modded and custom figure--->share here

CG Sponsors




bboy_im

Active Member
Joined
Jan 9, 2010
Messages
1,977
Reaction score
2
Points
35
ade sape2 kat sini yg minat modded figure x?kalu ade bleh la share teknik2 ye..care2 nk paint figure & macam2 lagi..:)

yg ni aku punye custom work..da siap,yg pic ni cara aku buat dari mule2 sampai akhir..

SIC MASKED RIDER MIRAGE AGITO

pic sebelum custom


step 1 - buat dagu ngn tanduk dulu. yang tang mata tu aku amek dari sic vol 22 kuuga sbb yang mata asal kecik sangat..


step 2 - buang balik tanduk sbb x jadi:"> buat base body,kepala & belakang


step 3 - buat bahu,bahagian kaki & kasut



step 4 - touch up bahagian kepala,buat tanduk balik,da mule ukir bahagian kaki & bahu sikit2


step 5 - tambah tanduk,kasi panjang lagi & ukir bahagian kepala,detail bahagian gigi :D


step 6 - 80% da siap,tinggal nk tambah pisau kat tepi tangan figure ni


step 7 - 90% siap,da plas pakai kertas pasir..


step 8 - cat base color dulu


step 9 - da siap..hensim!!!! hehe


 
Last edited:
Sponsored Post

my.name.is.nad

Legendary Member
Joined
May 12, 2008
Messages
10,496
Reaction score
6
Points
115
best.. dulu time muda2 saya suka wat zoids.. gundam tak suka sgt.. sbb mahal n susah nak dibuat.. huhuhuhu
 

bboy_im

Active Member
Joined
Jan 9, 2010
Messages
1,977
Reaction score
2
Points
35
best.. dulu time muda2 saya suka wat zoids.. gundam tak suka sgt.. sbb mahal n susah nak dibuat.. huhuhuhu
ye ke,kalu ade lg simpan zoid tu bleh la share2 kat sini,nk tengok jugak custom work kamu..:)

yg ni pakai figure s.i.c kamen rider,gundam xbrapa minat sangat..
 

mangacrazie85

Fun Poster
Joined
Aug 22, 2008
Messages
567
Reaction score
0
Points
10
perghh..xsangka sini ada section custom figure. hebat!!!
akku aritu penah cuba nak wat pkai putty tamiya, 1st time buat so try n error la..last2 mmg error. aku x cmporkan putty tu btol2 n at the end tak keras2. T_T..agakyer ada cara x nk betol kan silap nih??
 

bboy_im

Active Member
Joined
Jan 9, 2010
Messages
1,977
Reaction score
2
Points
35
perghh..xsangka sini ada section custom figure. hebat!!!
akku aritu penah cuba nak wat pkai putty tamiya, 1st time buat so try n error la..last2 mmg error. aku x cmporkan putty tu btol2 n at the end tak keras2. T_T..agakyer ada cara x nk betol kan silap nih??
bese pakai putty tamiya senang je..ko kne campur dua2 bahan tu sama banyak..pastu uli la smpai sebati..aku buat campur air sikit,senang sbb xla melekit kat tangan..ko try buat figure ape dulu?

bese putty ni lambat jugak nk keras..dalam 1 hari gk nk betul2 keras..
 

mangacrazie85

Fun Poster
Joined
Aug 22, 2008
Messages
567
Reaction score
0
Points
10
tu la psal yer..aku taktau waktu 1st time try..aku mix gitu2 jer...rupa yer kene uli smpai colour dia pon rata semua.
agakyer yg kesilapan aku tu( smpai arini x keras2), mcmaner nk repair balik yer bro?? boleh ker direpair balik??
 

bboy_im

Active Member
Joined
Jan 9, 2010
Messages
1,977
Reaction score
2
Points
35
nk repair putty tu ke?kalu xjd try buat yg baru la..nk repair xleh rasenye..aku pn baru lg main custom figure ni,xbrape tahu sangat..hehe

ade 2 lg projek custom aku..nnti da nk siap aku tepek pic kt sini..
 

mangacrazie85

Fun Poster
Joined
Aug 22, 2008
Messages
567
Reaction score
0
Points
10
T_T..rugi putty aku beli mahal2 last2 kene buang jer..
btw bro..lepas kita psang putty..nk colour mcmnaer?? boleh ajar x?? n bro pkai airbrush or hand painted??
 

bboy_im

Active Member
Joined
Jan 9, 2010
Messages
1,977
Reaction score
2
Points
35
yg ni aku spray je..tp yg bese org buat pakai air brush ngn hand paint..

utk hand paint elok pakai yg brand MR.color..elok sikit..ko custom figure ape ek?

ko gune sume putty tu ke mase custom?xde balance langsung?
 

mangacrazie85

Fun Poster
Joined
Aug 22, 2008
Messages
567
Reaction score
0
Points
10
ni 1st time aku nk cuba blajar buat custome..aku nk buat custo hulk face-off jdik juggernaut.

yg bro cat base coor tu mmg wajib ker bro?? kita xleh toyoh colour pd surface xpa base ker?? n base colour tu nnk beli baper rm?? nama dia aper yerk??
 
Sponsored Post
Top
Log in Register