Minta Pendapat Tentang Menjual Hartanah Melalui Agent Hartanah

Recommended Brokers


ched

Tickmill Official, Introducing Broker
Joined
Sep 27, 2006
Messages
283
Reaction score
10
Points
15
Salam semua,

Dalam masa terdekat ni, aku bercadang nak clearkan beberapa properties milik aku.

Jadi, aku pun iklan dalam mudah, then siap letak ayat agent2 hartanah yang ada ready buyer, boleh deal.

Tup2 bertalu2 agent whatsapp, call, dsb maklum dah ada ready buyer.

Hampir semua agent terus cuba nego harga terendah dengan beberapa alasan dari pihak buyer, kononnya.

Aku pun setuju je setakat harga yang aku rasa berpatutan. Ade jugak agent yg terlajak berani nego terus letak sampai kurang dari RM 100k dari harga asal. Agent ni mungkin nak test market nak tgk samada seller tu desperate nak jual rumah atau tak.

Cuma lepas tu, byk aku tgk iklan rumah aku, dengan harga yang agent2 ni nego tadi. Masa nego bgtau dah ade ready buyer. Patut tak perlu iklan la.

Tu tak termasuk lagi yg nak minta pegang kunci terus, nak tgk rumah terus on the spot, dah ade buyer nak bayar cash, dsb. Semua mmg nmpk real dah ade ready buyer. Yang sampai nak bergaduh dgn aku pun ade. :D:D:D

Then aku sedar kat sini, taktik agent je rupanya bgtau dah ade ready buyer, supaya boleh dapatkan harga rendah dulu, then baru cari buyer. Xpe, xde hal tu. Cara masing2 kan nak cari sales.


So kat sini, pakar2 hartanah carigold sekalian, mana better:

- aku appoint hanya sorg agent (Cuma isu skrg kalau ade agent nak hak exclusive, nak deal balik dengan agent2 yg dah iklan merata2 tu pun satu hal gak)
- appoint beberapa agent
- open terus pada ramai agent mcm aku buat skrg

Kut rakan2 dalam ni ade tips2 lain untuk deal dengan agent hartanah ni. Sebab ada beberapa agent aku interview, mmg nmpk jelas samada part time atau baru je nak ceburi bidang ni. Agent baru pun xde hal, asal boleh handle, aku okay je.

Dalam ni pun ade agent hartanah kan, kut boleh kongsi2 tips based on pengalaman.

Terima kasih semua.
 
Sponsored Post

pijoe

Legendary Member
Platinum Member
Joined
Jun 11, 2008
Messages
12,963
Reaction score
1,006
Points
221
Salam semua,

Dalam masa terdekat ni, aku bercadang nak clearkan beberapa properties milik aku.

Jadi, aku pun iklan dalam mudah, then siap letak ayat agent2 hartanah yang ada ready buyer, boleh deal.

Tup2 bertalu2 agent whatsapp, call, dsb maklum dah ada ready buyer.

Hampir semua agent terus cuba nego harga terendah dengan beberapa alasan dari pihak buyer, kononnya.

Aku pun setuju je setakat harga yang aku rasa berpatutan. Ade jugak agent yg terlajak berani nego terus letak sampai kurang dari RM 100k dari harga asal. Agent ni mungkin nak test market nak tgk samada seller tu desperate nak jual rumah atau tak.

Cuma lepas tu, byk aku tgk iklan rumah aku, dengan harga yang agent2 ni nego tadi. Masa nego bgtau dah ade ready buyer. Patut tak perlu iklan la.

Tu tak termasuk lagi yg nak minta pegang kunci terus, nak tgk rumah terus on the spot, dah ade buyer nak bayar cash, dsb. Semua mmg nmpk real dah ade ready buyer. Yang sampai nak bergaduh dgn aku pun ade. :D:D:D

Then aku sedar kat sini, taktik agent je rupanya bgtau dah ade ready buyer, supaya boleh dapatkan harga rendah dulu, then baru cari buyer. Xpe, xde hal tu. Cara masing2 kan nak cari sales.


