BTC USD 41,645.0 Gold USD 1,813.62
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Ask/Help Mesin Basuh, Dryer dan Aircond Jenama Apa Yang Bagus?

WDots

Banned
Joined
Dec 5, 2012
Messages
810
Reaction score
16
Points
15
Assalam...
Almaklumlah Ada Rumah baru.. So Akhir2 ni dok ushar Mesin Basuh dan Juga Dryer machine.. Dalam masa yang sama mencari juga AirCond...

So Persoalannya... Jenama Ape yang paling bagus? dari segi jangka masa warranty... service bgus tak bgus yang diberikan.. Sparepart senang dpt after warranty tammat.. dan juga ketahanan machine tu sendiri mengikut brand...

Sila share pendapat jenama apa yg paling bagus utk setiap item ni...

1)Washing Machine
2)Dyer Machine dan
3)Aircond...

utk Washing Maching yg aku dok nampak.. Electrolux dan juga LG... jenama lain adalah Samsung dan Hitachi...

Utk dryer lak Aku nampak Electrolux je yg ada.. LG ada tak?

Dan utk Aircond lak? tak sure... LG org kata Tak OK :( So apa yg bagus utk Aircond Ya??

Bagi aku harga biarlah Average tapi semua tu depends on spec jer.. tak kisah lah harga brapa janji puas hati dan tahan lama...

So any idea?

Thanks...
 
Sponsored Post

makhlukbumi

Active Member
Joined
Jul 16, 2011
Messages
1,146
Reaction score
47
Points
30
kalau saya

1) mesin basuh - panasonic
2) dryer - electrolux
3) aircond - [email protected]@hitachi

p/s = kalau boleh, elakkan membeli jenama korea.
 

fatvet

Active Member
Joined
Sep 16, 2011
Messages
1,621
Reaction score
21
Points
25
kalo aku semua ok asalkan bukan made in china ... made in china perlu hati2
 

dan50

Super Active Member
Joined
Aug 22, 2010
Messages
6,492
Reaction score
117
Points
73
nak gak cari aircond 2 bijik, 1st choice aku york, sapa2 kat sini supplier aircond ni, ada ke yg wat khidmat ansuran, nak install sgt nih, lagi satu selalu iklan basic installment aircond cas RM150, so ape definisi keja2 basic tu??
 

miehensem

Legendary Member
Joined
Dec 22, 2007
Messages
15,959
Reaction score
1,649
Points
191
ni setup kat umah aku la..

aircond - 1hp york converter..guna tido malam, 2hp panasonic converter.. guna time lepak tgk tv.. 1hp fujiair biasa punya.. utk bilik tetamu.. bil elektrik aku average rm100-rm150 .. okey la bg aku.. maybe byk jimat sbb converter tu kot..

utk aircond aku rumuskan.. terbaik kat rumah aku mmg york la.. sejuk gedik wo.. kedua fujiaire tu.. yg ketiga panasonic.. overall.. ketiga2 aircond kat umah aku tu bagus2 lah.. takde masalah.

dryer.. aku pakai brand cap ayam punya.. tp serius aku cakap.. mmg underutilize.. sbb malaysia ni panas memanjang... kecuali utk emergency ke.. atau musim hujan.. mmg berguna la dryer tu.

mesin basuh.. aku pakai hitachi 12kg.. haha.. dah thn ke 4.. sekali dah kena repair.. sbb ada bunyi bearing time spin tu.. kena bayaq rm120 je..
 

nazting

Active+ Member
Joined
May 8, 2013
Messages
2,570
Reaction score
40
Points
30
kalau saya

1) mesin basuh - panasonic
2) dryer - electrolux
3) aircond - [email protected]@hitachi

p/s = kalau boleh, elakkan membeli jenama korea.

Betul!

Samasung sama Midea Korea kan?

Saya biasa beli kat legend SS2 dekat Restoran Murni tu..sana murah sikit..setakat ni servis ok..
 

makhlukbumi

Active Member
Joined
Jul 16, 2011
Messages
1,146
Reaction score
47
Points
30
Wah terbaik.. Thanks for sharing... :) .. Mcn mana nak tau jenama Korea tu yg mana?

LG , SAMSUNG , HAIER ... sy mmng banned jenama ni dari rumah saya... huhuhu ... mesin basuh auto samsung hampeh,pakai stahun dua, masa nak spin bunyi gedebung gedebang...

LG pulak peti ais.. dah la beli yg besar.. pakai 1 lebih ...problem start..jadi xsejuk... leceh btol.. naik angkat turun rmh.. punya la susah...

tt, nasihat sy.. bnyk juga saya tngk2 advice dari forumer2 lain... mcm ni.. yg btol2 power dalam produk mereka adalah..

mesih basuh = panasonic
peti sejuk = hitachi
aircond [email protected]@hitachi ... @ jenama jepon yg lain.. tu jer nasihat sy.. :">
 

makhlukbumi

Active Member
Joined
Jul 16, 2011
Messages
1,146
Reaction score
47
Points
30
Betul!

Samasung sama Midea Korea kan?

Saya biasa beli kat legend SS2 dekat Restoran Murni tu..sana murah sikit..setakat ni servis ok..

Midea pernah dengar.. rasa brand malaysia kot... xleh komen pulak sbb xpernah pakai lagi... :)
 

suadrif86

Fun Poster
Joined
Aug 6, 2009
Messages
629
Reaction score
113
Points
23
mesin basuh rumah kawan brand panasonic..
sejak 2004 smpai sekarang lom pernah masuk workshop lg..hehehe..alhamdulillah..:)

p/s: dryer & aircond tadak..:D
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register