modal atau margin yg sesuai dan moneymangement

Live Forex Chart

Currency
Rates
EUR / USD
1.20795
USD / JPY
103.84
GBP / USD
1.35885
USD / CHF
0.89080
USD / CAD
1.27043
EUR / JPY
125.433
AUD / USD
0.76867

CG Sponsors




cyberhulk_fx

Fun Poster
Joined
Jan 9, 2009
Messages
595
Reaction score
41
Points
20
salam semua trader2 forex semua mari kita kongsi cara pengurusan kewangan atau money management dalam forex....

bagi saya purata risiko yg saya akan letakan dalam urusniaga saya adalah 10% ke 15%...bagai mana dengan anda semua??
 
Sponsored Post

fising

Active+ Member
Joined
Aug 9, 2007
Messages
2,907
Reaction score
1,025
Points
101
salam semua trader2 forex semua mari kita kongsi cara pengurusan kewangan atau money management dalam forex....

bagi saya purata risiko yg saya akan letakan dalam urusniaga saya adalah 10% ke 15%...bagai mana dengan anda semua??
biasa...aku guna 3%- 5% dari margin aku..maximum gatal tangan aku guna 8%...tu kalau dah guna 8% dari margin...aku dah tak senang duduk..:">
 

matlan

Passed Away
Joined
Apr 11, 2007
Messages
7,279
Reaction score
165
Points
73
biasa...aku guna 3%- 5% dari margin aku..maximum gatal tangan aku guna 8%...tu kalau dah guna 8% dari margin...aku dah tak senang duduk..:">
aku pun biasa guna 4-6% dr margin... kalau aku betul2 yakin barulah aku guna lebih dr itu, itu pun 10% margin . Kalu guna margin 10% mmg aku x tinggal laptop...
 

788

Active+ Member
Joined
Jan 18, 2009
Messages
4,601
Reaction score
18
Points
25
Otai-otai kat sini cakap modal yang sebaiknya adalah at least US1K..lagi banyak lagi bagus..
 

monohaihyip

Active Member
Joined
Mar 20, 2007
Messages
1,316
Reaction score
13
Points
25
Otai-otai kat sini cakap modal yang sebaiknya adalah at least US1K..lagi banyak lagi bagus..
Aku juga fikir sekurang2nya 1k adalah modal terbaik sbb klu kurng dari itu x balek modal tunggu komputer, masa kita pun rugi, aku biasa nya trade 10% dari modal, kawn2 yg lain cammana?
 

astagold.UMOFX

Legendary Member
Joined
Jul 10, 2008
Messages
13,054
Reaction score
605
Points
161
modal 1K kalau dah nak trade live betul2 dan kalau dah confident dgn kebolehan/strategy yang nak digunakan.

Kalau modal usd100 pun boleh juga, utk praktis live trade utk lebih meyakinkan diri sebelum pergi ke 1K. Belajar live dgn modal USD100 tak membazir masa, walaupun untung mungkin sikit, tapi pengalaman dan dapatkan feel tu yang penting sebelum guna modal lebih besar. Bila kita trade Live, lebih banyak ilmu yang kita akan dapat.

Tapi kalau rasa2 dah ready, nak terus live 1k pun boleh :D
 

sobie

Fun Poster
Joined
Mar 17, 2008
Messages
153
Reaction score
5
Points
15
aku guna about 2%...pendapat aku, risk management ni based pada trading style and plan....kalau ada plan yang cun, start as low as $300 dah mencukupi...pendapat lagi satu ialah trading plan pun sama penting dgn risk management...
 

shenon

Freshie
Joined
Feb 17, 2009
Messages
5
Reaction score
0
Points
3
Kalau nak selesa masuk 1k. &aru rasa berbaloi... tapi kalau baru nak belajar 100 pun cukup.
Money management tersangat penting. tak digalakkan guna melebihi 10% dari modal. (reason: nak tahan pip -ve). kalau main long term, jangan nak harap la guna lebih dari 10%. kalau main scalping boleh dimaafkan...
Dengan money management yang betul, hanya dgn 20 pip sehari; dalam sebulan boleh dapat 100% dari modal.
 
Sponsored Post
Top
Log in Register