Ask/Help Minta pendapat - Pencen/Bersara Awal

Recommended Brokers


miejoo

Active Member
Joined
Jul 25, 2011
Messages
1,056
Reaction score
46
Points
30
Assalamualaikum/Salam sejahtera ...

Saya seorang pekerja kerajaan ... Saya berusia 43 tahun ... Seorang isteri dan 4 orang anak ... Semua masih bersekolah ... :)

Saya ni mempunyai banyak penyakit ... Sakit jantung, gastrik tahap teruk, darah tinggi dan resdung teruk ... Disamping masalah disekeliling yang takkan habis hingga tutup mata ... #:-S

Dalam hati terfikir utk PENCEN PILIHAN @ BERSARA AWAL ... Dah tak larat rasanya hidup mcm nie ... Saya ada sikit2 bisnes online ... Dapatlah bayar utiliti ... Nak pencen bukan nak duduk saja ... Saya nak teruskan bisnes internet dan inshaAllah nak upgrade mana termampu ... Isteri saya nak menjahit baju perempuan ... Dia memang boleh menjahit ... :)

Jika saya bersara awal, saya akan dapat ganjaran dalam RM60k ... Saya akan pastikan HUTANG saya TIADA/ZERO/KOSONG ... Saya ada 2 biji kereta tanpa hutang ... Saya tinggal rumah sewa RM400 sebulan ... Jika bersara saya nak tumpang rumah abang saya ... Dia ada 2 biji rumah ... Bayarlah sikit sewa harga adik beradik ... Yang lain takde apa2 ... Saya jenis hidup simple ... Makan 1 mata lauk pun ok ... Pakai baju bundle cukup ... HP harga RM200 ... Rumah takde perabot pun ok ... Pendek kata serba serbi sederhana ... :)

Apa pendapat kawan2 semua/What say you ... ?? Saya bersara dalam masa setahun dari sekarang ... Kiranya 2019 saya masuk POP (Persatuan Orang Pencen) :D:D:D:D


Segala pendapat dan cadangan saya hargai dan ucapan terima kasih tidak terhingga ... :)cgrock

TAMBAHAN FAKTA

Saya ada beberapa cagaran ... Lupa saya ... Nnt saya letak di atas ...

1. Mak saya ada sebidang tanah ... InshaAllah bila2 masa boleh pacak rumah di situ ...
2. Dalam 2,3 tahun ni 2 orang anak saya dah habis belajar maknanya habis SPM dan mereka rasa tak nak sambung belajar sebab kasihankan ayah mereka ni ... Mereka nak kerja dulu bantu keluarga ...
3. Saya ada basic bisnes dan marketing online ... InshaAllah tiap2 bulan saya cuba dapatkan sumber kewangan setelah bersara untuk bayar bil utiliti dan sewa rumah dalam RM500-RM600 ...
4. Saya ada sedikit simpanan tunai dan emas ... :):):)
 
Last edited:
Sponsored Post

mohdnor

Active Member
Joined
Sep 11, 2008
Messages
2,100
Reaction score
73
Points
30
sekurangnya tt perlu ada rumah sendiri sebagai aset
esok hari kita x tau apa terjadi
sekarang ada perlindungan takaful?sekurang2nya untuk kemalangan diri
kalau xde tt kena pertimbangkan utk cover 1 family
sakit boleh gi hosp gomen
CuepacsPA murah je.tapi konvensional la
lg pun...60k x byk mana.jimat2 pun setahun dua habis la
 

zanuar

Permanently Banned
Joined
Oct 14, 2009
Messages
4,911
Reaction score
114
Points
33
perancangan tt nak duduk menyewa rumah abg dengan harga adik beradik...sok lusa tt mati,bini still dapat harga menyewa adik beradik lagi ka?lebih baik beli rumah walaupun rumah flet .....
 

arla

Fun Poster
Joined
Jul 27, 2017
Messages
313
Reaction score
19
Points
15
Kalau bersara awal, bayaran pencen bulanan bila mula dapat. Adakah selepas 55 tahun atau 60 tahun
 

miejoo

Active Member
Joined
Jul 25, 2011
Messages
1,056
Reaction score
46
Points
30
sekurangnya tt perlu ada rumah sendiri sebagai aset
esok hari kita x tau apa terjadi
sekarang ada perlindungan takaful?sekurang2nya untuk kemalangan diri
kalau xde tt kena pertimbangkan utk cover 1 family
sakit boleh gi hosp gomen
CuepacsPA murah je.tapi konvensional la
lg pun...60k x byk mana.jimat2 pun setahun dua habis la
Terima kasih atas cadangan ... Saya sangat menghargai ... :)cgrock

Saya ada beberapa cagaran ... Lupa saya ... Nnt saya letak di atas ...

