Mface guna populariti artis

Recommended Brokers


am kurizawa

Active+ Member
Joined
Jul 4, 2009
Messages
2,708
Reaction score
15
Points
25


SEIRING dengan perkembangan teknologi yang berlaku pada masa ini, penggunaan laman sosial dilihat sebagai medium utama serta menjadi alat komunikasi yang paling popular.

Bermula dengan era MySpace dan Friendster, kini laman sosial yang menjadi pilihan ramai adalah Facebook dan Twitter dengan pengguna yang sudah mencecah jutaan orang tanpa mengenal usia.

Laman sosial Facebook misalnya yang kini sudah memiliki sehingga 500 juta pengguna di seluruh dunia sehingga menjadikan pengasasnya Mark Zuckerberg sebagai antara manusia yang terkaya di dunia.

Melihat kepada perkembangan yang luar biasa itu, kini muncul pula laman sosial terbaharu ciptaan anak tempatan iaitu Mface yang diasaskan dan dipengerusikan oleh seorang pengacara popular iaitu Datuk AC Mizal.

Dalam satu majlis pelancaran yang berlangsung di Hotel Doubletree by Hilton, Kuala Lumpur baru-baru ini, pengacara berkenaan berkesempatan untuk menjelaskan tentang laman sosial yang dihasilkannya itu.

Kosmo!: Boleh ceritakan sedikit tentang laman sosial ini?

DATUK AC MIZAL: Mface adalah sebuah laman sosial terbaharu dengan konsepnya yang hampir sama dengan kebanyakan laman sosial yang lain. Apa yang membezakannya cuma reka bentuk paparan laman antara sesuatu laman web itu. Namun, saya yakin Mface yang bermaksud Malaysian Face ini mampu menjadi tarikan kepada para pengguna di negara ini.

Bagaimana boleh timbul idea untuk menghasilkan Mface?

Sebenarnya idea ini mula ditimbulkan bersama seorang individu iaitu Tedy Teow yang juga rakan kongsi dan pengasas bersama laman sosial Mface. Saya akui kewujudan laman sosial ini adalah ilham daripada laman Facebook yang mana fungsinya pengguna boleh mengemaskini status, maklumat terkini dan gambar dengan orang ramai.

Dengar kata anda turut mengundang 60 orang artis untuk menjayakan Mface ini?

Inilah satu lagi kelainan yang cuba dilakukan untuk membezakannya dengan laman sosial yang lain. Apa yang ingin saya tekankan, 60 orang artis yang saya undang ini adalah pemilik bersama serta rakan kongsi kepada Mface.

Setiap artis yang diundang, secara automatik mereka akan diberikan sebanyak 100,000 unit syer. Jika pengguna Mface nanti sudah mencecah satu juta pengguna, ia akan disenaraikan di bursa saham Malaysia.


Bagaimana pemilihan artis ini dilakukan?

Kebanyakan artis yang terpilih adalah terdiri daripada rakan-rakan yang pernah bekerjasama dengan saya sebelum ini serta artis yang mempunyai peminat mereka yang tersendiri. Antara artis-artis tersebut seperti Afdlin Shauki, Zizan Razak, Amyza Adnan, Ezlynn, Linda Rafar dan Diana Rafar, Kumpulan Forteen, Serina Redzuan, Azza Elite dan ramai lagi.

Selain menggunakan populariti mereka untuk menjayakan Mface ini, saya juga memang berhasrat untuk membantu mereka menambahkan sumber pendapatan. Sekiranya laman sosial ini disenaraikan nanti, sudah tentu mereka mempunyai pendapatan sampingan berdasarkan setiap syer yang mereka miliki itu.

Apa pula kelebihan yang pengguna dapat sekiranya mereka mendaftarkan diri dengan Mface?

Untuk mendaftarkan diri sebagai pengguna Mface, sesiapa sahaja boleh mendaftar di laman sesawang www.mface.me tanpa dikenakan sebarang bayaran. Apa yang menariknya, kepada mereka yang aktif menggunakan laman sosial ini mereka diberi markah-markah tertentu.

Kemudian pada setiap minggu seorang pengguna yang mendapat markah tertinggi berpeluang untuk memenangi hadiah iPad 2. Ia adalah salah satu promosi yang kami jalankan dan akan berterusan selama tempoh enam bulan.

Bagaimana dengan tahap keselamatan untuk laman sosial ini?

Sememangnya pihak kami mahukan Mface bersih daripada segala unsur-unsur yang kurang baik seperti menggunakannya untuk memaki dan mengaibkan orang atau perkara yang membabitkan politik.

Buat masa ini, kami mempunyai beberapa orang petugas yang akan sentiasa membuat pemantauan sebagai langkah keselamatan. Sekiranya ada pengguna meletakkan status yang tidak sepatutnya, secara automatik status tersebut akan terus dipadamkan.

Adakah Mface mampu untuk menjana sumber pendapatannya sendiri?

Dalam kebanyakan laman sosial yang ada, penjenamaan adalah yang paling menjadi keutamaan. Dengan jenama yang kuat sudah tentu ia akan meningkatkan lagi jumlah 'traffic volume' yang menunjukkan sosial tersebut sering digunakan dan dilawati.

Untuk sumber pendapatan, semuanya kini bergantung kepada syarikat yang mahu mengiklankan produk-produk mereka menerusi Mface. Semakin ramai yang guna Mface, tidak mustahil iklan yang diperoleh menjadi semakin meningkat.

 
Sponsored Post

honeydew

Super Active Member
Joined
Sep 7, 2009
Messages
7,523
Reaction score
2
Points
65
nape sign camgitu....si adlin dh mcm nk kena gunug jer...sungguh tajam mataku...sape nama artis pompuan tuh...:D
kalau kena pun takpe..bini dia sendiri:))
 

astrowan

CG Top Poster Club
Joined
Aug 26, 2009
Messages
22,317
Reaction score
249
Points
128

Setiap artis yang diundang, secara automatik mereka akan diberikan sebanyak 100,000 unit syer. Jika pengguna Mface nanti sudah mencecah satu juta pengguna, ia akan disenaraikan di bursa saham Malaysia.


ada sapa2 leh terangkan benda ni tak????mmmmmmm
 

AuraSuccess_88

CG Hardcore Club
Platinum Member
Joined
Apr 3, 2010
Messages
69,868
Reaction score
184
Points
528
mmg gunakan populariti artis pon untuk tarik minat buka acc di mface
 

isz_shinigami

Super Active Member
Joined
Apr 15, 2010
Messages
8,852
Reaction score
53
Points
70
xberminat...smcm je bl aku buka web tu..ahahaha..xmenarik..ahahah
 

jaih

Super Active Member
Joined
Jan 14, 2006
Messages
9,541
Reaction score
231
Points
83
artiss ???? takleh blah... jeng kreng belaka tuh...
kang ada plop yg kena kencing nih....
sembang deraih... nak senarai di bursa saham.... laa
apo laa.... kes gelang tuh pun.. tak abeh2 lagi..

kami panglima facebook.. menentang keras mface... hak tuiii hahaha
 

Fikirman

Active Member
Joined
Aug 26, 2010
Messages
1,687
Reaction score
4
Points
25
mface mesti nak cepat popular.. kalau website ni bagus... dah ramai org masuk..
 
Sponsored Post
Top
Log in Register