Minta Tulunn..Comp tak boleh detected SATA HDD

CG Sponsors




MoshedFX

Super Active Member
Platinum Member
Joined
Nov 15, 2007
Messages
8,374
Reaction score
89
Points
70
salam semua..

aku nk minta tulun sapa yg tahu..aku ada satu komp lama...

Motherboard 478 P4 laa...die mmg support sata..

hari ni aku beli HDD sata, aku pun cucuk la cam biasa..kat dalam komp aku ada satu PATA yg dah lama dah pkai..

tapi bila aku cucuk jer..aku masuk window...tak detected SATA hdd yg aku baru masuk tadi..camna la aku nk format ke.apa2 ke..aku masuk BIOS..aku jumpa die detcted atas nama RAID...

aku pun ada driver motherboard apa ntah nama SATA RAID..aku dah install...tapi die tetap tak detected..tapi ada ja icon kata SATA RAID tu running..

kalu aku bukak software die..aku tak paham camna nk pkai SATA raid tu..kna setting apa2 ke....uwaaaaa:((

sdey btull...baru nk layan donlod....tp tak detected lak HDD SATA aku...sapa2 leh tulun....tulunnnnnn~X(~X(


SOLUTION
caranya mudah saja..

1.just masuk control panel..
2. masuk administrative tool..
3. klik storage..
4.godek2 kat situ utk buat partition atau format..
5.selamat mencuba..
 
Last edited:
Sponsored Post

repair_tv

Junior Member
Joined
Sep 13, 2008
Messages
91
Reaction score
0
Points
6
masuk cmos/bios dan cari tpt sata.disable sata.beres...
 

MoshedFX

Super Active Member
Platinum Member
Joined
Nov 15, 2007
Messages
8,374
Reaction score
89
Points
70
masuk cmos/bios dan cari tpt sata.disable sata.beres...
disable? kira tak bagi die detected lansung ke SATA dalam BIOS?

pastu bila masuk dalam window..aku leh nampak la ekk SATA nyer HDD? kire leh format and pkai la ekk?:-?:-?
 

DDos

Legendary Member
Joined
Nov 7, 2007
Messages
14,110
Reaction score
690
Points
166
disable? kira tak bagi die detected lansung ke SATA dalam BIOS?

pastu bila masuk dalam window..aku leh nampak la ekk SATA nyer HDD? kire leh format and pkai la ekk?:-?:-?
bila ko disable sata, hdd masih berfungsi cuma bukan dalam mode sata. no worry hdd takde problemo, leh format cam biasa :)paid
 

MoshedFX

Super Active Member
Platinum Member
Joined
Nov 15, 2007
Messages
8,374
Reaction score
89
Points
70
Currently Active Users Viewing This Thread: 3 (3 members and 0 guests)
MoShed, ikscentre, DDos Attack
meh2 abang ikscentre ngan DDOS..meh la tulunn...huhu :(
 

MoshedFX

Super Active Member
Platinum Member
Joined
Nov 15, 2007
Messages
8,374
Reaction score
89
Points
70
bila ko disable sata, hdd masih berfungsi cuma bukan dalam mode sata. no worry hdd takde problemo, leh format cam biasa :)paid
ok2..aku try...yeaaaaaa :)paid
 

MoshedFX

Super Active Member
Platinum Member
Joined
Nov 15, 2007
Messages
8,374
Reaction score
89
Points
70
ok2..aku try...yeaaaaaa :)paid
huhu..aku dah try..takleh plak..dalam My computer still tak detected laa....

aku dah disable boot dgn hard disk yg tunjuk raid tadi tu...

kat mana yg betul2 aku kne disable ekk? aku nyer BIOS style American Megatrends...:( :( :(
 

DDos

Legendary Member
Joined
Nov 7, 2007
Messages
14,110
Reaction score
690
Points
166
huhu..aku dah try..takleh plak..dalam My computer still tak detected laa....

aku dah disable boot dgn hard disk yg tunjuk raid tadi tu...

kat mana yg betul2 aku kne disable ekk? aku nyer BIOS style American Megatrends...:( :( :(
cuba ikut cara ni jumpa tak

1. Press the F10(atau apa2 key tuk akses bios) key to launch BIOS Setup Utility (American Megatrends, Inc).
2. In the Advanced Menu screen, select IDE Configuration.
3. Set ATA/IDE Configuration to "Enhanced."
4. Set Configure SATA to "RAID."
5. Press ESC, then F10, and then select "YES" to save the changes and close the BIOS Setup Utility.
 

MoshedFX

Super Active Member
Platinum Member
Joined
Nov 15, 2007
Messages
8,374
Reaction score
89
Points
70
ok..jap aku try lagi..tq very much:):)
adess..takleh gak..aku tak dapat cari mana die nyernk set ATA/IDE to enhanced tuu..

sbb tak jumpe...dlm tu just state..

1. Press the F10(atau apa2 key tuk akses bios) key to launch BIOS Setup Utility (American Megatrends, Inc).

ok..yg ni bolehh.
.

2. In the Advanced Menu screen, select IDE Configuration.

yg ni pun dah masukk


3. Set ATA/IDE Configuration to "Enhanced."
tak nampak bende nehh...aku nampak yg ni jer..adess...smpai sini jer sangkut..
primary master - not deteced
primary slave - Hard Disk


secondary master - DVDrom ATAPI
secondary slave - not deteced..

4. Set Configure SATA to "RAID."
xleh wat..sbb dah sngkut step 3..

5. Press ESC, then F10, and then select "YES" to save the changes and close the BIOS Setup Utility.






adess..mmg berbulu btul aku ngan SATA neghhhh ~X(~X(
 
Last edited:
Sponsored Post
Top
Log in Register