Mimpi2 Baginda Rasulullah S.A.W. Sepanjang Hayat

CG Sponsors
eboss

CG Hardcore
Platinum Member
Joined
Nov 29, 2007
Messages
85,652
Reaction score
1,894
Points
591
Daripada Abdul Rahman Bin Samurah RA. Berkata, Nabi Muhammad SAW. bersabda : " Sesungguhnya aku telah mengalami mimpi-mimpi yang menakjubkan pada malam aku sebelum di Israqkan… "

1 ) Aku telah melihat seorang dari umatku telah didatang oleh malaikatul maut dengan keadaan yang amat menggerunkan untuk mengambil nyawanya, maka malaikat itu terhalang perbuatannya itu disebabkan oleh KETAATAN DAN KEPATUHANNYA KEPADA KEDUA IBU BAPANYA.

2 ) Aku melihat seorang dari umatku telah disediakan azab kubur yang amat menyesakan, maka ia telah diselamatkan oleh berkat WUDUKNYA YANG SEMPURNA.

3 ) Aku melihat seorang dari umatku sedang dikerumuni oleh syaitan-syaitan dan iblis-iblis laknatullah, maka ia diselamatkan dengan berkat ZIKIRNYA YANG TULUS IKHLAS kepada Allah S.W.T

4 ) Aku melihat bagaimana umatku diseret dengan rantai yang diperbuat daripada api neraka jahanam yang dimasukkan dari mulut dan dikeluarkan rantai tersebut ke duburnya oleh malaikat Ahzab, tetapi SOLATNYA YANG KHUSYUK DAN TIDAK MENUNJUK-NUNJUK telah melepaskannya dari seksaan itu.

5 ) Aku melihat umatku ditimpa dahaga yang amat berat, setiap kali dia mendatangani satu telaga dihalang dari meminumnya, ketika itu datanglah pahala PUASANYA YANG IKHLAS KEPADA ALLAH S.W.T. memberi minum hingga ia merasa puas.

6 ) Aku melihat umatku cuba untuk mendekati kumpulan para Nabi yang sedang duduk berkumpulan- kumpulan. Setiap kali dia datang dia akan diusir, maka menjelmalah MANDI JUNUB DENGAN RUKUN YANG SEMPURNANYA sambil memimpinnya ke kumpulanku seraya duduk di sebelahku.

7 ) Aku melihat seorang dari umatku berada di dalam keadaan gelap gelita di sekelilingnya, sedangkan dia sendiri di dalam keadaan bingung. Maka datanglah pahala HAJI DAN UMRAHNYA YANG IKHLAS KEPADA ALLAH S.W.T. lalu mengeluarkannya dari kegelapan kepada tempat yang terang-benderang.

8 ) Aku melihat umatku cuba berbicara dengan golongan orang mukmin tetapi mereka tidak pun membalas bicaranya. Maka menjelmalah SIFAT SILATURRAHIMNYA DAN TIDAK SUKA BERMUSUH-MUSUHAN SESAMA UMATKU lalu menyeru kepada mereka agar menyambut bicaranya, lalu berbicara mereka dengannya.

9 ) Aku melihat umatku sedang menepis-nepis percikan api ke mukanya, maka segeralah menjelma pahala SEDEKAHNYA YANG IKHLAS KEPADA ALLAH S.W.T. lalu menabir muka dan kepadanya dari bahaya api tersebut.
 
Sponsored Post

WangEmas

Active+ Member
Joined
Aug 28, 2009
Messages
3,519
Reaction score
55
Points
30
Subhanallah.. Mari kita tambahkan amal jariah.. Sesungguhnya mati itu benar, azab kubur itu benar, alam barzakh itu benar..
 

qba437

CG Top Poster Club
Joined
Oct 20, 2008
Messages
32,537
Reaction score
92
Points
120
alangkah bahagianya mereka yang baik amalnya..
 

alfa123

Fun Poster
Joined
Feb 15, 2010
Messages
120
Reaction score
0
Points
10
Sama2 kite ambik manfaatnya dan kite sebar2kannya
 

alfa123

Fun Poster
Joined
Feb 15, 2010
Messages
120
Reaction score
0
Points
10
Sama2 kite ambik manfaatnya dan kite sebar2kannya
 
Sponsored Post
Top
Log in Register