BTC USD 44,730.7 Gold USD 1,742.75
Time now: Jun 1, 12:00 AM

mintak tolong

young and dangerous

Active Member
Joined
May 12, 2008
Messages
1,090
Reaction score
14
Points
25
salam..ni kawan nak mintak pendapat warga cg.. setelah habis satu malam ni aku surf tenet.. akhirnya aku jumpa laptop ni..

Model Acer Aspire One
Operating System Linpus Linux Lite Version
Platform Intel Atom processor N270 (1.60GHz, 533 MHz FSB, 512 KB L2 cache)

Mobile Intel 945GSE Express Chipset (DDR2 400/533MHz)

Mobile Intel 82801GBM Chipset
System Memory 1GB RAM DDR2
Display 8.9" inch WSVGA high-brightness (typical 180-nit)
Acer CrystalBrite TFT LCD
1024x600 pixel resolution
* LED backlight
* LVDS interface
* 262.000 colours supported
Storage NAND flash module: 8GB

Storage expansion: SD Card Reader

Multi-in-1 card reader: Supporting Secure Digital (SD) Card, MultiMedia Card (MMC), Reduced-Size Multimedia Card (RS-MMC), Memory Stick, Memory Stick Duo, Memory Stick PRO Duo
Audio High-definition audio support
Two built-in stereo speakers
MS-Sound compatible Built-in digital microphone
Communication Integrated Acer Crystal Eye webcam, supporting 0.3 megapixel resolution.

WLAN4: Acer InviLink 802.11b/g Wi-Fi CERTIFIED network connection, supporting Acer SignalUp wireless technology.

LAN: 10/100 Mbps Fast Ethernet
I/O ports Multi-in-1 card reader
SD Card reader for storage expansion
Three USB 2.0 ports
External display (VGA) port
Headphone/speaker/line-out jack
Microphone-in jack
Ethernet (RJ-45) port
DC-in jack for AC adapter
Special keys & controls 84-key keyboard with 1.6mm(minimum) key travel

Touchpad pointing device with two buttons

12 function keys, four cursor keys, one Home key for Linpus Linux Lite ver, hotkey controls, embedded numeric keypad, international language support

Power button with LED

Easy-access switch with LED: WLAN, WWAN
Power 30W adapter with power cord
24 W 2200 mAh-3-cell Li-ion battery pack(3-hour battery life)
Dimension (W x D x H) 249 (W) x 170 (D) x 29 (H) mm
Weight 0.99 kg


nak mintak pendapat.. sesuai tak natang ni untuk dikerjakan dgn kerja2 berat.. harap membantu..
 
Sponsored Post

edrais

Fun Poster
Joined
Dec 22, 2005
Messages
736
Reaction score
40
Points
20
cuba tanya tokputih,
dia ader pomot netbook ni kalau x silap aku.

bagi aku kalau untuk kija2 opis tu okay la.
office suite ngan internet ok, entertainment basic ok.

cumer kene bemesra ngan os, linux tu, kalau idak tukau kan kepada windows.
 

young and dangerous

Active Member
Joined
May 12, 2008
Messages
1,090
Reaction score
14
Points
25
cuba tanya tokputih,
dia ader pomot netbook ni kalau x silap aku.

bagi aku kalau untuk kija2 opis tu okay la.
office suite ngan internet ok, entertainment basic ok.

cumer kene bemesra ngan os, linux tu, kalau idak tukau kan kepada windows.

ade satu dia pakai os windows.. rege mahal skit.. jadi dari linux ni nak tuka ke windows bleh ka..
 

young and dangerous

Active Member
Joined
May 12, 2008
Messages
1,090
Reaction score
14
Points
25
aku nak buat hentak forex ngan maintain web je laptop ni... sesuai tak rasa2.. compaq aku dah kondem dah.. berat plak nak usung merata..
 

onizuka

Active Member
Joined
Mar 4, 2007
Messages
1,604
Reaction score
40
Points
30
X sesuai .............................

sebab kalo hang nak mentein web .. at least kena ada 2GB RAM

sebab kalo main ngan web .. RAM adalah nyawa pc/laptop

mentein web slalunya orang pakai

Potoshop
Dreamveaver
adobe flash
FTP software
dan mcm2 lagi ikut jenis kesesuain anda ..


nak better amik mahal sket .. taopi for sure puas hati .. TQ

just my sekupang komen
 

edrais

Fun Poster
Joined
Dec 22, 2005
Messages
736
Reaction score
40
Points
20
boleh tukau ke windows lanun kalau nak murah,

setakat porex aku rasa no problem punyer,
upgrade kat ram dia skit mcm kawan kita cakap tu.

jenis ni diaorang dah panggil netbook, internet patut x jadi masalah
 

young and dangerous

Active Member
Joined
May 12, 2008
Messages
1,090
Reaction score
14
Points
25
trimas.. ok kalau untuk kegunaan yang aku nak pakai tu apa spec yang sepatutnya.. dan boleh upgrade tak..netbook ni.. mahal tak cost..
 

zattara

Active Member
Joined
Apr 26, 2008
Messages
1,514
Reaction score
22
Points
30
just nak share xperience jak ni...ermmm...pada kebiasaannya nak upgrade lappy ni leceh sikit..ctnya..nak upgrade ram la..nak kena pertimbangkan dia punya slot nak masuk tu bleh maksimum sampai baper...pastu..klau yang takder grafik kad tu..sakit sikit la, internal punya built in...tak masyuk..
yang pasti, klau nak beli lappy pasni,biorlah yg ader grafik kad..tak kisah la ATi ker Nvidia ker..janji ader...utk design pon support,utk games pon support..:)
 

young and dangerous

Active Member
Joined
May 12, 2008
Messages
1,090
Reaction score
14
Points
25
sapa boleh suggest apa spec yang terbaik..dan jenis laptop.. aku p dah tengok aspire one ni.. kecik sesangat nak tgk graph pun bleh buta mata aku.
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register