan tanah dibahaskan di Parlimen dan menambah hasil laporan itu masih belum diterbitkan sehingga kini.

Mereka turut mendesak Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) memberi butiran mengenai siasatan sebelum ini dan membuka semula siasatan, terutama yang melibatkan YWP.

 

cek mek molek

CG Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #2
Joined
Jun 3, 2013
Messages
76,233
Reaction score
12,114
Points
1,906
Annuar saman Tan Kok Wai, tuntut permohonan maaf, ganti rugi

November 20, 2020 8:46 PM

Annuar-Musa-n-Tan-Kok-Wai-Collage-191120.jpg

Annuar Musa mengepilkan notis guaman itu menerusi ciapan di Twitternya malam ini.

PETALING JAYA: Menteri Wilayah Persekutuan, Annuar Musa menyerahkan notis guaman menuntut ahli Parlimen Cheras, Tan Kok Wai menarik balik, membuat permohonan maaf dan ganti rugi berhubung kenyataan fitnah mengaitkannya dengan penjualan tanah Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL).

Menerusi notis difailkan peguam tetuan Sharul Hamidi dan Haziq, notis tuntutan itu turut diserahkan kepada portal Malaysiakini dan ketua pengarangnya, Gan Diong Keng kerana menyiarkan artikel memetik kenyataan ahli Parlimen DAP itu.

Annuar mengepilkan notis guaman itu menerusi ciapan di Twitternya malam ini.

Pada 18 November, Malaysiakini menyiarkan artikel bertajuk “MP Cheras dakwa 42 plot tanah DBKL dijual sejak Annuar jadi menteri”, dengan mendakwa 42 plot DBKL terjual dalam tempoh 8 bulan terakhir Annuar berkhidmat sebagai menteri Wilayah Persekutuan.


Beliau mempersoalkan status penjualan berkenaan dan adakah penjualan itu dilakukan mengikut peraturan ditetapkan.

Pada 19 November, Annuar menafikan tuduhan berkenaan dan menyifatkan dakwaan itu sebagai fitnah dan tuduhan berat.

Beliau menjelaskan, plot tersebut adalah tanah persendirian yang dimohon kepada DBKL untuk mengubah peraturan penggunaan tanah.

Laporan Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) menyatakan, penjualan tanah berkenaan tidak mempunyai sebarang SOP.


Ia juga menyatakan konflik kepentingan menteri Wilayah Persekutuan dan pembabitan datuk bandak Kuala Lumpur dalam Yayasan Wilayah Persekutuan (YWP).

Ini kerana yayasan itu didapati membeli tanah daripada DBKL, entiti yang juga dipengerusikan oleh menteri dan datuk bandar.

Yayasan itu berada di luar pemeriksaan Jabatan Audit Negara.


 

cek mek molek

CG Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #2
Joined
Jun 3, 2013
Messages
76,233
Reaction score
12,114
Points
1,906
FT minister demands apology from MP and Malaysiakini

November 20, 2020 8:28 PM

Annuar-Musa-n-Tan-Kok-Wai-Collage-191120.jpg

FT minister Annuar Musa has denied land sales by DBKL as alleged by Cheras MP Tan Kok Wai.

PETALING JAYA: Federal Territories Minister Annuar Musa today has issued a notice of demand to news portal Malaysiakini and Cheras MP Tan Kok Wai to retract and apologise for statements and reports over claims he had sold 42 assets belonging to Kuala Lumpur City Hall (DBKL) in the past eight months.

He said his legal firm had sent the demand letter to Tan, Malaysiakini and its editor-in-chief regarding the purported land transactions.

At a recent press conference at Parliament, Tan had said that 42 plots of land belonging to DBKL had been sold after Annuar became minister and he demanded an explanation.
Tan said many plots were sold to private entities to be developed into housing, commercial and other projects. “We are shocked that the minister has approved these sales in such a short time,” he said.


