BTC USD 64,465.4 Gold USD 2,459.16
Time now: Jun 1, 12:00 AM

minta panduan nak beli rumah

shah_azli

Active+ Member
Messages
3,045
Joined
Aug 29, 2007
Messages
3,045
Reaction score
35
Points
30
salam warga CG
aku bercadang nak beli umah...tp umah terpakai la :D...cuma aku ni jahil skit tentang home loan ni..so far mn yang terbaik untuk home loan..aku rasa aku xde masalah ngan loan...stakat ni xde blacklist & komitmen cuma kereta buruk aku je..:)

ape maksud BLR-+ tu??aku x paham langsung...

contoh maybanknye home loan..tolong sape2 bole explain..

untitled.jpg
 
Sponsored Post

BLR= base lending rate kalu tak salah aden la..bondo ni kalu ado org utang ngan bank tapi tak byr so blr ni akan naik la...so kalu tanak naik ko g la pakso org byr utang kek bank...jadik la along...lelain pasal bank aden takleh nak tulun pasal boli umah pakey loan gomen...

aku pikir nak pakai loan gomen nnt masa aku nak beli umah besau skit...x praktikal plak beli umah murah pakai loan gomen..harga umah yg aku nak beli ni dlm rm60K je...

sape2 bole suggest bank ape yg ok & interest rendah..mintak tulun ye..:)
 
aku dgr setakat ni yg ter ok rhb smarthome tuh...tp aku dgr2 jer laa

contoh mcm kat bawah ni dr RHB

1st Year Fixed at 4.00% p.a
2nd - 5th Year IBR - 0.80% p.a
Thereafter IBR - 1.70% p.a

xmne nak kira???monthly bp ye kalo loan rm60K?
aku cari calculator utk loan cmni x jumpe plak..sape bole tolong..:)
 
aku ingat nak beli rumah gak.. tp sama mcm tuan tanha jahil sikit bab pinjaman nie.. maklumlag nie firstime nak beli rumah.. rumah yang aku cakap tu area cheras.. KL

kalau sdara nk buat pinjaman, saya boleh mebantu guide sdraa dalam pilihan p[akej mana yang terbaik unutk sdara pilih....

saya boleh dihubungi di no 012-6796379
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Back
Top
Log in Register