BTC USD 57,777.0 Gold USD 1,831.42
Time now: Jun 1, 12:00 AM

MLM Sesat Menyerang Mahasiswa

Kehidupan

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
Jan 11, 2008
Messages
25,111
Reaction score
217
Points
123
KAJANG - Selain tokoh korporat, golongan politik, artis, rupa-rupanya keahlian ‘Ajaran MLM’ turut menular di kalangan siswazah Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA) di seluruh negara.

Sekali pandang, penglibatan siswazah IPTA seakan-akan memperluaskan rantaian perniagaan jualan langsung (MLM), tetapi ada ‘udang di sebalik batu’.

Jika artis dijadikan daya penarik meyakinkan penyertaan orang awam menganut ajaran sesat itu, pembabitan siswazah IPTA pula sebagai formula menarik lebih ramai generasi muda di negara ini selain sebagai pelapis ajaran itu.

Bekas pengikut yang dikenali sebagai Dian Milyan, 20-an, ketika ditemui semalam mendakwa, sejak penglibatannya kira-kira beberapa tahun lalu, dianggarkan ribuan siswazah IPTA sepertinya terjebak.

Katanya, masing-masing terdiri mereka yang masih tercari-cari arah hidup dan yang ‘kehausan’ dalam bidang agama.

Selain pelajar IPTA, kata Dian, dakyah itu juga melibatkan pegawai- pegawai yang menjawat jawatan tinggi dan pegawai di IPTA dan ia memudahkan operasi berkembang di institusi pengajian tinggi.

“Malah sudah ada pegawai yang sudah dilantik ke jawatan besar. Ia bukan rekaan, ia kebenaran… ia berbeza dengan method (kaedah) dakwah yang diikuti Norah yang bertiga semasa dalam kelas tilawah, kami dalam satu kelas mempunyai kira- kira 40 ahli.

“Jadi, bila berkenalan antara satu sama lain, rupa-rupanya ramai yang masih menuntut di IPTA,” katanya sambil menambah ahli yang tertua mencapai umur 50-an dibenarkan membawa anak untuk mengikuti pengajaran yang diadakan dua kali seminggu itu.

Ditanya modus operandi pertubuhan ini berjaya ‘menakluk’ pelajar IPTA, kata Dian: “Mereka bukan berdakwah secara terbuka, tetapi ahli lama (kebanyakan pelajar yang mempunyai pertalian saudara dengan pengikut) akan membisikkan kebesaran ajaran itu kepada rakan baik mereka, kemudian diseru mencari rangkaian yang lain.”

Bagi diri Dian pula, dia didakwa ‘diperangkap’ oleh rakan baiknya sendiri.

“Ketika itu, pegangan iman saya begitu longgar ditambah dengan kekusutan memikirkan soal keluarga dan pelajaran, tiba-tiba datang rakan menceritakan kehebatan ajaran itu yang menjanjikan saya menemui ‘bahagia’.

“Saya dibenar pilih nama kesukaan saya kerana kata ‘ketua pentilawah’, saya diberi autoriti berbuat demikian kerana semasa saya kecil saya tak berupaya meminta, dan dengan nama baru ia dianggap sebagai ‘kelahiran semula,” katanya.

Mengenai caj keahlian, Dian berkata, untuk kumpulan pelajar, bayaran yang dikenakan lebih murah iaitu RM300 sebagai yuran pendahuluan, ‘infaq’ bulanan hanya RM150 dan pelaksanaan ‘hijrah’ sekitar RM3,000 saja.

Sumber : Kosmo
 
Sponsored Post

miXxer

Legendary Member
Joined
Nov 12, 2007
Messages
13,252
Reaction score
63
Points
120
ape yg depa ajar ni? xde detail lg ka?
 

aaril

Fun Poster
Joined
May 2, 2008
Messages
829
Reaction score
6
Points
15
ni kes samer dengan geng UM ker??? :-? isk2..~X(
 

klon8504

Super Active Member
Joined
Jun 21, 2008
Messages
5,110
Reaction score
6
Points
65
MLM tu ape.. marketing level ke?
 

aidiryatim

Legendary Member
Joined
Dec 25, 2006
Messages
14,011
Reaction score
22
Points
120
adeiii.. macam2 hal la.. abuya dulu2 tuh pn.. bini2 nyer terpelajar abis..
minta sentiasa dpt hidayah Allah
 

klon8504

Super Active Member
Joined
Jun 21, 2008
Messages
5,110
Reaction score
6
Points
65
urm...MLM apee ek.. spe leh terang kan
 

ahib0205

Legendary Member
Joined
Nov 18, 2007
Messages
19,329
Reaction score
740
Points
166
Baiklah. Ajaran ini mengajar kita dengan lebih dekat lagi. Contohnya bagaimana untuk solat yang betul, panduan pilih nama sendiri, mengucap syahadah sekali lagi dengan bersaksikan "ustaz" tertentu dan macam-macam lagi :D

Betul kan? :(scam
 
Sponsored Post

CG Sponsors
Top
Log in Register