So kat sini, pakar2 hartanah carigold sekalian, mana better:

- aku appoint hanya sorg agent (Cuma isu skrg kalau ade agent nak hak exclusive, nak deal balik dengan agent2 yg dah iklan merata2 tu pun satu hal gak)
- appoint beberapa agent
- open terus pada ramai agent mcm aku buat skrg

Kut rakan2 dalam ni ade tips2 lain untuk deal dengan agent hartanah ni. Sebab ada beberapa agent aku interview, mmg nmpk jelas samada part time atau baru je nak ceburi bidang ni. Agent baru pun xde hal, asal boleh handle, aku okay je.

Dalam ni pun ade agent hartanah kan, kut boleh kongsi2 tips based on pengalaman.

Terima kasih semua.
aku jual rumah dulu...bila aku iklan je kat mudah...terus terima banyak msg... nak hak exklusif ... aku kata aku open pada siapa agent yg bawak buyer dulu... aku rasa seminggu dua je terus beberapa agent bawak prospek...

tengok rumah... jual terus...
 

Jackhalid

Super Active Member
Platinum Member
Joined
May 24, 2008
Messages
6,369
Reaction score
945
Points
111
Salam semua,

Dalam masa terdekat ni, aku bercadang nak clearkan beberapa properties milik aku.

Jadi, aku pun iklan dalam mudah, then siap letak ayat agent2 hartanah yang ada ready buyer, boleh deal.

Tup2 bertalu2 agent whatsapp, call, dsb maklum dah ada ready buyer.

Hampir semua agent terus cuba nego harga terendah dengan beberapa alasan dari pihak buyer, kononnya.

Aku pun setuju je setakat harga yang aku rasa berpatutan. Ade jugak agent yg terlajak berani nego terus letak sampai kurang dari RM 100k dari harga asal. Agent ni mungkin nak test market nak tgk samada seller tu desperate nak jual rumah atau tak.

Cuma lepas tu, byk aku tgk iklan rumah aku, dengan harga yang agent2 ni nego tadi. Masa nego bgtau dah ade ready buyer. Patut tak perlu iklan la.

Tu tak termasuk lagi yg nak minta pegang kunci terus, nak tgk rumah terus on the spot, dah ade buyer nak bayar cash, dsb. Semua mmg nmpk real dah ade ready buyer. Yang sampai nak bergaduh dgn aku pun ade. :D:D:D

Then aku sedar kat sini, taktik agent je rupanya bgtau dah ade ready buyer, supaya boleh dapatkan harga rendah dulu, then baru cari buyer. Xpe, xde hal tu. Cara masing2 kan nak cari sales.


So kat sini, pakar2 hartanah carigold sekalian, mana better:

- aku appoint hanya sorg agent (Cuma isu skrg kalau ade agent nak hak exclusive, nak deal balik dengan agent2 yg dah iklan merata2 tu pun satu hal gak)
- appoint beberapa agent
- open terus pada ramai agent mcm aku buat skrg

Kut rakan2 dalam ni ade tips2 lain untuk deal dengan agent hartanah ni. Sebab ada beberapa agent aku interview, mmg nmpk jelas samada part time atau baru je nak ceburi bidang ni. Agent baru pun xde hal, asal boleh handle, aku okay je.

Dalam ni pun ade agent hartanah kan, kut boleh kongsi2 tips based on pengalaman.

Terima kasih semua.
Kes tuan exactly sama macam apa yg berlaku kat saya. Kita iklankan utk mencari pembeli, alih2 ejen yg contact kita.

Sekarang rumah memang susah nak jual. Susah giler. Rumah saya duplex condo 1,679 sqf 20 minit dari KLCC nak jual RM400k pun dah 2 bulan tak laku.

Ejen pun desperate sekarang ni. Penjual desperate. Pemaju desperate. Yang tak desperate sekarang ni Buyer je lah sebab banyak choice & boleh nego sampai harga owner menangis. :(
 

ched

Tickmill Official, Introducing Broker
Joined
Sep 27, 2006
Messages
283
Reaction score
10
Points
15
Kes tuan exactly sama macam apa yg berlaku kat saya. Kita iklankan utk mencari pembeli, alih2 ejen yg contact kita.

