BTC USD 56,221.9 Gold USD 1,820.30
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Mohon Cadangan Pil Penambah Susu Bagi Kaum Ibu

tirani

Active+ Member
Joined
Jul 23, 2007
Messages
2,639
Reaction score
3
Points
25
aku kat sini nak berkongsi maklumat kat ibu-ibu/ummi/mak/mummy/bonda semua dan tak lupa juga para ayah/abah/ayahanda/dady/bapak (sekadar memberi beberapa panggilan) yang ada pengalaman menambah susu badan untuk diberikan kepada anak tersayang masing2..

kat opis aku ni ada srg kakak ni dia cadang beberapa pill untuk menambah susu badan ni seperti:

1- Domperidone (kesan: mulut kering/sakit kepala/kekejangan perot)
2- Maxolon (kesan: mengantuk)
3- Metoclopramide (kesan: tak tau
4- Motilium (kesan:tak tau) atau
5- Raglan (kesan: despress)



jadi bagi yang ada pengalaman sendiri/rakan2..saudara mara..jiran tetangga..mai la kita pakat2 kongsi kot2 ada pill yg paling kurang kesan sampingan dia..
 
Last edited:
Sponsored Post

rafina_80

Active+ Member
Joined
Jan 30, 2008
Messages
4,102
Reaction score
44
Points
30
aku dulu amek pil spirulina jer..xde kesan sampingan pun..amek stat dari pregnant..susu memang byk..

akak aku skrang ni minum kopi radix..dia ckp pun memang byk susu..tu pun kawan dia yg suggestkan..kat skola dia ramai yg cuba dan memang berkesan..

xpernah cuba lak pil2 yg kat atas tu..x berani nak makan pil sebarangan tanpa nasihat doktor..
 

eboss

CG Hardcore
Platinum Member
Joined
Nov 29, 2007
Messages
85,652
Reaction score
1,895
Points
591
aku kat sini nak berkongsi maklumat kat ibu-ibu/ummi/mak/mummy/bonda semua dan tak lupa juga para ayah/abah/ayahanda/dady/bapak (sekadar memberi beberapa panggilan) yang ada pengalaman menambah susu badan untuk diberikan kepada anak tersayang masing2..

kat opis aku ni ada srg kakak ni dia cadang beberapa pill untuk menambah susu badan ni seperti:

1- Domperidone (kesan: mulut kering/sakit kepala/kekejangan perot)
2- Maxolon (kesan: mengantuk)
3- Metoclopramide (kesan: tak tau
4- Motilium (kesan:tak tau) atau
5- Raglan (kesan: despress)



jadi bagi yang ada pengalaman sendiri/rakan2..saudara mara..jiran tetangga..mai la kita pakat2 kongsi kot2 ada pill yg paling kurang kesan sampingan dia..

BTujuan makan pill nie sebab nak kasi tambah susu badan?
 

eboss

CG Hardcore
Platinum Member
Joined
Nov 29, 2007
Messages
85,652
Reaction score
1,895
Points
591
aku dulu amek pil spirulina jer..xde kesan sampingan pun..amek stat dari pregnant..susu memang byk..

akak aku skrang ni minum kopi radix..dia ckp pun memang byk susu..tu pun kawan dia yg suggestkan..kat skola dia ramai yg cuba dan memang berkesan..

xpernah cuba lak pil2 yg kat atas tu..x berani nak makan pil sebarangan tanpa nasihat doktor..

makan banyak spirulina boleh mengubah cel darah...lagi bahya..kang tak pasal2 luka keluaq darah hijau lak..:))
 

tirani

Active+ Member
Joined
Jul 23, 2007
Messages
2,639
Reaction score
3
Points
25
aku dulu amek pil spirulina jer..xde kesan sampingan pun..amek stat dari pregnant..susu memang byk..

akak aku skrang ni minum kopi radix..dia ckp pun memang byk susu..tu pun kawan dia yg suggestkan..kat skola dia ramai yg cuba dan memang berkesan..

xpernah cuba lak pil2 yg kat atas tu..x berani nak makan pil sebarangan tanpa nasihat doktor..

radix ni rasa mcm x baguih la..maneh sgt kopi dia..aku penah rasa dulu..beli 2 kotak...lepas tu terus stop..mungkin x sesuai dgn badan aku..tp apa pun tQ dgn cadangan saudara
 

rafina_80

Active+ Member
Joined
Jan 30, 2008
Messages
4,102
Reaction score
44
Points
30
makan banyak spirulina boleh mengubah cel darah...lagi bahya..kang tak pasal2 luka keluaq darah hijau lak..:))

ye ke..tapi dulu mkn ok jer..xde pape pun..mgkn serasi kot..
 

insyi©

CG Top Poster Club
Joined
Mar 1, 2008
Messages
28,101
Reaction score
177
Points
123
banyakkan minum horlick....makan pil ni hanya sesuai utk yg mmg tiada susu badan lgsg....cth: org yg ambik anak angkat....tp nak susukan sndiri...

the best way is...the mother herself mempunayi keinginan yg kuat utk menyusukan anak dia...coz penghasilan susu ni berkait jugak dgn emosi si ibu...sbb tu ada inner personal touch antara anak dan ibu...:)
 

tirani

Active+ Member
Joined
Jul 23, 2007
Messages
2,639
Reaction score
3
Points
25
aku dulu amek pil spirulina jer..xde kesan sampingan pun..amek stat dari pregnant..susu memang byk..

akak aku skrang ni minum kopi radix..dia ckp pun memang byk susu..tu pun kawan dia yg suggestkan..kat skola dia ramai yg cuba dan memang berkesan..

xpernah cuba lak pil2 yg kat atas tu..x berani nak makan pil sebarangan tanpa nasihat doktor..

betoi tu..apa pun mesti jumpa Dr dulu..lain la kalau demam biasa..bleh ambik ubat terus tanpa perlu jumpa Dr..kalau jumpa nanti Dr charge konsultan plak..mahai weii..
 

tirani

Active+ Member
Joined
Jul 23, 2007
Messages
2,639
Reaction score
3
Points
25
banyakkan minum horlick....makan pil ni hanya sesuai utk yg mmg tiada susu badan lgsg....cth: org yg ambik anak angkat....tp nak susukan sndiri...

the best way is...the mother herself mempunayi keinginan yg kuat utk menyusukan anak dia...coz penghasilan susu ni berkait jugak dgn emosi si ibu...sbb tu ada inner personal touch antara anak dan ibu...:)

satu lagi cadangan yang bagus..utk pengetahuna semua..bini aku ni dulu lepas bersalin memamng ada bg susu..tp masuk bulan ke 5 dia kena pi kursus 3 minggu..tak bleh balik..pasai tu proses/kilang susu tu tutup..dah tak generate dah..salah satu idea dia makan pil..atau ada cadangan lain..??
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register