monitor freeze

CG Sponsors




sure_pips

Fun Poster
Joined
Jun 13, 2008
Messages
839
Reaction score
6
Points
15
Salam,
just nak tau.....bhgn apa yg x betul/rosak.

senarionya.......setiap kali on pc lebih 1 jam.....page yg sedang di surf mcm 'short current'....lps tu page akan hang bbrp saat tanpa boleh buat apa2......klik pun tak mau jln.

bila dah ok, boleh surf mcm biasa. tp kdngkala slps hg, monitor akan gelap skjp dan keluar balik page yg sblm freeze....so boleh surf kembali.

next phase pula, sambung lg surf.....selang bbrp jam......terus akan jd gelap....peringkat ni langsung x boleh buat apa.....hanya pandang monitor yg gelap, lampu power yg biru pun jd orange. pilihan yg ada....hanya restart balik secara force.

* sbg makluman, pc just bought, monitor ada 4, tp yg hang hanya 2 je....so persoalan skrng.....masalah pc or monitor?:D

harap otai2 dpt bantu sblm rujuk pd pembekal....
10q in advance:)cgrock
 
Sponsored Post

nokaki

Active Member
Joined
May 26, 2008
Messages
2,159
Reaction score
2
Points
25
Salam,
just nak tau.....bhgn apa yg x betul/rosak.

senarionya.......setiap kali on pc lebih 1 jam.....page yg sedang di surf mcm 'short current'....lps tu page akan hang bbrp saat tanpa boleh buat apa2......klik pun tak mau jln.

bila dah ok, boleh surf mcm biasa. tp kdngkala slps hg, monitor akan gelap skjp dan keluar balik page yg sblm freeze....so boleh surf kembali.

next phase pula, sambung lg surf.....selang bbrp jam......terus akan jd gelap....peringkat ni langsung x boleh buat apa.....hanya pandang monitor yg gelap, lampu power yg biru pun jd orange. pilihan yg ada....hanya restart balik secara force.

* sbg makluman, pc just bought, monitor ada 4, tp yg hang hanya 2 je....so persoalan skrng.....masalah pc or monitor?:D

harap otai2 dpt bantu sblm rujuk pd pembekal....
10q in advance:)cgrock
monitor jrg brmslh
kcuali kalo dh brgelombang mb ada problem
sypun ada prblem mcm ne gelap & hang dulu
mgkin kipas kotor & mgkin mslh harware juga
tp ada lagi otai Expert sini
mrk lbh tau :D
 

felix

Active+ Member
Joined
Mar 9, 2006
Messages
3,170
Reaction score
7
Points
25
masa surf je ke benda nie terjadi...masa main game, wat keje,tgk movie ada jadi x?
 

sure_pips

Fun Poster
Joined
Jun 13, 2008
Messages
839
Reaction score
6
Points
15
masa surf je ke benda nie terjadi...masa main game, wat keje,tgk movie ada jadi x?
semua jd, tu yg confused.
adakah pc yg prob atau monitor yg prob.

*2 monitor je yg asyik freeze n blackout, lps tu on balik, lg 2 dok steady je.
 

nokaki

Active Member
Joined
May 26, 2008
Messages
2,159
Reaction score
2
Points
25
semua jd, tu yg confused.
adakah pc yg prob atau monitor yg prob.

*2 monitor je yg asyik freeze n blackout, lps tu on balik, lg 2 dok steady je.
try bersih kipas dulu bro
kalo dh clear msh jugak
mbb da hardware problem
 

sanz

Super Active Member
Joined
Jul 30, 2008
Messages
5,911
Reaction score
481
Points
81
bende baru pun leh ade prob jugak. 1st thing ko check kat BIOS. heat CPU ni brape. dulu aku ade repair satu PC problem dia camni gak. tengok2 kaki antara mobo ngan casing tu dia tak letak. jadi ade short la. 70% problem ni aku rase hardware.
 
Sponsored Post
Top
Log in Register