1. Mak saya ada sebidang tanah ... InshaAllah bila2 masa boleh pacak rumah di situ ...
2. Dalam 2,3 tahun ni 2 orang anak saya dah habis belajar maknanya habis SPM dan mereka rasa tak nak sambung belajar sebab kasihankan ayah mereka ni ... Mereka nak kerja dulu bantu keluarga ...
3. Saya ada basic bisnes dan marketing online ... InshaAllah tiap2 bulan saya cuba dapatkan sumber kewangan setelah bersara untuk bayar bil utiliti dan sewa rumah dalam RM500-RM600 ...
 

miejoo

Active Member
Joined
Jul 25, 2011
Messages
1,056
Reaction score
46
Points
30
Kalau bersara awal, bayaran pencen bulanan bila mula dapat. Adakah selepas 55 tahun atau 60 tahun
Umur 55 tahun ... Rasa lamakan dari umur 43 tahun sampai 55 tahun baru dapat pencen ... ?? :)

Saya ada tambah fakta dan cagaran kuat bagi saya di atas ... What say you ... ??
 

magnesium

Legendary Member
Joined
Apr 18, 2010
Messages
10,544
Reaction score
306
Points
131
kalau duit pencen sebulan rm3k pun blm tentu cukup sebab anak semua masih bersekolah

sepupu saya belajar kat uniten belanja sebulan lebih kurang rm1k

umah pun blm ada

buatnya abg terdesak dan jual rumah tu keluarga tt kena merempat

kereta 2 biji memang dah habis bayar tapi roadtax insuran? kereta saya pun dah habis bayar, skang rosak clutch plate work shop nak rm500 siap semua. sakit gak la te tiba nak keluar rm500
 

jaws_am

Super Active Member
Joined
May 29, 2008
Messages
9,994
Reaction score
1,444
Points
141
pencen awal..
nice..

yg penting hutang RM0

montly komitment boleh dicover dgn pendapatan kerja sendiri..

selebihnya proceed..

cuma mindset kena kuat..

sebab lepas nih xda dah gaji hujung bulan..

kais pagi makan pagi..
 
Last edited:

zanuar

Permanently Banned
Joined
Oct 14, 2009
Messages
4,911
Reaction score
114
Points
33
tt sekolah tinggi dan umur 43 pun masih belum ada rumah...pelik gak...aku sekolah x ahbis , bini housewife..bila umur cecah 30 dah boleh dua biji umah....tt joli kuat ....tak payah la nak pencen...hadap jer kerja tu...
 

nash007

Active Member
Joined
Aug 5, 2011
Messages
2,308
Reaction score
4
Points
25
O
Terima kasih atas cadangan ... Saya sangat menghargai ... :)cgrock

Saya ada beberapa cagaran ... Lupa saya ... Nnt saya letak di atas ...

1. Mak saya ada sebidang tanah ... InshaAllah bila2 masa boleh pacak rumah di situ ...
2. Dalam 2,3 tahun ni 2 orang anak saya dah habis belajar maknanya habis SPM dan mereka rasa tak nak sambung belajar sebab kasihankan ayah mereka ni ... Mereka nak kerja dulu bantu keluarga ...
3. Saya ada basic bisnes dan marketing online ... InshaAllah tiap2 bulan saya cuba dapatkan sumber kewangan setelah bersara untuk bayar bil utiliti dan sewa rumah dalam RM500-RM600 ...
Tanah mak kalau xde dah bukan boleh ke Kita sorg....kena bahagi adik beradik
Kalau nak pacak rumah cakap kat mak nak beli tanah sebahagian utk buat Rumah sendiri.
Pastikan Surat menyurat Semuanya selesai dahulu.
Tak kisah kalau mak nak bagi murah atau mcm mana.
Janji Surat menyurat pindah milik selesai jgn sampai Ada tuntutan.

Basic bisnes Dan marketing Tu bagi jadi dulu...baru fikir nak berhenti.
Jangan fikir berhenti dulu baru nak fikir bisnes...bisnes kecik2 sampingan tak Sama bisnes untuk Cari makan.

Anak2 tuan adalah aset...ajar mereka berbisnes.kalau bekerja dgn org sekalipun biarlah Ada simpanan tetap untuk mengembangkan bisnes.

Kerja kerajaan ni banyak manfaatnya.selagi Ada kudrat lebih baik teruskan berjuang...Jangan mengalah Di tengah jalan.

Macam pakcik saya dlu...lumpuh masa umur 45 tahun... alhamdulillah masih dapat gaji sampai umur 55..lepas Tu dapat duit pencen
.skrg tak tahulah skim kerajaan mcm mana.

Keluarga tak terbeban...nak beli ubat makanan Dan pelbagai barangan seharian.

Fikir2kan Dan renung2kan Dan selamat beramal.
 
Sponsored Post
Top
Log in Register