Motor Untuk Ulang Alik Kerja

Recommended Brokers


jaih

Super Active Member
Joined
Jan 14, 2006
Messages
9,466
Reaction score
210
Points
73
scooter elegan ada 3 jenis..

-elegan 150 (lama) meter lonjong - tahan lasak

-elegan 150 (baru sikit) meter bulat dan ada meter rpm - lagi lasak elegan lama

-elegan 200 - bolih tahan lasak

-elegan 250 - (baru ) bentuk bolih tahan besar dan cantik tp cakap terus terang feedback dari onwer yg pakai rata2 kata motor ni underpower enjin tak powerfull dgn cc nya .. meter laju tak tepat.. maintenance agak mahal .. valve cuma 2 sahaja nk bandingkan dgn elegan 150 & elegan 200 ada 4 valve jadi dia ada power disitu.. average meter pon klu full throttle dlm 130 itu pon meter tipu meter laju tak caya cuba test dgn meter gps

- kalau nk ambil scooter area 250cc ambil evo sym 250i yg model lama harga pon dlm 5k to 7k 2nd hand lagi puas hati pakai laju pon laju standing dgn cc nya average maximum 140km to 150km klu tak main roller dan pulley :D


:- tips pengajaan scooter ni senang sahaja paling penting

1. jaga minyak hitam ( jgn biarkan mintak hitam kering atau low paras level kena rajin check minyak enjin terutama bila balik dari long distance sentiasa jaga paras minyak enjin anda- sebab scooter klu jem piston/rod atau enjin overhaul menangis dgr main ribu2 boss

2. jaga coolant radiator kalau kurang tambahkan ( sebab scooter ni sentiasa high rem enjin nya dia tiada gear dia pakai system cvt yg memerlukan rpm enjin tinggi baru dia akan berputar) so enjin cepat panas

3. service ikut saranan pengeluar mcm belting..roller.. mangkuk driveface autoshoe.. service ikut schedule.

4. semasa bawa scooter kita jgn buat mcm bawak motor rantai yg ada gear kita pulas2/rem thorttle laju2 makin cepat lah belting haus atau putus dan roller atau autoshoe pulley gear box akan rosak dgn cepat. bawak motor scooter ni kita pulas je mcm biasa so dia akan jalan sebab dia guna system cvt tidak perlu rem2

oh lagi satu minyak gearbox kena sentiasa waspada

bawak scooter ni sebenarnya sedap bawak .. relax jer kita bawak mcm duduk atas sofa santai.. bawa penumpang pon ok dan selesa.. brg2 pon bolih bawa byk nak2 yg ada box tu lagilah byk brg2 leh bawa..

aku ckp ni pasal aku peminat scooter start dari zaman habis belajar sampai skg.. pengumpul scooter hehehe

ambil lah scooter utk gi kerja ke ..daily ride ker bawa bini anak ke memang best ..:)cgrock
sy pengguna ele250 yg baru..bab underpower betul.. pasal masa dok manjat bukit grik... bertiang2 kena tinggal ngan KDT200..:))..
kaki modi elegan dah dpt skill bleh cruise dengan speed 140-160km/h @7-8k RPM..tp modal agak keras hehe....

speed ralat ngan GPS dlm 4-5 jer.. maksudnya speed gps 100..di meter moto 105km/h

kalau bukan kaki laju...average dok speed 90-110.. bleh pakai..
ele 250 takdak prob utk bawak sy n pillion yg berat kami dlm 190kg
 
Sponsored Post

Kamm Matt

Fun Poster
Joined
Sep 20, 2013
Messages
479
Reaction score
32
Points
20
klu poket selalu kempis takyah la pakai skut.. tak tahan belanja tinggi..


kapcai / sport je dah ok.. rantai.. tyr.. eo.. tu je.. coolant bukan tiap bulan nk tukar..
 

utbahz

Active Member
Joined
Jul 1, 2008
Messages
1,968
Reaction score
6
Points
25
klu poket selalu kempis takyah la pakai skut.. tak tahan belanja tinggi..


kapcai / sport je dah ok.. rantai.. tyr.. eo.. tu je.. coolant bukan tiap bulan nk tukar..
Betul.. Maintenance scooter mmg lagi parah dari kapcai dan seangkatan... Tp sbb selesa, long distance pun rilek aje.. Masih lagi setia ngan Scooter gemuk ni..
 

Kamm Matt

Fun Poster
Joined
Sep 20, 2013
Messages
479
Reaction score
32
Points
20
pgalaman pakai skut ulang alik UM-NILAI 2 tahun..

perit pedih.. hihi..
 

akecema

Legendary Member
Joined
Jan 26, 2007
Messages
18,460
Reaction score
971
Points
166
masa plan beli motor dulu aku punya pilihan
Yamaha LC135 dan Honda Future
last2 angkat LC135 sbb wife aku ckp future buruk
ikutkan aku suka future, tahan lasak, jimat minyak dan tank beso
 

nyioq

Fun Poster
Joined
Jul 17, 2007
Messages
667
Reaction score
25
Points
20
scooter elegan ada 3 jenis..

