Minyak Petrol mana paling Jimat Di Malaysia?

CG Sponsors




MrDisc

Active Member
Joined
Dec 22, 2016
Messages
1,989
Reaction score
189
Points
38
Hoho...cepat kering rupanya....ingat perjalanan lebih jauh isi PETONAS nie...:)

Petronas cepat Kering ..bila cepat Kering Kita Akan isi minyak dengan lebih kerap, bila kerap isi minyak kurang untung la...Bukan Ape pun
 
Sponsored Post

accessive

Active Member
Joined
Feb 17, 2014
Messages
1,089
Reaction score
210
Points
43
Seingat sy laman kereta.info penah buat test pada beberapa brand petrol ni. Result dia macam ni kalau tak silap...

-Spark-

Minyak Sh*ll paling cepat ignites/menyala. Performance wise, minyak sh*ll lebih smooth dan lebih pickup.
Minyak petr*nas paling lambat ignites.
Brand lain, average.

-Clean-

Minyak calt*x paling cepat padam dan habiskan sisa minyak. Jadi permukaan kebuk lebih bersih untuk persediaan kitaran pembakaran seterusnya. Logiknya, lebih bersih, lebih efisyen.
Minyak petr*nas paling lambat habiskan sisa pembakaran. Lama2 kotoran akan terkumpul.
Brand lain, average.

* tapi ujian ni bukan 100% tepat. sekadar penambahan maklumat. dan ujian ni dah lama, mungkin brand petrol hari ini dah di upgrade ke tahap yg lebih baik.
* nk link google sendiri la malas pulak nak cari hehehe
 

MrDisc

Active Member
Joined
Dec 22, 2016
Messages
1,989
Reaction score
189
Points
38
Bila bercerita bab mcm nie..mmg kena ada split test tue.

Minyak Sh*ll - Mereka dah lama berniaga ( anda lebih bijak dari saya )

Minyak petr*nas - Berniaga tahun 1974

Minyak cap DAN LAIN-LAIN ( anda lebih bijak dari saya )

How can we expect? Mcm mana nak banding student SPM 10 A+++ dengan Budak Melayu dapat UPSR 8A sekolah kat sinun.

Cuma cap PETONAS (ckp pelat) ini semakin digeruni dan ini yang kita harus bangga dan bersyukur sebagai anak malaysia.... :(paid

ps/: Kita moto kijer peon balun minyak cap buraq pon gitu jugak... Kalo overhaul pon blum tentu pickup...moto lama.... :D



Seingat sy laman kereta.info penah buat test pada beberapa brand petrol ni. Result dia macam ni kalau tak silap...

-Spark-

Minyak Sh*ll paling cepat ignites/menyala. Performance wise, minyak sh*ll lebih smooth dan lebih pickup.
Minyak petr*nas paling lambat ignites.
Brand lain, average.

-Clean-

Minyak calt*x paling cepat padam dan habiskan sisa minyak. Jadi permukaan kebuk lebih bersih untuk persediaan kitaran pembakaran seterusnya. Logiknya, lebih bersih, lebih efisyen.
Minyak petr*nas paling lambat habiskan sisa pembakaran. Lama2 kotoran akan terkumpul.
Brand lain, average.

* tapi ujian ni bukan 100% tepat. sekadar penambahan maklumat. dan ujian ni dah lama, mungkin brand petrol hari ini dah di upgrade ke tahap yg lebih baik.
* nk link google sendiri la malas pulak nak cari hehehe
 

syamsoulcc

Super Active Member
Joined
Apr 30, 2014
Messages
9,522
Reaction score
2,132
Points
151
Seingat sy laman kereta.info penah buat test pada beberapa brand petrol ni. Result dia macam ni kalau tak silap...

-Spark-

Minyak Sh*ll paling cepat ignites/menyala. Performance wise, minyak sh*ll lebih smooth dan lebih pickup.
Minyak petr*nas paling lambat ignites.
Brand lain, average.

-Clean-

Minyak calt*x paling cepat padam dan habiskan sisa minyak. Jadi permukaan kebuk lebih bersih untuk persediaan kitaran pembakaran seterusnya. Logiknya, lebih bersih, lebih efisyen.
Minyak petr*nas paling lambat habiskan sisa pembakaran. Lama2 kotoran akan terkumpul.
Brand lain, average.

* tapi ujian ni bukan 100% tepat. sekadar penambahan maklumat. dan ujian ni dah lama, mungkin brand petrol hari ini dah di upgrade ke tahap yg lebih baik.
* nk link google sendiri la malas pulak nak cari hehehe
tu la...dulu waktu aku pakai kancil aku dulu...mmg tak best minyak petronas....

aku suka pakai shell waktu tu...