However, Annuar said he had not approved a single sale of assets since being appointed as minister, and that Tan’s claims had misled the people and “caused all sorts of allegations” to be levelled against him.

Annuar said he was “very disappointed and saddened” by Tan’s “very serious” allegations, adding that Tan had had the chance to raise the matter in the Dewan Rakyat but chose to do it at a press conference instead.

“Actions outside Parliament are subject to the law. So, I have instructed my lawyers to take legal action against Tan, because I view these allegations seriously,” Annuar told reporters at Parliament.

MPs have parliamentary immunity from defamation actions for statements made during parliamentary proceedings.

 

dloanman

CG Top Poster Club
Joined
Apr 15, 2012
Messages
24,217
Reaction score
1,872
Points
206
Annuar agih kepada penjaja jika menang saman RM20 juta
NORAFIZA JAAFAR | | 21 November 2020


anuar musa.jpg

Annuar (dua, kiri) menyampaikan sumbangan kepada salah seorang penerima di bawah program Wilayah Cakna 3.0 serta sumbangan kepada Persatuan Penduduk Kuala Lumpur di Menara DBKL 3 hari ini.
A
A
KUALA LUMPUR - "Jika menang tuntutan saman RM20 juta, satu sen pun saya tak nak ambil tapi saya akan agihkan kepada penjaja di Kuala Lumpur," kata Menteri Wilayah Persekutuan, Tan Sri Annuar Musa.

Beliau berkata, tuntutan saman ke atas Ahli Parlimen Cheras, Tan Kok Wai dan sebuah portal berita atas laporan berunsur fitnah mengenai penjualan 42 keping tanah Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) adalah untuk membersihkan namanya.

"Sekiranya dia tidak mahu menarik balik (tuduhan), dia tak nak minta maaf secara rasmi dan jika dia tidak dapat buktikan saya menjual tanah tersebut, saya tuntut dengan Kok Wai untuk bayar dengan saya RM10 juta. Satu pihak lagi adalah portal berita RM10 juta juga. Jadi ada RM20 juta.

"Saya saman bukan sebab nak duit tapi nak bersihkan nama saya, kita semua mati nak tinggalkan nama yang baik," katanya ketika berucap di program penyampaian sumbangan kepada komuniti Kuala Lumpur di bawah program Wilayah Cakna 3.0 serta sumbangan kepada Persatuan Penduduk Kuala Lumpur di Menara DBKL 3 hari ini.

Terdahulu, Ahli Parlimen DAP tersebut mendakwa bahawa 42 plot tanah DBKL terjual dalam tempoh lapan bulan Annuar berkhidmat sebagai Menteri Wilayah Persekutuan seperti dilaporkan sebuah portal terbabit.

Susulan itu, Annuar menerusi Peguam Tetuan Sharul Hamdi and Haziq menyerah notis Letter of Demand kepada Kok Wai, portal berita berkenaan dan ketua pengarangnya bersabit fitnah.

Annuar berkata, tuduhan tersebut dianggap keterlaluan dan menjejaskan nama baiknya hingga menyebabkannya tidak boleh tidur lena.

"Sejak saya jadi menteri belum ada sekeping tanah pun saya jual. Nak jual tanah perlu banyak prosedur sebelum diangkat ke pihak kementerian.

"Belum tahu cerita betul atau salah saya dah kena balun dulu. Saya malu (sebab) kita ada anak isteri dan keluarga. Kita pula wakil rakyat jika orang dah tak percaya kita, bertanding pilihan raya nanti kalah," katanya.