Sekarang rumah memang susah nak jual. Susah giler. Rumah saya duplex condo 1,679 sqf 20 minit dari KLCC nak jual RM400k pun dah 2 bulan tak laku.

Ejen pun desperate sekarang ni. Penjual desperate. Pemaju desperate. Yang tak desperate sekarang ni Buyer je lah sebab banyak choice & boleh nego sampai harga owner menangis. :(
Betul tu tuan.

Samada skrg ni makin sukar nak buat loan dengan bank, ataupun ramai yang makin berhati2 sekarang dengan keadaan ekonomi yang tak menentu.
 

ched

Tickmill Official, Introducing Broker
Joined
Sep 27, 2006
Messages
283
Reaction score
10
Points
15
aku jual rumah dulu...bila aku iklan je kat mudah...terus terima banyak msg... nak hak exklusif ... aku kata aku open pada siapa agent yg bawak buyer dulu... aku rasa seminggu dua je terus beberapa agent bawak prospek...

tengok rumah... jual terus...
Dulu tu bila tuan jual rumah.

3-4 tahun lepas aku pun rasa mcm mudah je cari buyer.
 

remy_76

Active Member
Joined
Nov 23, 2010
Messages
1,374
Reaction score
7
Points
25
aku pun kena gak
agent bertalu2 ckp ade buyer
blkg habuk pun xde
kurang harga pun daa
now suma snyappp
 

bintara80

Active Member
Joined
Aug 11, 2010
Messages
2,434
Reaction score
19
Points
35
Salam semua,

Dalam masa terdekat ni, aku bercadang nak clearkan beberapa properties milik aku.

Jadi, aku pun iklan dalam mudah, then siap letak ayat agent2 hartanah yang ada ready buyer, boleh deal.

Tup2 bertalu2 agent whatsapp, call, dsb maklum dah ada ready buyer.

Hampir semua agent terus cuba nego harga terendah dengan beberapa alasan dari pihak buyer, kononnya.

Aku pun setuju je setakat harga yang aku rasa berpatutan. Ade jugak agent yg terlajak berani nego terus letak sampai kurang dari RM 100k dari harga asal. Agent ni mungkin nak test market nak tgk samada seller tu desperate nak jual rumah atau tak.

Cuma lepas tu, byk aku tgk iklan rumah aku, dengan harga yang agent2 ni nego tadi. Masa nego bgtau dah ade ready buyer. Patut tak perlu iklan la.

Tu tak termasuk lagi yg nak minta pegang kunci terus, nak tgk rumah terus on the spot, dah ade buyer nak bayar cash, dsb. Semua mmg nmpk real dah ade ready buyer. Yang sampai nak bergaduh dgn aku pun ade. :D:D:D

Then aku sedar kat sini, taktik agent je rupanya bgtau dah ade ready buyer, supaya boleh dapatkan harga rendah dulu, then baru cari buyer. Xpe, xde hal tu. Cara masing2 kan nak cari sales.


So kat sini, pakar2 hartanah carigold sekalian, mana better:

- aku appoint hanya sorg agent (Cuma isu skrg kalau ade agent nak hak exclusive, nak deal balik dengan agent2 yg dah iklan merata2 tu pun satu hal gak)
- appoint beberapa agent
- open terus pada ramai agent mcm aku buat skrg

Kut rakan2 dalam ni ade tips2 lain untuk deal dengan agent hartanah ni. Sebab ada beberapa agent aku interview, mmg nmpk jelas samada part time atau baru je nak ceburi bidang ni. Agent baru pun xde hal, asal boleh handle, aku okay je.

Dalam ni pun ade agent hartanah kan, kut boleh kongsi2 tips based on pengalaman.

