BTC USD 39,991.0 Gold USD 1,864.75
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Minta Pandangan CG member) perniagaan di tanah sendiri

udpc

Super Active Member
Joined
Oct 28, 2010
Messages
6,527
Reaction score
2
Points
65
Ibu saya memiliki beberapa tanah di Bukit Selambau, Pantai Merdeka, dan Semeling, semuanya di Kedah.
Tanah di Bukit Selambau dan Semerling ada pokok durian.
(tak perlulah saya letak pic disini)

Saya ingin minta pendapat drpd CG member yang memiliki perniagaan dan telah berjaya menjalankan perniagaan di tanah sendiri.

Apakah bisnes yang sesuai dibuat?

Saya ni tak pandai dalam bab2 pertanian dan penternakan dari segi:
Supplier
Proses
Mesin
Kaedah
Bahan2

Ada ke org2 berpengalaman yang boleh mengajar?

Ada ke agensi2 kerajaan yang boleh membantu?
 
Sponsored Post

eboss

CG Hardcore
Platinum Member
Joined
Nov 29, 2007
Messages
85,652
Reaction score
1,895
Points
591
Ibu saya memiliki beberapa tanah di Bukit Selambau, Pantai Merdeka, dan Semeling, semuanya di Kedah.
Tanah di Bukit Selambau dan Semerling ada pokok durian.
(tak perlulah saya letak pic disini)

Saya ingin minta pendapat drpd CG member yang memiliki perniagaan dan telah berjaya menjalankan perniagaan di tanah sendiri.

Apakah bisnes yang sesuai dibuat?

Saya ni tak pandai dalam bab2 pertanian dan penternakan dari segi:
Supplier
Proses
Mesin
Kaedah
Bahan2

Ada ke org2 berpengalaman yang boleh mengajar?

Ada ke agensi2 kerajaan yang boleh membantu?

perkara utama hang minat nak meniaga apa? apa pengalaman? modal ada ke tak?
 

mrlan09

Legendary Member
Joined
Nov 10, 2009
Messages
10,661
Reaction score
183
Points
923
buat resort ,...homestay,...rumah sewa...rumah kedai,...:D
 

AzMiLLioNaiRe

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
Jun 9, 2008
Messages
35,495
Reaction score
49
Points
125
aik xde org jawab e..cian TT hurm
 

udpc

Super Active Member
Joined
Oct 28, 2010
Messages
6,527
Reaction score
2
Points
65
perkara utama hang minat nak meniaga apa? apa pengalaman? modal ada ke tak?

Minat tu, printing n design. tu jelah pengalaman yg ada.modal tu sy x ada, mak sy ada la modal.
 

fordLASER

Legendary Member
Joined
Mar 22, 2007
Messages
10,806
Reaction score
54
Points
120
buat la kecik2 dulu...
biladah maju, boleh la buat kilang printing and design...
 

udpc

Super Active Member
Joined
Oct 28, 2010
Messages
6,527
Reaction score
2
Points
65
buat resort ,...homestay,...rumah sewa...rumah kedai,...:D

rumah sewa dah buat kat tanah semeling, ada 2 buah,masa buat kos 40k (rumah kecik je) sewa kat kaw kg ni fhm2 je la, tak blh letak mahal2, nanti org taknak.

kat pantai merdeka mak aku cadang nak buat chalet, tapi aku rasa kat situ tak brp sesuai kot sbb x famous mcm pantai2 kat langkawi ataupun pangkor.

rumah kedai nak buat kat semeling ngan selambau mmg tak blh, sbb area tu bukan bandar. klu tgh bandar mcm sg petani,jitra, ataupun a. setar oklah. kat pantai merdeka x pasti idea ni bgs ke tak? kena buat research dulu.
 

fordLASER

Legendary Member
Joined
Mar 22, 2007
Messages
10,806
Reaction score
54
Points
120
buat rumah burung walit.... kat tepi laut
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register