BTC USD 62,760.2 Gold USD 1,802.78
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Ask/Help mesin basuh tak detect penutup/lid

achok

Legendary Member
Joined
Jul 8, 2008
Messages
14,749
Reaction score
304
Points
141
salam....

mesin basuh aku toshiba AW-9770S kuar error E2, berdasarkan manual ada masalah dgn penutup tak tutup rapat.
bila aku bukak panel tu tgk takde apa2 yg meragukan... nampak mcm OK je mekanisma lid tu..

mesin basuh bole pusing lagi.... tapi kat screen appear 1.4 (ni sukatan sabun)... akan sangkut jugak kat tgh jalan.... pastu kuar la E2.

skang menggagau mencarik balik waranti card (mcm takde harapan je nk jumpa).... ushar2 1 kedai, kena RM400 :(( .... ntah mcm mana dia petik sampai harga tu ~X(.

sesiapa ada pengalaman/technicion bole tolong?


p/s: sori mod klu salah section,
 
Sponsored Post

kaYaIlmu

Super Active Member
Joined
Mar 11, 2010
Messages
7,918
Reaction score
29
Points
70
aish ,bro area mane nie??...lau kelantan ,ak ade kenalan baiki mesin basuh nie ..
 

achok

Legendary Member
Joined
Jul 8, 2008
Messages
14,749
Reaction score
304
Points
141
aish ,bro area mane nie??...lau kelantan ,ak ade kenalan baiki mesin basuh nie ..

aku kat Putrajaya....
:D

tapi dah call dah kedai tmpat beli mesin basuh tu.... waranti tak jumpa, yg ada resit je...
masih ingat waranti body 2 tahun...
 

kalau

CG Top Poster Club
Paid Membership
Joined
Mar 4, 2008
Messages
48,563
Reaction score
127
Points
123
cek lid punya limit switch. mungkin limit switch

dia ada jem.....
 

haire

Junior Member
Joined
Jan 14, 2010
Messages
95
Reaction score
5
Points
11
saya pernah kena ni... dekat penutup dia tu... bila tutup akan klik satu plastik keras kita dia punya punat untuk proses tu. bila tu patah dalam... punat dah tak berfungsi...

kena jadi macgyver sikit... kasi adjust itu plastik bila tutup cover dia jalan jugak punat...

selalunya rosak sebab cover tu patah spring nya... so sensor cakap tak tutup rapat lagi cover...
 

achok

Legendary Member
Joined
Jul 8, 2008
Messages
14,749
Reaction score
304
Points
141
saya pernah kena ni... dekat penutup dia tu... bila tutup akan klik satu plastik keras kita dia punya punat untuk proses tu. bila tu patah dalam... punat dah tak berfungsi...

kena jadi macgyver sikit... kasi adjust itu plastik bila tutup cover dia jalan jugak punat...

selalunya rosak sebab cover tu patah spring nya... so sensor cakap tak tutup rapat lagi cover...

dah bukak dah.... tgk mekanisma penutup tu semua dalam keadaaan baik. itu la yg ku nampak... klu techncian nampak mgkin lain la kut pandangan dia..
 

kalau

CG Top Poster Club
Paid Membership
Joined
Mar 4, 2008
Messages
48,563
Reaction score
127
Points
123
dah bukak dah.... tgk mekanisma penutup tu semua dalam keadaaan baik. itu la yg ku nampak... klu techncian nampak mgkin lain la kut pandangan dia..

area engsel dia tu gerenti ada switch tu......

benda tu kat dlm, blakang engsel tu......

takat nengok dari luaran memang la keadaan dia baik.....
 

zamreda

CG Top Poster Club
Paid Membership
Joined
Sep 1, 2008
Messages
31,388
Reaction score
51
Points
120
kena petik RM 400?...yerlah dok putrajaya tu suma2 org kaya belaka...
tu suka2 ajer petik....
 

kaYaIlmu

Super Active Member
Joined
Mar 11, 2010
Messages
7,918
Reaction score
29
Points
70
aku kat Putrajaya....
:D

tapi dah call dah kedai tmpat beli mesin basuh tu.... waranti tak jumpa, yg ada resit je...
masih ingat waranti body 2 tahun...

xdapek la den nak nolong ...hehehe... :D:D
 

samsung

Fun Poster
Joined
Mar 15, 2007
Messages
593
Reaction score
8
Points
15
Aku punya mesin basuh dulu pernah kena camni jugak tp bukan brand toshiba..aku punya brand LG..sensor guna magnetic..bukan pakai mechanical punya..aku tepon service centre mintak beli pintu baru..ada jer..50 hinggit jer..settle
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register