Terima kasih semua.
menarik ni utk di ulas. dan TT pun dah biasa deal dgn ejen.

bila owner nak jual, kebiasaannya of course nak jual cepat sign hari ni esok terus dapat semua duit. kedua, owner jual pada harga paling tinggi kalau boleh lebih tinggi drp jiran dia dan rekod selling price tu dia akan dapat anugerah. yg saya bagitahu ni ...kebiasaannya.

dalam reality, supply & demand akan menentukan berapa tempoh baru terjual, dan berapa harga yg terjual. jadi, TT kena pilih cara lantikan ejen berdasarkan keperluan dan juga karektor TT, contohnya... adakah TT suka layan semua ejen? ada masa ke utk semua ini? berbanding appointment seorang ejen shj, TT akan ber-appointment dgn ramai ejen2 lain dsb.

dari sudut ejen pula, sekadar pandangan saya. bila dah ada ejen lain yg cuba jual dan saya tahu owner dah lantik ramai ejen lain, maka sekiranya listing yang saya sekarang terlalu banyak maka saya tak akan ambil listing owner tu. By chances, kebarangkalian saya dapat jual adalah rendah.

Jika listing saya sikit.... YES saya akan sedaya upaya akan tolong jualkan.
 

ched

Tickmill Official, Introducing Broker
Joined
Sep 27, 2006
Messages
283
Reaction score
10
Points
15
menarik ni utk di ulas. dan TT pun dah biasa deal dgn ejen.

bila owner nak jual, kebiasaannya of course nak jual cepat sign hari ni esok terus dapat semua duit. kedua, owner jual pada harga paling tinggi kalau boleh lebih tinggi drp jiran dia dan rekod selling price tu dia akan dapat anugerah. yg saya bagitahu ni ...kebiasaannya.

dalam reality, supply & demand akan menentukan berapa tempoh baru terjual, dan berapa harga yg terjual. jadi, TT kena pilih cara lantikan ejen berdasarkan keperluan dan juga karektor TT, contohnya... adakah TT suka layan semua ejen? ada masa ke utk semua ini? berbanding appointment seorang ejen shj, TT akan ber-appointment dgn ramai ejen2 lain dsb.

dari sudut ejen pula, sekadar pandangan saya. bila dah ada ejen lain yg cuba jual dan saya tahu owner dah lantik ramai ejen lain, maka sekiranya listing yang saya sekarang terlalu banyak maka saya tak akan ambil listing owner tu. By chances, kebarangkalian saya dapat jual adalah rendah.

Jika listing saya sikit.... YES saya akan sedaya upaya akan tolong jualkan.
Terima kasih tuan atas pandangan.

Untuk kes saya, saya memang dah faham proses jual beli hartanah ni mmg akan ambil masa berbulan2.

Harga saya letak yang terendah di pasaran. Sebab memang niat just nak clearkan beberapa property dalam masa terdekat. Nak hidup relax2 bila umur dah makin meningkat ni.

Tu pun agent2 ni tekan harga lagi. Mgkn sebab diaorg nmpk saya letak harga terendah, so, diaorg ingat saya seller yang terdesak. Kat sini saya rasa agak silap, patut iklan ikut harga pasaran je. Bila buyer pm, baru bagi harga yang saya rasa berpatutan.

Btw tuan, saya tak lantik sebarang agent. Saya open pada semua agent. Sapa ada buyer, then baru saya akan turun deal. Buat masa ni mmg takde sebarang appointment dengan mana2 agent.

Berdasarkan pandangan tuan, mgkn nanti saya akan cuba consider untuk lantik hanya 1-2 agent bila dah agak serius nak clearkan hartanah. Boleh saya compare kesan open pada semua agent vs 1 agent.
 

kotak85

Fun Poster
Joined
Mar 20, 2013
Messages
880
Reaction score
15
Points
15
citer skit. mak ayah aku pergi kedai warung minum petang sambil sembang pasal nak cari tanah. skali owner warung tu dgr, die bgtau die ade tanah nak jual Rm30k. sembang2 mak ayah aku berminat. mintak kurang pada RM25k. die pn setuju tapi prosedur sume haram die tak tau. mak ayah aku settlekan sume, tapi bile mintak salinan geran tengok nama orang lain. pg jumpe owner tanah, rupenyer owner tanah nak jual RM19k jer. owner warung tu pn asalnyer dgr2 ade orang nak jual tanah dan tlg sebarkan siap markup rm6k. huhu. last2 deal bagi owner warung tu RM2k jer. bolehlah, modal air liur je die.
 
Sponsored Post
Top
Log in Register