BTC USD 56,999.9 Gold USD 1,834.11
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Menteri Pelancongan - Papan tanda pelbagai bahasa di lokasi tertentu sahaja

kuhik

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
Jun 12, 2007
Messages
39,519
Reaction score
1,312
Points
191
Menteri Pelancongan - Papan tanda pelbagai bahasa di lokasi tertentu sahaja

06/11/2008 12:43pm
http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2008&dt=1106&pub=Utusan_Malaysia&sec=Terkini&pg=bt_02.htm


KUALA LUMPUR 6 Nov. — Kementerian Pelancongan bertanggungjawab ke atas pemasangan papan tanda penerangan pelancong dalam beberapa bahasa di lokasi tertentu sahaja, kata Menterinya, Datuk Seri Azalina Othman Said.

Beliau berkata, pelancong asing bukan sahaja bergantung kepada papan tanda pelancong yang dipasang itu untuk mendapatkan maklumat, malah boleh memperolehinya daripada risalah pelancongan dalam beberapa bahasa yang disediakan kementerian itu.

Katanya, walaupun demikian bahasa Melayu, masih kekal digunakan sebagai bahasa rujukan utama.

“Cadangan supaya mempelbagaikan bahasa pada papan tanda jalan dan nama-nama tempat merupakan satu usaha baik yang perlu diadakan demi meningkatkan jumlah pelancong asing ke Malaysia.

“Namun begitu, kerajaan tidak pernah berkompromi dengan bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan negara ini,” katanya pada persidangan Dewan Rakyat di sini hari ini.

Beliau berkata demikian sebagai menjawab soalan Datuk Seri Azmi Khalid (BN-Padang Besar) berhubung cadangan mempelbagaikan bahasa pada papan tanda jalan dan nama-nama tempat untuk kemudahan pelancong.

Sebagai contoh, sehingga Jun 2008, negara telah menerima 99,032 pelancong dari beberapa negara Asia Barat dan golongan itu dikenalpasti sebagai pelancong berpotensi besar dalam menyumbang kepada pendapatan negara menerusi aktiviti membeli-belah.

Sehubungan itu, beliau berkata, adalah wajar untuk mempelbagaikan papan tanda serta nama tempat dalam bahasa Arab untuk tarikan pelancong dari Asia Barat yang gemar berkunjung ke kawasan membeli-belah sekitar KLCC dan Bukit Bintang.

Azalina turut menjelaskan bahawa pemasangan papan tanda jalan tertakluk kepada kerajaan negeri dan Majlis Perbandaran. - Bernama



p/s : yang ni tak dikira sebagai pengkhianatan terhadap bangsa/bahasa Melayu ke? Penang pun buat salah satunya sebagai tujuan perlancongan jugak...harap ada orang buat demo dan saman Kementerian Pelancongan...keh keh keh
 
Sponsored Post

clorox_bersih

Legendary Member
Joined
Jul 2, 2008
Messages
18,906
Reaction score
43
Points
120
Menteri Pelancongan - Papan tanda pelbagai bahasa di lokasi tertentu sahaja

06/11/2008 12:43pm
http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2008&dt=1106&pub=Utusan_Malaysia&sec=Terkini&pg=bt_02.htm


KUALA LUMPUR 6 Nov. — Kementerian Pelancongan bertanggungjawab ke atas pemasangan papan tanda penerangan pelancong dalam beberapa bahasa di lokasi tertentu sahaja, kata Menterinya, Datuk Seri Azalina Othman Said.

Beliau berkata, pelancong asing bukan sahaja bergantung kepada papan tanda pelancong yang dipasang itu untuk mendapatkan maklumat, malah boleh memperolehinya daripada risalah pelancongan dalam beberapa bahasa yang disediakan kementerian itu.

Katanya, walaupun demikian bahasa Melayu, masih kekal digunakan sebagai bahasa rujukan utama.

“Cadangan supaya mempelbagaikan bahasa pada papan tanda jalan dan nama-nama tempat merupakan satu usaha baik yang perlu diadakan demi meningkatkan jumlah pelancong asing ke Malaysia.

“Namun begitu, kerajaan tidak pernah berkompromi dengan bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan negara ini,” katanya pada persidangan Dewan Rakyat di sini hari ini.

Beliau berkata demikian sebagai menjawab soalan Datuk Seri Azmi Khalid (BN-Padang Besar) berhubung cadangan mempelbagaikan bahasa pada papan tanda jalan dan nama-nama tempat untuk kemudahan pelancong.

Sebagai contoh, sehingga Jun 2008, negara telah menerima 99,032 pelancong dari beberapa negara Asia Barat dan golongan itu dikenalpasti sebagai pelancong berpotensi besar dalam menyumbang kepada pendapatan negara menerusi aktiviti membeli-belah.

Sehubungan itu, beliau berkata, adalah wajar untuk mempelbagaikan papan tanda serta nama tempat dalam bahasa Arab untuk tarikan pelancong dari Asia Barat yang gemar berkunjung ke kawasan membeli-belah sekitar KLCC dan Bukit Bintang.

Azalina turut menjelaskan bahawa pemasangan papan tanda jalan tertakluk kepada kerajaan negeri dan Majlis Perbandaran. - Bernama



p/s : yang ni tak dikira sebagai pengkhianatan terhadap bangsa/bahasa Melayu ke? Penang pun buat salah satunya sebagai tujuan perlancongan jugak...harap ada orang buat demo dan saman Kementerian Pelancongan...keh keh keh

kecoh la diorang ni :)paid
 

Kehidupan

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
Jan 11, 2008
Messages
25,111
Reaction score
217
Points
123
double standart........

 

kuhik

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
Jun 12, 2007
Messages
39,519
Reaction score
1,312
Points
191
memang kelakar sebenarnya...

teringat dulu kerajaan PAS mengemukakan usul cuti bersalin 2 bulan, tapi habis semua media UMNO menghentam PAS..tapi last-last diorang amik idea PAS ni dan ngaku idea diorang...mulalah diorang kata UMNO ni titikberatkan kebajikan rakyat la, sedangkan idea ni datang dari PAS..

banyak lagi sebenarnya idea-idea PAS / Pembangkang yang pada mulanya ditentang UMNO tapi akhirnya diorang amik buat jugak...contoh cam Takaful Warga Emas, Rumah 3 bilik dan sebagainya..

ni kes penang ni pun...diorang pun tahu bahawa keunikan pelbagai bahasa dalam satu papantanda asalkan Bahasa Melayu dikekalkan..tapi nak buat camner, diorang cuma nak cari isu jer...last-last diorang amik gak idea nie...

kelakar kan? :)
 

mido

Active+ Member
Joined
Feb 23, 2007
Messages
4,861
Reaction score
12
Points
25
pikir sedalamnya rasional sesuatu tindakan
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register