BTC USD 42,331.3 Gold USD 1,773.82
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Menghilangkan sifat marah...

Biggie

Passed Away - Al Fatihah
Joined
Aug 31, 2008
Messages
14,648
Reaction score
79
Points
120
Semua orang ada sifat marah tapi jika marah tanpa sebab-musabab atau terlalu mengikutkan perasaan itu..mungkin menyebabkan kebencian kepadanya dan manusia seperti ini selalunya kurang senang jika kehendaknya tidak dapat dipenuhi.tidak terkawal dan mudah menyimpan sifat dendam tanpa beliau sedari...dan paras mukanya juga akan menunjukan seseorang itu kelihatan tidak tenteram dan sentiasa kelihatan marah dan muram...
Sifat pemarah itu berasal daripada sifat sombong (ego). Lagi besar ego seseorang lagi besar marahnya. Ini berkaitan pula dengan kedudukan seseorang. Kalau tinggi kedudukan seseorang, besar pangkatnya, banyak hartanya, ramai pengikutnya, maka akan tinggilah ego seseorang dan akan menjadi-jadilah pemarahnya.Kadangkala mereka terpaksa bersifat sedemikian kerana takut tempatnya digantikan dengan oranglain....Sebaliknya jikalau kurang segalanya, maka akan kuranglah egonya dan akan kurang jugalah pemarahnya.Inilah lumrah hidup manusia seperti kita semua pasti mudah terlupa dan terlalu bangga diri...

Sifat pemarah ini ada pada hampir semua orang seperti juga hasad dengki. Kenapa kita mesti marah ? Telah berkata Mujahid di dalam sebuah bait syair "Takdir Allah telah putus dan putusan Allah telah terjadi. Istirehatkan hati dari kata-kata "Barangkali" dan "Kalau".

Setiap kelemahan dan kesilapan manusia adalah ujian untuk kita. Allah mahu melihat bagaimana sabarnya kita dan malunya kita kepada Allah dengan mengucapkan " Inna lillahi wainna lillahi raji'un.". Pernah ditanya Ahnaf bin Qais, bagaimana dia boleh mengekalkan sifatnya yang lemah lembut itu. Ahnaf menjawab : " Aku belajar dengan Qais bin Asim iaitu pada satu hari sedang berehat-rehat, masuk hambanya membawa panggang besi yang berisi daging panggang yang masih panas. Belum sempat daging itu diletakkan dihadapan Qias, tanpa sengaja besi pemanggang yang panas itu jatuh terkena anak kecil Qais. Menjerit-jeritlah si anak, kesakitan dan kepanasan sehingga meninggal dunia. Qais yang melihat peristiwa itu dengan tenang berkata kepada hambanya yang sedang pucat dan menunggu hukuman " Aku bukan sahaja tidak marah kepada kamu tetapi mulai hari ini aku akan membebaskan kamu." Begitulah sopan dan santun serta ia memaafkan Qais bin Asim" Kata Ahnaf mengakhiri ceritanya.

Bukannya Qais tidak menyayangi anaknya tetapi Qais memandang segala kejadian itu adalah dari Allah. Jikalau dia bertindak memarahi hambanya, maka hakikatnya dia memarahi Allah. Dia redha dengan ujian yang ditimpakan kepadanya. Tidak ada di dalam kamus hidupnya perkataan kalau atau barangkali. Hatinya tidak terasa dia " tuan" kerana apa yang ada padanya dirasakan amanah dari Allah. Yang bila sampai ketikanya Allah akan ambil kembali. Kita mesti ubati hati kita. Kita kita mesti membuangkan rasa rasa "ketuanan" kita yang menyebabkan kita menjadi pemarah dengan melakukan mujahadatun nafsi. Di antara langkah yang perlu kita hadapi untuk menghilangkan marah ialah :

a) Mula-mula kita perlu malu dengan Allah s. w. t akan segala tindak-tanduk kita. Allah memerhatikan segala perlakuan dan sikap biadab kita.

