BTC USD 59,936.9 Gold USD 2,414.20
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Modul Latihan Kenegaraan Malaysia Madani Bawa Golongan Muda Kenali Sejarah Negara - PMX

Sponsored Post

Modul Latihan Kenegaraan Malaysia Madani bawa golongan muda kenali sejarah negara​


05 JUN 2024

2677942.jpg

Anwar Ibrahim - Foto: Bernama


PUTRAJAYA ā€“ Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata Modul Latihan Kenegaraan Malaysia Madani yang diperkenal hari ini memberi peluang kepada golongan muda mengenali sejarah negara sekali gus menghargai jasa pemimpin dan pejuang terdahulu.

Beliau berkata, modul itu adalah berteraskan Perlembagaan Persekutuan dan ia diperkemas mengikut peredaran masa khususnya dalam aspek pendigitalan.

ā€œKita dalam modul ini harus tegak kenal sejarah negara kita bahawa negara merdeka dan berdaulat kerana sumbangan semua pihak.

ā€œMelayu sebagai tunjangnya dengan semangat kebangsaan dan kemerdekaan dan penyertaan semua kaumā€¦ Cina, India, Dayak, Iban, Melanau dan semua suku,ā€ katanya ketika berucap meluncurkan modul itu di sini hari ini.

Anwar berkata anak muda juga perlu menyusuri sumbangan pemimpin lama kerana kekuatan yang mereka ada sebelum ini boleh digunakan untuk mengangkat lagi martabat negara.


Aku tertarik part ni. Beliau berkata, modul itu adalah berteraskan Perlembagaan Persekutuan dan ia diperkemas mengikut peredaran masa khususnya dalam aspek pendigitalan.

As long as memberikan penekanan yg tegas part pengorbanan bangsa Melayu melepaskan hak kewarganegaraan kpd kaum pemdatang yg British bawa masuk, yg membawa kpd wujudnya HAK2 ISTIMEWA YG DIJAMIN PERLEMBAGAAN, aku setuju apa2 modul. Itu asas negara kita.
 
apaĀ² kem pun best ngurat awek ...

aku dulu kem pengakap pun dapat amoi sabah .. tapi tulah .. jodoh tak kesampaian bile mampu bertahun 1thn ..
hubungan PJK memang tak baik utk manusia yg punya hawa napsu buas mcm aku ..
 
Antara intipati penting yg wajib ada dlm modul latihan :

- Konsep JUS SOLI yg dilaksanakan yg membawa kepada wujudnya HAK2 ISTIMEWA.

Beri kefahaman yg betul2 kpd semua warga negara mengapa HAK2 ISTIMEWA itu wujud.

Dan terangkan juga cara untuk menghapuskan hak2 istimewa tersebut, iaitu
1. Dengan org2 melayu dan bumiputera sendiri yg setuju utk dihapuskan, DGN PERKENAN Majlis Raja2 Melayu,

atau

2. Penarikan balik hak kewarganegaraan kpd kaum yg dibawa oleh British, kerana hak kewarganegaraan itu wujud dgn kewujudan hak2 istimewa. Andai hak2 istimewa hendak dihapuskan, maka hak kewarganegaraan juga wajib dihapuskan.
 
tu namanya rebranding kalau lobai jadi kerajaan pun diorg tukar, dulu diorg kutuk pak lah islam hadari islam ada hari, kalau diorg jadi kerajaan tak tau la ap punch line diorg nak pakai pulok.:sick:
Kalau PAS rasanya brand dorg mesti bertemakan KEPIMPINAN ISLAM atau ULAMA.

Tp andai betul mereka akan rebrand kerajaan jadi Malaysia Negara Islam, harap sistem2 Qard Al Hassan dan cujai berkonsepkan Zakat dan ekonomi Ukhrawi akan dilaksanakan lah.

Bayangkan negara Islam tp laksanakan sistem cukai kafir mcm GST/SST, mmg jadi fitnah kpd agama Islam yg suci.
 
Sponsored Post

Back
Top
Log in Register