BTC USD 64,574.8 Gold USD 1,789.00
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Minta pandangan pakar : Refinance rumah loan bank dengan menggunakan loan gov.

nausyilea10

Freshie
Joined
Dec 15, 2010
Messages
15
Reaction score
0
Points
3
Assalamualaikum!
Saya nak bertanya kepada ahli forum yang bijaksana bagaimana nak menyelesaikan masalah saya ini. Saya dan suami telah beli rumah guna loan bersama dari bank. Masalahnya kami tak mampu bayar apabila rumah yg dijanjikan mempunyai penyewa tidak dapat disewakan dan akaun telah tertunggak hampir 60k. Bank dah keluarkan N.B dan setelah deal bank tawarkan diskaun settlement utk loan ini. Kami kerja gomen dan suami dah ambil 1st loan. So saya dicadangkan untuk ambil loan gomen untuk selesaikan dengan CIMB. Ada sesiapa boleh beri pandangan bagaimana nak setel perkara ni since kami xde kwsp, pastu rumah tu harga dah jatuh kerana berada di "non-marketable area" dan ini amat merisaukan kami sekiranya Jabatan Penilaian Harta menilai harga rumah itu kurang dari harga yg ditawarkan oleh CIMB. Harap ada sesiapa boleh tolong...thanks :(
 
Sponsored Post

Zulnas78

Active Member
Joined
Jun 18, 2007
Messages
1,562
Reaction score
6
Points
25
Apa susah...Tuan isi aje borang online kat perumahan dan kemudian sediakan dokumen lengkap beserta SNP...Pastu pegi perumahan dan mohonlah berapa banyak pun mengikut kelayakan gaji Tuan. Insyaalllah benda nie senang aje nak selesaikan. Pinjaman pun adalah berdasarkan kelayakan gaji Tuan...
 

nausyilea10

Freshie
Joined
Dec 15, 2010
Messages
15
Reaction score
0
Points
3
Thanks Zulnas, masalahnya ini bukan pinjaman rumah belum siap, rumah ni dah siap so jabatan penilaian harta akan pegi nilai rumah tu kan? Kalau saya tak silap la....
 

ayip

Active Member
Joined
May 6, 2009
Messages
2,294
Reaction score
371
Points
41
1st question..

sape yang menjanjikan u ada penyewa?

2nd question..

area mana tu kak?

solution..

juai rumah tu ajer..jgn tanggung kos tak mampu..
 

zdman

Active Member
Joined
Aug 25, 2008
Messages
2,178
Reaction score
129
Points
33
1st question..

sape yang menjanjikan u ada penyewa?

2nd question..

area mana tu kak?

solution..

juai rumah tu ajer..jgn tanggung kos tak mampu..

kawe setuju:D
 

nausyilea10

Freshie
Joined
Dec 15, 2010
Messages
15
Reaction score
0
Points
3
Developer janjikan penyewa siap ada agreement guarantee rental scheme. Mesti U all pernah dengar Bandar Universiti Teknologi Lagenda. Kat dalamnya ada Kolej. Masalahnya student tak ramai dan developer buat apartment kos rendah banyak kat situ. Developer kena saman kerana penipuan scheme ni n now dah bankrap. nilai hartanah kat situ jatuh teruk sewa pun susah, jual pun susah nak laku, lelong pun sampai 2-3kali lelong tak de buyer, akhirnya owner la kena bertanggungjawab, bank kompom nak bankrapkan owner jer. Tertekan sesangat koz aset ni untuk pelaburan sebenarnya tp dah jadi beban. peg bank tu cakap u try la cari jalan setel...maybe 3-4tahun nanti keadaan dah berubah..habis tu nak cari jalan pun kena blok...by may 2011 bank tak dapat duit..bankruptcy prociding jalan....
 

pepsifire

Active+ Member
Joined
Aug 2, 2008
Messages
4,701
Reaction score
66
Points
30
Developer janjikan penyewa siap ada agreement guarantee rental scheme. Mesti U all pernah dengar Bandar Universiti Teknologi Lagenda. Kat dalamnya ada Kolej. Masalahnya student tak ramai dan developer buat apartment kos rendah banyak kat situ. Developer kena saman kerana penipuan scheme ni n now dah bankrap. nilai hartanah kat situ jatuh teruk sewa pun susah, jual pun susah nak laku, lelong pun sampai 2-3kali lelong tak de buyer, akhirnya owner la kena bertanggungjawab, bank kompom nak bankrapkan owner jer. Tertekan sesangat koz aset ni untuk pelaburan sebenarnya tp dah jadi beban. peg bank tu cakap u try la cari jalan setel...maybe 3-4tahun nanti keadaan dah berubah..habis tu nak cari jalan pun kena blok...by may 2011 bank tak dapat duit..bankruptcy prociding jalan....

Developer mane tu? skrng dh bankrup ke developer tu?
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register