.mmg sangat jelas rasa perbezaan nya antara shell dan petronas....

ada sekali tu, minyak petronas aku isi habis mcm air...
aku pun tak tau kenapa....sampai aku duk memaki2 petronas....dan aku tanam dlm hati dah tak nak pakai petronas...

tapi selepas dah 7 tahun lebih, sejak ada setel app, aku saja la try isi petronas..

sebenarnya aku nk try Setel App tu je sebenarnya...sebab tak nak org cop aku ketinggalan zaman, so aku try la....
haha....

lepas try isi petronas, aku rasa ok pulak...
rasa jimat minyak....performance ok je..
sampai la dkt 2 tahun dh aku pakai petronas....

.

maybe dulu mmg petronas low qualitiy kot.
tapi maybe selepas 7 tahun tu, banyak benda depa upgrade kt minyak depa kot....haha..
wallahualam...
 
Last edited:

MrDisc

Active Member
Joined
Dec 22, 2016
Messages
1,989
Reaction score
189
Points
38
Ini kalo SETEL kelaut (KALAU) agak2 bos u turn tak? :p


tu la...dulu waktu aku pakai kancil aku dulu...mmg tak best minyak petronas....

aku suka pakai shell waktu tu...

.mmg sangat jelas rasa perbezaan nya antara shell dan petronas....

ada sekali tu, minyak petronas aku isi habis mcm air...
aku pun tak tau kenapa....sampai aku duk memaki2 petronas....dan aku tanam dlm hati dah tak nak pakai petronas...

tapi selepas dah 7 tahun lebih, sejak ada setel app, aku saja la try isi petronas..

sebenarnya aku nk try Setel App tu je sebenarnya...sebab tak nak org cop aku ketinggalan zaman, so aku try la....
haha....

lepas try isi petronas, aku rasa ok pulak...
rasa jimat minyak....performance ok je..
sampai la 2 tahun lebih dh aku pakai petronas....

.

maybe dulu mmg petronas low qualitiy kot.
tapi maybe selepas 7 tahun tu, banyak benda depa upgrade kt minyak depa kot....haha..
wallahualam...
 

syamsoulcc

Super Active Member
Joined
Apr 30, 2014
Messages
9,522
Reaction score
2,132
Points
151
Ini kalo SETEL kelaut (KALAU) agak2 bos u turn tak? :p
Silap tulis tadi...aku pakai petronas dkt 2 tahun dh... Bukan 2 tahun lebih...

Pasal Setel App..bagi aku, aku puas hati....
Memudahkan kerja...

Waktu mula2 setel app ni launch, mmg agak bnyk masalah yg annoying....tapi aku stay je pakai petronas...sbb dah start rasa ok minyak petronas...

.dan aku rasa skarang mmg dah takda masalah apa2 dh pasal Setel App ni....semua cun je...line pun ok je...
 

MrDisc

Active Member
Joined
Dec 22, 2016
Messages
1,989
Reaction score
189
Points
38
Setel setakat nie pon kwn guna berdesup isinya..

Tekan Picit Angkat Masuk Picit dalam moto buruk nie aa...

Cuma heran kenapa refer a friend tue stop yer...

Ker saya tak update apps? :ROFLMAO:

Silap tulis tadi...aku pakai petronas dkt 2 tahun dh... Bukan 2 tahun lebih...

Pasal Setel App..bagi aku, aku puas hati....
Memudahkan kerja...

Waktu mula2 setel app ni launch, mmg agak bnyk masalah yg annoying....tapi aku stay je pakai petronas...sbb dah start rasa ok minyak petronas...

.dan aku rasa skarang mmg dah takda masalah apa2 dh pasal Setel App ni....semua cun je...line pun ok je...
 

syamsoulcc

Super Active Member
Joined
Apr 30, 2014
Messages
9,522
Reaction score
2,132
Points
151
Setel setakat nie pon kwn guna berdesup isinya..

Tekan Picit Angkat Masuk Picit dalam moto buruk nie aa...

Cuma heran kenapa refer a friend tue stop yer...

Ker saya tak update apps? :ROFLMAO:
Aku check ada lagi refer friend tu...

Click bahagian "More"..

By the way, jgn lupa link kan Mesra Card dgn settle app...senang nak claim minyak free :D
 

MrDisc

Active Member
Joined
Dec 22, 2016
Messages
1,989
Reaction score
189
Points
38
Boleh refer friend lagi laa yer..

Adoii kena tebuk atap hp buruk saya nie laa...

Dah update apps dah...tebuk atap betul laa..!!!

Confirm boleh kan?

Makcik belah mak saya rokiah tanya pasal friend2 tue..saya ckp saya punya hp lama xboleh buat dah...

p/s: Claim minyak free..mcm mana tue? Kira mcm mana baru dapat free..isi singgit jek saya...budak peon jek...so bila boleh dapat free?

Saya check ada lagi refer friend tu...

Click bahagian "More"..

By the way, jgn lupa link kan Mesra Card dgn settle app...senang nak claim minyak free :D
 
Sponsored Post
Top
Log in Register