Mohon pandangan dan cadangan berkenaan perniagaan Perabot custom made

Recommended Brokers


Jackhalid

Super Active Member
Platinum Member
Joined
May 24, 2008
Messages
6,373
Reaction score
947
Points
111
terima kasih tn jackhalid..

dlm bisness adakalanya minat tu penting..
dari situ mula timbulnya kesungguhan utk success..

setuju xda repeat customer..
tp kita boleh main harga base on kualiti..
maksudnya kita shj yg jual produk/service mcm tu..
harga xleh dibuat perbandingan dgn syarikat lain..

bila kualiti yg baik..ada identiti dan unik..
akan menarik minat tetamu tn rumah, bertanya ttg produk/service cabinet syarikat yg dibuat..

lain2 segment.. lain2 cara marketingnya..

klo dpt job kt rumah2 orang kaya/ office yg nak buat renovation..
itu semua segment income bonus..

yg paling penting kualiti.. add on keunikkan..

:D
setuju. kalau ada minat & kesungguhan, bolehlah sehabis baik. TETAPI, modal kena kental. tu penting. WORKING CAPITAL a.k.a MODAL KERJA. pasal biz camni modal intensif. modal kecik tak boleh tahan.

kalau saya buat biz ni atau apa2 biz, marketing saya mudah je. saya akan offer kualiti bagus tapi harga jauh lagi murah dari pesaing. sebab nak build portfolio & dapatkan testimoni + referral. suffer sikit & kejap. lama2 baru biz pickup. sebab bila orang dah trust & word-of-mouth banyak, bolehlah naikkan harga utk dapatkan margin lebih besar. :)
 
Sponsored Post

jaws_am

Legendary Member
Joined
May 29, 2008
Messages
10,019
Reaction score
1,448
Points
191
setuju. kalau ada minat & kesungguhan, bolehlah sehabis baik. TETAPI, modal kena kental. tu penting. WORKING CAPITAL a.k.a MODAL KERJA. pasal biz camni modal intensif. modal kecik tak boleh tahan.

kalau saya buat biz ni atau apa2 biz, marketing saya mudah je. saya akan offer kualiti bagus tapi harga jauh lagi murah dari pesaing. sebab nak build portfolio & dapatkan testimoni + referral. suffer sikit & kejap. lama2 baru biz pickup. sebab bila orang dah trust & word-of-mouth banyak, bolehlah naikkan harga utk dapatkan margin lebih besar. :)
setuju2..
modal penting..
nak rolling lagi..
 

Hamirul

Fun Poster
Joined
Jul 14, 2010
Messages
799
Reaction score
5
Points
15
Assalam,

Ade x geng2 sini yang pernah buat dan sedang buat perniagaan perabot tempah khas. Contohnya kabinet dapur, almari baju dan lain-lain lagi termasuk perabot pejabat etc2.

Saya tengah run business ni dah hampir setahun lebih bertempat di kota kinabalu sabah. Untung kasar sebulan average dalam 5 angka je. Bila dah ditolak segala kosting, x berapa boleh pergi.
Ini disebabkan faktor2 ekonomi di sabah:
1. Pekerja nak gaji tinggi je
2. Pembeli nak harga murah je
3. Banyak saingan dari bengkel2 kecil (depan rumah pun boleh jadi) haha

Jadi saye nak mintak jasa baik dari warga cg terutama yang ade pengalaman dalam bidang ni, mungkin boleh beri pendapat atau cadangan?
Saya perhatikan demand tinggi untuk build in cabinet ni kat kawasan perumahan yang baru siap.

Boleh naikkan banner kat simpang jalan masuk & selitkan brosur kat peti surat setiap rumah untuk promosi secara offline.

Untuk promosi online, boleh bina website/ blog. Gunakan marketplace seperti mudah.my untuk letak iklan. Sebaiknya update iklan kat mudah setiap hari :giggle:

:)cgrock
 

bintara80

Active Member
Joined
Aug 11, 2010
Messages
2,434
Reaction score
19
Points
35
aku xda pengalaman perniagaan perabut..

tp just untuk memahami masalah..

