BTC USD 27,802.3 Gold USD 1,822.70
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Militan Islam berarak, protes hukuman mati tiga pengebom Bali

<amir>

Fun Poster
Messages
346
Joined
Oct 30, 2008
Messages
346
Reaction score
1
Points
15
[DIKEMAS KINI] JAKARTA: Pelampau Islam semalam berarak di ibu negara Indonesia, di sini sebagai tanda protes dengan keputusan hukuman mati yang dikenakan ke atas tiga pengebom Bali, di mana peguam bela juga sedang meminta kebenaran agar ahli keluarga ketiga-tiganya dibenarkan melawat pada masa yang sama.

Sambil melaungkan "Allahu Akhbar", kira-kira 100 ahli militan menuju ke pejabat badan hak asasi kebangsaan di mana peguam-peguam pengebom itu berbincang dengan pegawai di sana bagi mendapatkan kebenaran tersebut.

Mereka mengutuk hukuman tersebut dan menyifatkan pengebom-pengebom tersebut - Imam Samudra, Amrozi Nurhasyim dan Ali Ghufron sebagai "pejuang suci".

Peguam bela Mahendradatta seperti yang dipetik AFP, menggesa agar badan hak asasi, Komnas Ham supaya menyokong permintaan ahli keluarga untuk melawat tiga militan itu, yang dijangka akan menjalani hukuman mati - ditembak oleh skuad khas, dalam waktu terdekat, bulan ini.

Menurut Pengerusi Komnas Ham, Ifdhal Kasim, tiga pesalah itu mempunyai hak untuk bertemu dengan keluarga masing-masing sebelum hukuman dijatuhkan.

"Pesalah yang menantikan hukuman dijatuhkan seharusnya diberikan peluang untuk bertemu ahli keluarganya," katanya.

Sementara itu, ahli keluarga tiga pengebom itu telah menulis surat kepada Presiden Indonesia, Susilo Bambang Yudhoyono merayu agar hukuman tersebut ditangguhkan, kata seorang lagi peguam bela, Fahmi Bachmid.

Namun begitu, katanya, surat tersebut bukan permohonan untuk pengampunan. Tiga pengebom tersebut sebelum ini pernah berkata, mereka rela "mati syahid" untuk mencapai impian mereka mewujudkan utopia Islamik di Asia Tenggara.
 
Sponsored Post

Jgn cepat melatah ngatakan dia org tu pejuang jihad.Siapa kita nk mengangkat martabat manusia!

kenapa tidak? :-?
ulama' pn iktifar berdasarkan ilmu dan kefahaman mereka berpandukan nas2 yg kuat. ulama' itu perwaris nabi. ikutlah ulama' sbb ulama judge dan bertindak berpandukan nas, bkan akal
 
kenapa tidak? :-?
ulama' pn iktifar berdasarkan ilmu dan kefahaman mereka berpandukan nas2 yg kuat. ulama' itu perwaris nabi. ikutlah ulama' sbb ulama judge dan bertindak berpandukan nas, bkan akal

sdr tenuk yg berilmu..
di mana nas yg mengharuskan harus dibunuh orang kafir
secara kejam dan mereka ni x bersalah??
kalau bab kaum, pandai plak cakap Islam x suruh
diskriminasai kaum lain, hak hamba Allah hidop di muka bumi la....
mcmana nih sdr tenuk, bleh jelaskan.. pd hamba yg jahil nih..:">
 
Sponsored Post

Back
Top
Log in Register