Modi bakal letak batu asas kuil di lokasi konflik

CG Sponsors
mazri_2008

CG Top Poster Club
Joined
Nov 9, 2008
Messages
46,305
Reaction score
3,178
Points
201
INDIA-POLITICS-RELIGION-TEMPLE_1596616904.jpg

Orang ramai menunggu kehadiran Perdana Menteri India, Narendra Modi, bagi majlis meletakkan batu asas pembinaan kuil. - Foto AFP

AYODHYA: Bandar Ayodhya semalam bersiap sedia untuk upacara yang bakal dihadiri Perdana Menteri India, Narendra Modi, bagi meletakkan batu asas kuil Hindu di atas runtuhan masjid yang dimusnahkan perusuh pada 1992.

Pembinaan kuil di utara India itu, yang akan bermula hari ini dan disiarkan secara langsung di televisyen, adalah antara ikrar parti nasionalis Hindu diketuai Modi, Parti Bharatiya Janata (BJP) sejak sekian lama.

Sebuah masjid berdiri di tapak itu selama hampir 500 tahun sehingga ia dimusnahkan fanatik Hindu pada 1992.

Tragedi itu mencetuskan rusuhan di seluruh India hingga meragut 2,000 nyawa, kebanyakannya penduduk India beragama Islam, yang menjadi antara keganasan agama terburuk sejak negara itu mencapai kemerdekaan.

Penganut Hindu percaya tapak asal itu adalah kuil yang dibina bagi memperingati dewa pahlawan Rama dilahirkan di Ayodhya kira-kira 7,000 tahun lalu, namun sebuah masjid dibina di atas tempat kelahirannya sekitar kurun ke-16.

Pada November tahun lalu, mahkamah tertinggi India menyerahkan kawasan itu kepada penganut Hindu selepas melalui proses perundangan selama berpuluh tahun lamanya, serta memberikan lokasi lain kepada orang Islam untuk membina masjid.

Ia adalah kejayaan hebat bagi BJP, namun pengkritik melihatnya sebagai agenda Modi untuk mengubah India daripada negara sekular kepada negara Hindu, sekali gus meminggirkan 200 juta rakyat beragama Islam, namun dinafikan beliau.

Hari ini juga menandakan genap setahun sejak kerajaan Modi melucutkan status autonomi dan melaksanakan perintah langsung terhadap Kashmir yang majoritinya didiami penganut Islam, juga antara ikrar BJP.

Upacara Ayodhya yang diadakan pada tarikh dipilih ahli nujum, dipendekkan kerana COVID-19, apabila sekurang-kurangnya dua sami dan orang kanan Modi yang juga Menteri Dalam Negeri, Amit Shah, disahkan positif virus itu.

Bekas Presiden Pusat Kajian Dasar (CPR), Pratap Bhanu Mehta, berkata esok adalah penentu pembentukan asas kepada struktur yang berbeza bagi Perlembagaan India.

"Ia bukan saja mengenai kuil baharu, tapi menggambarkan hakikat bahawa asas struktur perlembagaan India sedang berubah," katanya. - AFP

 
Sponsored Post

lau_kau

Super Active Member
Joined
Aug 2, 2007
Messages
8,786
Reaction score
781
Points
121
Biasa la negara dia, dia nak buat apa dia xpeduli....
 

aim02Aug

Super Active Member
Joined
Sep 5, 2011
Messages
6,547
Reaction score
706
Points
121
biarkan lah
xberbaloi gaduh kt tanah sana

benda yg diorg sembah xde upaya- xboleh gerak mana2 - duduk setempat je
 
Sponsored Post
Top
Log in Register