1) Kena kenal pasti niche company (keunikkan perabut,service,trademark,jenis kualiti bahan,dll)
2) Bila ada produk..kenal pasti customer segment kita..
let say customer nk murah zaman2 gawat nih..so jual produk murah + promote premiun edition utk customer tertentu..
3) Kenal pasti produk apa yg margin keuntungan tinggi.. promote lebih sikit..
4) staff yg ada kena supportive.. sebab kdng2 kecuaian staff menyebabkan kita rugi.. so tiap2 hari pesan kt staff utk focus ttg penjimatan dan mengurangkan kecuaian.. Maklum ttg bonus yg baik jika company berjaya buat duit lebih.. bila dh janji mesti tunaikan kpd staff..

5) finally yg jrng orang sebut.. bila jdi boss, 3 tahun pertama ikat perut, kesemua keuntungan company digunakan untuk menaiktaraf kualiti dan produk..

dlm masa yg sama.. sbgi boss rekod segala bonus2 tertunggak yg patut kita dapat tp x dibayar lagi.. selepas 3 tahun pertama.. start kutip balik hasil bonus tersebut..
3 tahun pertama ikat perut...setuju sangat2
 

ujikaji1

Fun Poster
Joined
Oct 25, 2007
Messages
416
Reaction score
7
Points
15
Salam.
Luas skop perniagaan.
Bukan hanya supply perabot
mungkin boleh buat kelas ke.
atau membekalkan alatan untuk diy perabut ke.
sekarang ni ramai yg minat diy sendiri

Suka tengok orng buat live di facebook
macam apeng impian
ada satu lagi tu kongsi nak baiki barang elektrik.
secara x langsung orang akan beli dengan tuan barang2 untuk DIY
 

Gigahertz CS

Active Member
Joined
Sep 23, 2011
Messages
1,573
Reaction score
130
Points
48
betul tu tuan, cuma masalah kat sabah ni dari segi taraf hidup x sama dengan semenanjung, boleh dikatakan golongan pertengahan dan atas tu x ramai sini, mungkin dalam 10~25% je.

1 lg yg saye nampak, perniagaan ni susah sikit nak duplicate/kembangkan sebab terlampau banyak benda/masalah teknikal yang owner perlu handle sendiri, xmasuk lg setiap projek tu custom, cycle pendek, VS dengn business yg mass production (makanan/item/kosmetik) gitu.
kalau anda dah meniaga 1 tahun. rekod niaga tu apply kat aeon. try jadi merchant. bila dah jadi merchant boleh beri pembeli beli secara hutang. kalau nak beli perabut secara cash. banyak pilihan ada. tapi kalau secara hutang tak banyak pilihan pembeli. btw. tu hari say ada pergi ke kedai perabot dekat dengan rumah saya. tanya amoi kedai tu meja l-shape berapa? di katanya rm800. maka balik rumah tgk pamplet tesco meja l shape rm199. mmg membeli di tesco lah. selang dua minggu lepas tu .....

kedai perabut berusia 20tahun tu terbakar! saya tak tau lah kot dia kecik hati dengan saya.
 

Carrot

Junior Member
Joined
Oct 25, 2014
Messages
74
Reaction score
2
Points
11
kalau anda dah meniaga 1 tahun. rekod niaga tu apply kat aeon. try jadi merchant. bila dah jadi merchant boleh beri pembeli beli secara hutang. kalau nak beli perabut secara cash. banyak pilihan ada. tapi kalau secara hutang tak banyak pilihan pembeli. btw. tu hari say ada pergi ke kedai perabot dekat dengan rumah saya. tanya amoi kedai tu meja l-shape berapa? di katanya rm800. maka balik rumah tgk pamplet tesco meja l shape rm199. mmg membeli di tesco lah. selang dua minggu lepas tu .....

kedai perabut berusia 20tahun tu terbakar! saya tak tau lah kot dia kecik hati dengan saya.
Saya ad dgar2 yg kebanyakan kdai perabot yg terbakar tu disengajakan apabila sale tidak achieved.. Dan itu antara cara puak2 c*** ni untuk mendapatkan modal melalui insurans yang di claim disebabkan kebakaran kedai
 

Gigahertz CS

Active Member
Joined
Sep 23, 2011
Messages
1,573
Reaction score
130
Points
48
Saya ad dgar2 yg kebanyakan kdai perabot yg terbakar tu disengajakan apabila sale tidak achieved.. Dan itu antara cara puak2 c*** ni untuk mendapatkan modal melalui insurans yang di claim disebabkan kebakaran kedai
sekarang tapak kedai perabot sudah berdirinya rumah kedai.
 
Sponsored Post
Top
Log in Register