Artikel Penuh : https://www.sinarharian.com.my/arti...ih-kepada-penjaja-jika-menang-saman-RM20-juta
© 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf
 

Penbiru

CG Top Poster Club
Joined
Jan 12, 2008
Messages
21,458
Reaction score
2,535
Points
201
Kalau ikut standard yg DAP letak.....tak bersalah cabar org dgn saman, so kali ni Nuar Musa saman.So DAP hadaplah dgn penuh berani dan semoga berjaya.
 

balang

Super Active Member
Joined
Aug 28, 2009
Messages
7,467
Reaction score
90
Points
80
DAP, sapa yang tak kenal perangai depa ni..
 

cek mek molek

CG Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #2
Joined
Jun 3, 2013
Messages
76,233
Reaction score
12,114
Points
1,906
JUMPAKATMAHKAMAH.com

22m ·

Ini yang terbaik, apabila sudah mengeluarkan kenyataan yang salah, mohon maaf dan selesai kes di mahkamah.

Pengerusi DAP minta maaf pada Annuar Musa atas isu jual tanah DBKL
December 7, 2020 1:54 PM


annuar-musa-tan-kok-wai-2.jpg


PETALING JAYA: Pengerusi DAP, Tan Kok Wai, bertemu Menteri Wilayah Persekutuan, Annuar Musa, di pejabatnya bagi memohon maaf berhubung kenyataannya tentang penjualan tanah Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL).


Annuar di Twitter memaklumkan Tan menyerahkan surat pengakuan memohon maaf dan menarik balik kenyataannya yang dibuat pada 18 Nov.

Tan ketika dihubungi FMT mengesahkan permohonan maaf itu. “Iya, hal ini kerana komen saya yang dahulu merupakan fakta yang tidak benar.”
Annuar akan merujuk peguamnya menyusuli perkembangan ini.

Sebelum ini, peguam Annuar menyerahkan notis menuntut Tan menarik balik dan memohon maaf atas kenyataan yang mengaitkannya dengan penjualan 42 plot tanah DBKL.

Annuar menafikan tuduhan berkenaan, mengatakan beliau tidak pernah terima apa-apa permohonan daripada DBKL.

DBKL juga menyangkal dakwaan itu, mengatakan 42 plot tanah berkenaan milik persendirian yang memohon proses perubahan kepada zon guna tanah, kepadatan penduduk, dan nisbah plot terhadap Pelan Bandar Raya Kuala Lumpur 2020.


 

puyol

CG Top Poster Club
Joined
Jun 28, 2011
Messages
22,825
Reaction score
2,234
Points
201
JUMPAKATMAHKAMAH.com

22m ·

Ini yang terbaik, apabila sudah mengeluarkan kenyataan yang salah, mohon maaf dan selesai kes di mahkamah.

Pengerusi DAP minta maaf pada Annuar Musa atas isu jual tanah DBKL
December 7, 2020 1:54 PM


View attachment 320749

PETALING JAYA: Pengerusi DAP, Tan Kok Wai, bertemu Menteri Wilayah Persekutuan, Annuar Musa, di pejabatnya bagi memohon maaf berhubung kenyataannya tentang penjualan tanah Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL).


Annuar di Twitter memaklumkan Tan menyerahkan surat pengakuan memohon maaf dan menarik balik kenyataannya yang dibuat pada 18 Nov.

Tan ketika dihubungi FMT mengesahkan permohonan maaf itu. “Iya, hal ini kerana komen saya yang dahulu merupakan fakta yang tidak benar.”
Annuar akan merujuk peguamnya menyusuli perkembangan ini.

Sebelum ini, peguam Annuar menyerahkan notis menuntut Tan menarik balik dan memohon maaf atas kenyataan yang mengaitkannya dengan penjualan 42 plot tanah DBKL.

Annuar menafikan tuduhan berkenaan, mengatakan beliau tidak pernah terima apa-apa permohonan daripada DBKL.

DBKL juga menyangkal dakwaan itu, mengatakan 42 plot tanah berkenaan milik persendirian yang memohon proses perubahan kepada zon guna tanah, kepadatan penduduk, dan nisbah plot terhadap Pelan Bandar Raya Kuala Lumpur 2020.


Kena troll lah kejap lagi si Chen Guo Wei ni.
 
Sponsored Post
Top
Log in Register