BTC USD 61,098.7 Gold USD 1,792.47
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Motor Elektrik Nirsentuh & Tiada Unsur Nadir Bumi Di Bangunkan Di Jerman

Xploit Machine

CG Top Poster Club
Joined
Nov 23, 2012
Messages
32,210
Reaction score
4,197
Points
236
Kita sentiasa mendengar bahawa kenderaan elektrik kan menyelamatkan bumi dari pencemaran bahan api. Tetapi ia tidak lestari sepenuhnya seperti yang diuar-uarkan oleh Elon Musk. Hakikantnya kenderaan elektrik masih menggunakan motor yang memerlukan magnet. Magnet pula memerlukan unsur nadir bumi (seperti bauksit) yang lombongnya mengakibatkan kerosakan yang teruk seperti yang dapat dilihat di Pahang.

Motor-Elektrik-MAHLE-C-950x534.jpeg.webp

Mahle, sebuah syarikat komponen automotif Jerman telah memperlihatkan rekaan motor elektrik yang bukan sahaja tidak memerlukan unsur nadir bumi tetapi juga mempunyai komponen nirsentuh bagi mengurangkan keperluan penyelenggaraan yang kerap.

Magnet digantikan dengan elektromagnet dengan gegelung kuprum pada teras besi. Kuasa disampaikan pada gegelung secara aruhan tanpa kontak fizikal seperti motor elektrik konvensional. Menurut Mahle, ini akan menyelesaikam masalah sambungan yang haus kerana geseran, penghasilan debu (kerana kawasan sentuhan yang haus) sekaligus membuatkan motor mereka boleh beroperasi lebih lama. Motor elektrik pada kenderaan elektrik semasa mempunyai hayat sehingga 20-30 tahun sebelum perlu diganti.

Motor-Elektrik-MAHLE-B-950x535.jpeg.webp

Dengan inovasi ini kenderaan elektrik yang boleh beroperasi hampir sama seperti kereta bahan api fosil akan menjadi realiti tanpa kerisauan motor diganti. Ia juga mengurangkan pergantungan kepada unsur nadir bumi yang 90% pasarannya dimonopoli oleh China pada waktu ini. China telahpun mula mengehadkan eksport unsur nadi bumi bagi mengawal pasaran serta untuk kegunaan domestik.

Sumber Mahle menerusi New Atlas
 

CG Sponsors
Top
Log in Register