-elegan 150 (lama) meter lonjong - tahan lasak

-elegan 150 (baru sikit) meter bulat dan ada meter rpm - lagi lasak elegan lama

-elegan 200 - bolih tahan lasak

-elegan 250 - (baru ) bentuk bolih tahan besar dan cantik tp cakap terus terang feedback dari onwer yg pakai rata2 kata motor ni underpower enjin tak powerfull dgn cc nya .. meter laju tak tepat.. maintenance agak mahal .. valve cuma 2 sahaja nk bandingkan dgn elegan 150 & elegan 200 ada 4 valve jadi dia ada power disitu.. average meter pon klu full throttle dlm 130 itu pon meter tipu meter laju tak caya cuba test dgn meter gps

- kalau nk ambil scooter area 250cc ambil evo sym 250i yg model lama harga pon dlm 5k to 7k 2nd hand lagi puas hati pakai laju pon laju standing dgn cc nya average maximum 140km to 150km klu tak main roller dan pulley :D


:- tips pengajaan scooter ni senang sahaja paling penting

1. jaga minyak hitam ( jgn biarkan mintak hitam kering atau low paras level kena rajin check minyak enjin terutama bila balik dari long distance sentiasa jaga paras minyak enjin anda- sebab scooter klu jem piston/rod atau enjin overhaul menangis dgr main ribu2 boss

2. jaga coolant radiator kalau kurang tambahkan ( sebab scooter ni sentiasa high rem enjin nya dia tiada gear dia pakai system cvt yg memerlukan rpm enjin tinggi baru dia akan berputar) so enjin cepat panas

3. service ikut saranan pengeluar mcm belting..roller.. mangkuk driveface autoshoe.. service ikut schedule.

4. semasa bawa scooter kita jgn buat mcm bawak motor rantai yg ada gear kita pulas2/rem thorttle laju2 makin cepat lah belting haus atau putus dan roller atau autoshoe pulley gear box akan rosak dgn cepat. bawak motor scooter ni kita pulas je mcm biasa so dia akan jalan sebab dia guna system cvt tidak perlu rem2

oh lagi satu minyak gearbox kena sentiasa waspada

bawak scooter ni sebenarnya sedap bawak .. relax jer kita bawak mcm duduk atas sofa santai.. bawa penumpang pon ok dan selesa.. brg2 pon bolih bawa byk nak2 yg ada box tu lagilah byk brg2 leh bawa..

aku ckp ni pasal aku peminat scooter start dari zaman habis belajar sampai skg.. pengumpul scooter hehehe

ambil lah scooter utk gi kerja ke ..daily ride ker bawa bini anak ke memang best ..:)cgrock
Woww..nice info tuan. boleh pula ya yg Elegan 250 2 Valve saja yek..
memang underpower la klu gitu..
tak cuba melamar Nmax, Nxv pula ke tuan?

Ambe baru cadang nak amek scoot nouvo seken saja buat gi kedai & antor anak gi sekolah..huhuhuu..
Wife dok berkenan Nvx..jenuh la nak angkat baru plak hehehee..
 

Kbyne

Legendary Member
Joined
Jan 23, 2011
Messages
11,676
Reaction score
474
Points
131
Kalau nak yg lasak,boleh buat sukan,redah belukar,kampung,sukan extreme,motocross kelapa sawit,laluan denai,pantai...perghhh...banyak kegunaan dia...ambilla motocross...KLX ker...

banjir pun kalau takat lutut boleh lepas,sebab exhaust pipe dia tinggi...
 
Last edited:

steelheart

Fun Poster
Joined
Mar 20, 2012
Messages
688
Reaction score
46
Points
20
Woww..nice info tuan. boleh pula ya yg Elegan 250 2 Valve saja yek..
memang underpower la klu gitu..
tak cuba melamar Nmax, Nxv pula ke tuan?

Ambe baru cadang nak amek scoot nouvo seken saja buat gi kedai & antor anak gi sekolah..huhuhuu..
Wife dok berkenan Nvx..jenuh la nak angkat baru plak hehehee..
brand yamaha insyallah ok , brand yg bolih dipercayai.. nvx dan nmax spare part dia ala2 mcm y15 jugak agak keras sebab brand yamaha kan al maklum lah .. nouvo pon ok juga jarang problem yg pelik2, saya tgk nouvo antara scooter yg sustain ramai jugak yg pakai tapi depend pada onwerlah kalau onwer pandai jaga maintain ikut jadual insyallah ok.. ( kalau nk ambil nouvo LC ada pakai coolant leh jalan jauh sikit)
 

steelheart

Fun Poster
Joined
Mar 20, 2012
Messages
688
Reaction score
46
Points
20
sy pengguna ele250 yg baru..bab underpower betul.. pasal masa dok manjat bukit grik... bertiang2 kena tinggal ngan KDT200..:))..
kaki modi elegan dah dpt skill bleh cruise dengan speed 140-160km/h @7-8k RPM..tp modal agak keras hehe....

speed ralat ngan GPS dlm 4-5 jer.. maksudnya speed gps 100..di meter moto 105km/h

kalau bukan kaki laju...average dok speed 90-110.. bleh pakai..
ele 250 takdak prob utk bawak sy n pillion yg berat kami dlm 190kg
elegan 250 masa dia launching dulu memang saya tertarik .. rupa bentuk dia memang cantik nak2 lampu belakang dia win.. besar dan tegap body dia ... yup ele 250 kalau bawa pillion memang mantap.. :)cgrock
 

soyabean84

Active+ Member
Joined
Mar 18, 2009
Messages
3,257
Reaction score
78
Points
30
saya dah ubah keputusan. saya ambik SYM 185,. byk positif komen. murah pun murah
Bro dok dekat mana? Kalau bro dok kawasan luar bandar susah nak dapat part kalau in-case, tp sy harap bro bwk berhemah je. Pakai la motor apa pun kalau kita bwk berhemah insyaAllah xde apa2.

Setakat ni part moto ni paling bnyk dekat penang...
 
Sponsored Post
Top
Log in Register