b) Bila datang rasa hendak marah, ingatlah kita ini hanyalah manusia yang hina.

c) Banyakkan berdiam diri dan berdoa kepada Allah agar Allah selamatkan kita daripada sifat marah.

d) Hendaklah ingat kesan daripada sifat marah itu mungkin akan membawa kepada permusuhan dan pembalasan dendam dari orang yang anda marahi.

e) Cuba bayangkan betapa buruknya rupa kita ketika kita sedang marah. Ianya lebih buruk daripada perlakuan seekor binatang jikalau anda di dalam keadaan yang marah.

f) Apabila datang marah, banyakkan baca Ta'awwuz ( A'uzubillahi minas Syaitanirrajim ) kerana marah itu datangnya daripada syaitan.

g) Apabila marah sedang memuncak, ambil wudhu kerana wudhu dapat menenangkan api kemarahan yang sedang membara.

h) Jikalau tidak boleh hilang marah dengan hal tersebut di atas, hendaklah tidur. Kerana ianya akan meredakan perasaan marah apabila bangkit daripada tidur

i) Tauhid kita perlu tepat. Setiap sesuatu itu datangnya dari Allah dan akan kembali kepada Allah. Kenapa kita perlu marah?

Kalau kita bersalah, kita tidak suka orang memarahi kita. Maka begitulah orang lain yang melakukan kesilapan, juga tidak suka dimarahi. Tegurlah dengan lemah lembut dan kasih sayang. Satu cara lagi, apabila datangnya marah, sedangkan anda berdiri, maka duduklah, sekiranya duduk, maka bersandarlah, Insya' allah kemarahan akan mulai reda. Dengan cara demikian, seperti ulasan saudara fansuri, keegoan akan berkurangan. Tetapi apa yang berlaku, apabila naik marah, yang bersandar akan mula menetapkan duduknya dan seterusnya berdiri, maka kemarahan sudah tidak dapat dikawal.

Marah ertinya gerakan nafsu diri, seketika meluap darah jantung dari suruhan syahwat untuk mempertahankan diri dan untuk melepaskan dendam. Cuma kemarahan itu tidak boleh timbul kalau tidak pada tempat dan waktunya. Bila kemarahan telah timbul tidak ditahan dengan fikiran dan akal sebelum! dia menjalar, tidak ubahnya dia dengan api yg membakar, darah naik laksana wap, memenuhi otak, sehingga gelap menyelubungi hati sehingga tidak sanggup berfikir. Menyelimuti seluruh urat saraf, penglihatan nampak kecil bila memandang orang, ketika itu pertimbangan hilang, akal tertutup, fikir tersentak, angan-angan habis. Orang yg marah adalah laksana gua batu yg terbakar api terkurung di dalamnya dan angin masuk juga mengipasnya sehinggalah terkumpullah di dalam gua asap dan wap yang menambahkan panas.. Kedengaran api memakan kelilingnya habis menjadi bara Meskipun diusahakan menyiram.. maka air penyiram itu akhirnya akan menjadi minyak tanah menambah kerasnya api. berbanyak-banyakanlah.. beristighfar itulah senjata orang-orang mukmin..namun sabar adalah sebahagian dari iman..pastinya setiap kali selepas solat meminta keampunan serta memberi kita taufik dan hidayat kepada kita insan yang selalu menlakukan silap dan salah..mudah-mudahan ALLAH dapat membantu diri kita...tapi kita haruslah berusaha juga sebagai membuat langkah pertama dahulu kerena langkah pertama adalah langkah pemulaan untuk sampai ke destinasi kita yang jauh beribu-ribu batu..insya'allah yang penting kita selalu memohon kepadanya tidak kira waktu susah mahupun waktu senag..

Sorry la kalo dah ada..sbb aku baca ni..aku rasa patut kongsi ngan sume...:):):):) tnk...
 
