BTC USD 57,118.6 Gold USD 1,786.96
Time now: Jun 1, 12:00 AM

minta panduan nak beli rumah

shah_azli

Active+ Member
Messages
3,045
Joined
Aug 29, 2007
Messages
3,045
Reaction score
35
Points
30
salam warga CG
aku bercadang nak beli umah...tp umah terpakai la :D...cuma aku ni jahil skit tentang home loan ni..so far mn yang terbaik untuk home loan..aku rasa aku xde masalah ngan loan...stakat ni xde blacklist & komitmen cuma kereta buruk aku je..:)

ape maksud BLR-+ tu??aku x paham langsung...

contoh maybanknye home loan..tolong sape2 bole explain..

untitled.jpg
 
Sponsored Post

ADI78

Super Active Member
Messages
6,298
Joined
Aug 26, 2008
Messages
6,298
Reaction score
17
Points
65
BLR= base lending rate kalu tak salah aden la..bondo ni kalu ado org utang ngan bank tapi tak byr so blr ni akan naik la...so kalu tanak naik ko g la pakso org byr utang kek bank...jadik la along...lelain pasal bank aden takleh nak tulun pasal boli umah pakey loan gomen...
 

shah_azli

Active+ Member
Messages
3,045
Joined
Aug 29, 2007
Messages
3,045
Reaction score
35
Points
30
BLR= base lending rate kalu tak salah aden la..bondo ni kalu ado org utang ngan bank tapi tak byr so blr ni akan naik la...so kalu tanak naik ko g la pakso org byr utang kek bank...jadik la along...lelain pasal bank aden takleh nak tulun pasal boli umah pakey loan gomen...

aku pikir nak pakai loan gomen nnt masa aku nak beli umah besau skit...x praktikal plak beli umah murah pakai loan gomen..harga umah yg aku nak beli ni dlm rm60K je...

sape2 bole suggest bank ape yg ok & interest rendah..mintak tulun ye..:)
 

silverchair959

Legendary Member
Messages
18,404
Joined
Dec 21, 2005
Messages
18,404
Reaction score
96
Points
135
aku dgr setakat ni yg ter ok rhb smarthome tuh...tp aku dgr2 jer laa
 

sideskirt

Active+ Member
Messages
3,819
Joined
Jul 31, 2007
Messages
3,819
Reaction score
16
Points
25
try usha cimb, pada aku trbaik dipasaran ...:D
 

shah_azli

Active+ Member
Messages
3,045
Joined
Aug 29, 2007
Messages
3,045
Reaction score
35
Points
30
aku dgr setakat ni yg ter ok rhb smarthome tuh...tp aku dgr2 jer laa

contoh mcm kat bawah ni dr RHB

1st Year Fixed at 4.00% p.a
2nd - 5th Year IBR - 0.80% p.a
Thereafter IBR - 1.70% p.a

xmne nak kira???monthly bp ye kalo loan rm60K?
aku cari calculator utk loan cmni x jumpe plak..sape bole tolong..:)
 

thariq_shahalam

Active Member
Messages
1,282
Joined
Aug 4, 2008
Messages
1,282
Reaction score
52
Points
30
tuan tanah nak beli rumah kat area mana? kalau kat area selangor aku boleh perkenalkan lawyer kat kau. :)
 

Drsoftware

Fun Poster
Messages
853
Joined
Nov 6, 2008
Messages
853
Reaction score
39
Points
20
aku ingat nak beli rumah gak.. tp sama mcm tuan tanha jahil sikit bab pinjaman nie.. maklumlag nie firstime nak beli rumah.. rumah yang aku cakap tu area cheras.. KL
 

Ridzuan_AIA

Active+ Member
Messages
3,021
Joined
Jan 26, 2008
Messages
3,021
Reaction score
241
Points
33
aku ingat nak beli rumah gak.. tp sama mcm tuan tanha jahil sikit bab pinjaman nie.. maklumlag nie firstime nak beli rumah.. rumah yang aku cakap tu area cheras.. KL

kalau sdara nk buat pinjaman, saya boleh mebantu guide sdraa dalam pilihan p[akej mana yang terbaik unutk sdara pilih....

saya boleh dihubungi di no 012-6796379
 

fidalaksa

Freshie
Messages
33
Joined
Nov 6, 2008
Messages
33
Reaction score
0
Points
6
klo harga 140K bulanan utk 1st year 3.88% tuh RM615(ni harga umah aku)
klo loan ko 60K jer murah siot..tak sampai 300 pun..
klo umah flat kt kl beli untung dr ko bayar sewa 500 betul tak..
bole jadi harta sendiri.
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register