Sponsored Post

Kehidupan

CG Top Poster Club
Paid Membership
Joined
Jan 11, 2008
Messages
25,111
Reaction score
217
Points
123
lepas baca, saya tak jadi marah kat Biggie....
 

king_diamond

Legendary Member
Paid Membership
Joined
Sep 3, 2008
Messages
10,160
Reaction score
359
Points
131
ana sayang pada biggie selaku saudara seagama, barakallahu anta ya akhi....:D
 

ANAZUHUD

CG Top Poster Club
Paid Membership
Joined
Oct 11, 2008
Messages
21,157
Reaction score
96
Points
125
salam..
just nak tambah sikit..
kalo nak selalu sejuk n x marah2 selalu kekalkan wudhu' kalo udhu batal jer angkat balik..insya'Allah anda akan menjadi seoarng yang cool n sabar..
 

Biggie

Passed Away - Al Fatihah
Joined
Aug 31, 2008
Messages
14,648
Reaction score
79
Points
120
salam..
just nak tambah sikit..
kalo nak selalu sejuk n x marah2 selalu kekalkan wudhu' kalo udhu batal jer angkat balik..insya'Allah anda akan menjadi seoarng yang cool n sabar..

tol gak tu...:)cgrock:)cgrock:)cgrock
 

Biggie

Passed Away - Al Fatihah
Joined
Aug 31, 2008
Messages
14,648
Reaction score
79
Points
120
Bolehkah kita marah?

Tidak ada yang melarang kita untuk tidak marah. Namun yang jadi pertanyaannya adalah "Kenapa kita marah?"

Sejauh yang aku pahami, marah berasal dari perasaan kecewa yang ditimbulkan oleh lingkungan sekitar kita. Kita kadang marah karena seseorang mengatakan kita tentang sesuatu yang tidak ada pada diri kita atau sesuatu yang dapat menjatuhkan harga diri kita. Terkadang kita juga marah karena seseorang telah menghianati kita.

Kalau ditelaah, ternyata kemarahan lahir dari rasa kecewa terhadap sesuatu yang terjadi yang tidak sesuai dengan kehendak kita. Ketika kita semakin banyak berharap sesuatu yang terjadi pad diri kita, semakin besar pula kemungkinan kita untuk marah.

Tidak ada yang dapat membuat marah kita selain diri kita sendiri yang mengijinkan diri kita untuk kecewa dengan mendambakan untuk mendapatkan penghargaan, sanjungan, dan atau segala keinginan lainnya.

Yang perlu disadari adalah hidup tidaklah selalu akan berjalan sesuai dengan keinginan kita. Kita mungkin punya seribu rencana. Tapi Tuhan pun punya sejuta rencana untuk kita. Kalau pun yang terjadi sesuai dengan rencana kita, yang terjadi bukanlah rencana kita tapi kita dan rencana kita berada dalam rencana Tuhan. Rencana yang tidak terjadi bukanlah kegagalan, tetapi Tuhan mengetahui yang lebih baik dari apa yang kita pikirkan.

Mungkin suatu kali, kita pernah kecewa. Sesuatu yang terjadi yang membuat kita kecewa memang telah direncanakan oleh Tuhan. Mungkin Tuhan berkata : "Sayang aku Maha Penyabar, Aku ingin Kesabaranku melekat dalam dirimu. Karenanya Aku mengirim ini untukmu, agar engkau bisa belajar bersabar darinya. Sehingga engkau menjadi seorang penyabar. Aku bersama orang-orang yang sabar."
 

Biggie

Passed Away - Al Fatihah
Joined
Aug 31, 2008
Messages
14,648
Reaction score
79
Points
120
salam..
just nak tambah sikit..
kalo nak selalu sejuk n x marah2 selalu kekalkan wudhu' kalo udhu batal jer angkat balik..insya'Allah anda akan menjadi seoarng yang cool n sabar..

a ah..betul tu...:)cgrock:)cgrock:)cgrock
 

badrush

Super Active Member
Joined
Sep 4, 2008
Messages
5,520
Reaction score
19
Points
65
meningkatkan kesabaran aku walaupun aku jenis pemarah
 
Sponsored Post

CG Sponsors
Top
Log in Register